Jun 12 2011

Despre vara din nou: Gran Vina Blanco (Macabeo) – Bodegas Trobat

Published by at 12:07 PM under Alb,Macabeo,Sec,Spania

 

Astazi o sa va vorbesc de un varietal alb specific Spaniei, Macabeo. Nu e plantat doar in Spania, din ce stiu il folosesc si francezii in Languedoc ( si se pare ca obtin in marea majoritate vinuri superioare calitativ celor spaniole)  si mai este cunoscut si sub denumirea de Viura (mai ales in Rioja). Indiferent unde se planteaza este in general folosit pentru a obtine vinuri vioaie, seci, cu aciditate pronuntata, florale sau fructate, destinate a acompania bucataria din jurul Mediteranei. In jurul Barcelonei este des folosit si in blend-urile pentru Cava, varianta spaniola a champagniei frantuzesti. Este un vin popular care se consuma in general timpuriu. In ceea ce priveste specimenul de fata provine de la un producator din Catalunia, situat la nord de Barcelona, in regiunea viticola Emporda (DO), unde pe langa Macabeo se mai cultiva ca soiuri recomandate si Garnacha Blanca si Moscatel de Alexandria. In portofoliul producatorului, vinul de fata se inscire la cele varietale, existand si doua game superioare, deci nu ma astept sa ma dea pe spate…Intr-adevar:

Culoare: Galben pai, cu nuante verzui, straveziu

Nas: Arome discrete,nu foarte pronuntate, proaspete, flori de camp si fructe (caise, piersici)

Gust: Aceleasi note de caise, piersici, un pic fara structura, vioi, tanar. Aciditate medie spre ridicata, un vin cu nerv. Post gust scurt si destul de plafonat. Alcool 12%, ascuns bine de aciditate. In concluzie, un vin pentru consum rapid, racoritor, de vara, ideal pentru gastronomia Mediteraneana, cu mult peste si fructe de mare. Nu cred ca il gasiti la noi, eu am intrat in posesia lui in urma itinerariului catalan al unui prieten, care mi s-a confesat ca mi l-a achizitionat din supermaket, intreband despre un vin specific regiunii. Fara eticheta de pret (sic!), deci nu va pot spune cat costa, dar nu cred ca foarte mult, ceva pana in 5 euro. Sticla originala era transparenta, nu verde ca cea de pe site-ul producatorului (din poza alaturata), ceea ce intareste ideea ca e destinat consumului imediat.

Sunt curios cum arata versiunile mai “serioase” ale traditionalistilor din zona Rioja (Tondonia de la Lopez de Heredia sau Marques de Murrieta) care obtin din Viura vinuri de clasa care prin invechire devin onctuoase, fine si capata o complexitate deosebita. Ca sa va faceti o impresie despre ce se poate obtine din Macabeo aveti pe blogul lui Ciprian note de degustare despre  Tondonia Reserva 1991 de la Lopez de Heredia (cupajat cu 10% Malvasia si baricat 10 ani).

Post Scriptum: Frunzarind pe site-ul producatorului am vazut ca produc si o imitatie (aici ma refer la marketing) de Beaujolais: Vino Novell cu fermentatie de 6 zile la 26 grade C si destinat consumului rapid. Asa ca mi-am adus aminte ca am un Beaujolais-ul prin casa cumparat cu 7 lei din Kaufland…interesant, sau poate prea tarziu?

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply