Jun 17 2011

Murfatlar (Zestrea!?!?) Pinot Noir “innobilat” cu Merlot, 2005

Published by at 11:38 AM under Demidulce,Merlot,Murfatlar,Pinot Noir,Romania

 

Am sa fiu scurt, partea de “introducere” si am prezentat-o in postul de mai jos. Daca vreti sa stiti despre ce este vorba citi mai jos.

Culoare: caramiziu deschis care degradeaza spre transparent la marginea paharului,  tulbure, opac, fara claritate, sters

Nas: miroase a alcool, a vin bahlit, copt, si paradoxal aduce la miros cu “Lacrima lui Ovidiu” sau a vin licoros, cu miros greu de fructe confiate, curmale smochine, nuci.

Gust: Desi cele prezentate mai sus indica clar un vin de nebaut, copt si degradat, dupa tehnica “sip and spit” avem: NIMIC!. Cea mai apropiata comparatie este un suc de “fructe de padure” din comert, o marca “no name” fara gust clar,care vreti voi, din aceea cu chimicale multe, care a stat afara si si-a pierdut continutul de CO2. Efectiv o zeama colorata cu o vaga urma de tanini. Ciudat ca si alcoolul la care ma asteptam dupa miros, a disparut aporape in totalitate, iar de aciditatea specifica Pinot Noir-ului nu poate fi vorba. Lasa in schimb un postgust de fructe confiate, smochine, curmale specifice unui vin licoros. Si iara ma intorc la Lacrima lui Ovidiu, pentru ca dupa miros si postgust  seamana; o fi vreo clona nereusita, “an evil sister“ sau nu am invechit-o eu cum trebuie (sic!)…sau…ma opresc aici.

Sfat: Pentru consumatori: De data aceasta nu ascultati producatorul si nu incercati sa invechiti cupajul de fata; nu va pot sfatui nici sa il beti proaspat. Pentru producator(i): nu scrieti pe sticla ca un vin castiga prin invechire, ca devine catifelat si caramiziu; unii s-ar putea sa va ia in serios (voluntar sau involuntar in cazul meu) si nu innobilati Pinot Noir-ul cu zahar si Merlot. Parerea mea!

 

14 responses so far

14 Responses to “Murfatlar (Zestrea!?!?) Pinot Noir “innobilat” cu Merlot, 2005”

 1. George Miteaon 17 Jun 2011 at 1:21 PM

  Ai grija! E un clasic pinotul acesta.
  Se facuse un mic cult in jurul versiunilor ’93 si ’96. Daca-mi amintesc eu bine. Stiu pentru ca am facut parte din el:))

  [Raspunde]

  Dan Micuda Reply:

  @George Mitea, Recunosc ca nu am luat cunostinta cu el pana acum…parca am citit la tine pe blog o referinta la o perioada de Pinot de la Murfatlar..Poate ne spui cum era cand era tanar…tot innobilat cu Merlot?..:)
  Oricum varianta de fata nu poate fi numita vin!

  [Raspunde]

 2. berbecutioon 17 Jun 2011 at 6:12 PM

  Parca ala din ’95 era marele campion. Sau ’94? Nu mai stiu. Stiu doar cat vomitam si cat timp ma durea capul dup-aia.

  [Raspunde]

  Dan Micuda Reply:

  @berbecutio, riscant sport, specific varstei totusi…

  [Raspunde]

 3. Claudiaon 18 Jun 2011 at 6:56 AM

  Felicitari pentru curajul de care ai dat dovada degustand acest “vin”.

  [Raspunde]

  Dan Micuda Reply:

  @Claudia, Da, multumesc..a fost o degustare “ca la carte”..: Swirl, Sip, Spit….:)

  [Raspunde]

 4. Nicusor Cazanon 20 Jun 2011 at 4:31 PM

  Eu nu inteleg 🙂 Un ficat aveti si il irositi pe sucuri de “fructe de padure” cu alcool.

  Pe de alta parte, felicitari pentru efortul de a informa lumea despre astfel de vinuri de pe piata.

  [Raspunde]

  Dan Micuda Reply:

  @Nicusor Cazan, Ca sa fie lamurita toata lumea, ca deja incep sa fiu privit ca un erou/martir, nu m-am riscat sa beau licoarea..doar am degustat..:)
  Oricum sunt in asentimentul tau si nu m-as risca sa beau nici varianta 2011 care e acum “rebranduita” pe piata, mai ales vinul de “colectie” de mai sus ..:)
  In alta ordine de idei mi-a placut articolul tau cu verticala de “Prince Matei”, am prins si eu vinul in cateva ocazii (nu imi mai aduc aminte anii, dar oricum destulde recenti) si mi s-a parut bun. De asemenea si Merlot-ul Castel Starmina , mi se pare tot de la Vinarte are un raport pret/calitate excelent.

  [Raspunde]

 5. Nicusor Cazanon 20 Jun 2011 at 5:02 PM

  Vinarte, alaturi de SERVE, este un jucator din vechea garda a vinului romanesc de dupa revolutie. Si a stiut de atunci sa se mentina sus cu vinuri corecte si cu varfuri de gama excelente. Consider ca Matei si Soare au marele avantaj al traditiei, atat de scurta cat ne permite noua istoria, traditie cu care inca nu foarte multi pot concura.

  Multumesc pentru apreciere si pentru citire. Mult succes si tie cu blogul si sper sa ne intalnim cat mai curand pentru a aprofunda subiectele astea 🙂

  [Raspunde]

  Dan Micuda Reply:

  @Nicusor Cazan, Cu mare placere. Da, Vinarte si SERVE tin inca la standarde, pacat ca cei “mari” nu le-au urmat exemplul.
  Oricum genul acesta de degustari verticale sunt binevenite pentru piata noastra si contribuie major la educarea consumatorului…Din pacate, sunt destul de putini producatori autohtoni ale caror vinuri se pot preta la asa ceva.

  [Raspunde]

 6. Nicusor Cazanon 20 Jun 2011 at 5:35 PM

  Eu sunt optimist. Sunt sigur ca in scurt timp vom avea si alte verticale de excep?ie 🙂

  [Raspunde]

 7. […] favorita la raft (?!?!). Care eticheta? Pai Pinot Noir Zestrea de la Murfatlar (apropo este inca innobilat cu Merlot?). In final il convinge faptic ca este acelasi vin. A se vedea si cum tine “babacul” […]

 8. […] de la producatorul celebrului “Pinot Noir innobilat cu Merlot” (sic!) a fost un Pinot Noir varietal. Care nu a avut adica nevoie de „innobilarea” cu Merlot. […]

 9. […] pe care o am vizavi de exemplarele mai putin reusite de pe la noi din piata. Despre sacrilegiul innobilarii cu Merlot nu mai aduc aminte pentru ca face parte din categoria “noaptea mintii” din punct de vedere […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply