Jun 09 2011

Cronica de film: Mondovino

Published by at 2:11 AM under Altele

 

Am citit de curand despre filmul de mai sus pe un blog de afara. Nu mai stiu care, important este ca mi-a ramas in minte numele filmului: Mondovino.  Am facut rost de el si m-am uitat la cateva secvente sa vad despre ce este vorba. Am ajuns pana la urma sa il vad cap coada, desi are 2 ore si ceva. Are tot ce ii trebuie: starurile industriei (de la Parker la Suckling sau de la Antinori la Mondavi cu trecere pe la Michel Rolland), drama (cum a ajuns Frescobaldi sa cumpere 50% din perla coroanei Antinori: Ornellaia), actiune pe 5 continente, pesisaje, oameni simpli, povesti aparte, etc…Dar cel mai important este faptul ca ofera o imagine extrem de clara si cuprinzatoare a ceea ce reprezinta industria vinului in ziua de astazi. Ca sa il citez pe Aime Guibert, proprietar Daumas Gasssac: “Vinul este mort!”.

Practic fimul prezinta sub forma unui documentar foarte bine realizat, cu atmosfera si tot ce trebuie, relatia antagonica dintre micii producatori “old-school”, traditionalistii si reprezentatii noului, ai modernisimului, ai “consumerismului”, marile concerne internationale din domeniu. Practic trecutul, prezentul si viitorul industriei condensat in 135 de minute. O fotografie fidela a ceea ce inseamna a vinul actual si rolul vital al marketingului in promovarea lui, in detrimentul diversitatii.

Nu are rost sa va plictisesc cu descrieri si detalii, oricum nu as putea sa exprim in cuvinte atmosfera filmului. Dar pentru cine vrea sa vada adevarata fata a industriei si inca mai traieste in basme si povesti de marketing cu Chateaux-uri, sa puna mana sa faca rost de el (dati-mi un mail daca nu reusiti) si sa il urmareasca…s-ar putea sa aveti o revelatie..sau chiar o epifanie.

Va mai povestesc doar doua scene superbe:

1. Un citat celebru apartinandu-i aceluiasi Aime Guibert, care la randul lui il citeaza pe Rolland prezent la o conferinta in Tokyo: “Domnilor, vinurile mari pot fi produse oriunde in lume. Trebuie respectat doar un singur lucru: consultati-l pe D-nul Rolland!”

2. In contextual in care Mondavi vroia sa cumpere 50 Ha in Languedoc,peste drum de Daumas Gassac, vorbise cu primarul, totul aranjat pe la spate (cam ca la noi) se intampla ceva providential, asa cum ne explica acelasi Aime Guibert: alegeri locale, “Lumea il alege primar pe singurul om corect din tot satul. Era (aaa este) comunist”….:)) Singurul primar comunist din toata Franta, asa cum spune chiar Mondavi mai incolo…Superb!!!

Va recomand asadar calduros filmul, pentru mine tinde spre 95 de puncte, pentru IMDB 7/10. Dar cred ca notele au fost date si de necunoscatori…merita mai mult. Dar sufera de aceeasi problema ca si unele din vinurile despre care vorbeste:  nu place publicului larg, e greu de digerat (promovat)…Lumea in ziua de astazi traieste din si pentru consumerism: drama, actiune, lacrimi, efecte speciale, actori celebri, scenarii subtiri, usor de priceput…pe scurt produse pentru masele mari de consumatori.

7 responses so far

7 Responses to “Cronica de film: Mondovino”

 1. Bogdan Bocseon 12 Jun 2011 at 1:58 PM

  N-am apucat sa-l vad in intregime desi mi l-am “procurat” de aproape un an (daca nu mai bine). Intr-adevar memorabile cele doua scene pe care le-ai mentionat si tu. Filmul se adreseaza in special celor ancorati mai adanc in lumea vinului, altfel ca “newbie” risti sa nu intelegi nimic, punerea in context nefiind cea mai prietenoasa.

  [Raspunde]

  Dan Micuda Reply:

  @Bogdan Bocse, corect, de aceea mi s-a parut atat de bine facut, pentru ca e la obiect si nu pierde timpul cu introduceri inutile sau divagatii aberante. Ce am povestit eu sunt nimic, practic fiecare interviu din film e incarcat cu “informatii” cu privire la perspectiva pe care o au “actorii” despre industria vinului…
  Oricum e putin partinitor si anti-corporatii filmul, asa cum este regizat, dar nu fara motive. Pare un “Michael Moore” clasic, dar fara influenta directa a regizorului.
  Si da, este cam mare ca durata, dar langa o sticla de vin s-ar putea sa nu ti se mai para asa lung…gaseste-ti timp sa il vezi cap-coada, merita! Eu am vrut sa vad cateva secventa si am ajuns sa il vad pe tot.
  Oricum nu e un film sa il vizionezi cu familia (ma refer la o familie “normala”)…mai degraba o alegere ideala pentru o degustare cu alti “initiati” sau o intalnire de bloggeri…:)

  [Raspunde]

 2. Bogdan Bocseon 12 Jun 2011 at 2:18 PM

  @Dan: Buna sugestia ta, poate vorbim cu Razvan sa-l proiecteze week-endul viitor la Iasi, la cea de-a doua intalnire a bloggerilor de vin. Si mai interesant ar fi un mic work-shop bazat pe acest film completate de comentariile partilor implicate dupa difuzarea filmului.

  [Raspunde]

  Dan Micuda Reply:

  @Bogdan Bocse, ar fi o idee buna sa il vedeti impreuna..oricum sunt o mie de subiecte de discutii in filmul acesta..:))
  Poate face cineva rost si de niste vinuri din film..eu oricum vreau sa ma invart sa gasesc un Domaine de Montille, am vazut ca e pe la un 40-44 lire la Wine Society. Stiu ca George a mai degustat ceva de prin film, first-hand. Oricum de Ornellaia nu te mai atingi..:D
  Deja imi fac sange rau ca nu ajung la Iasi…

  [Raspunde]

 3. […] schimba daca esti fanatic si pasionat de vinuri cu povesti de genul David si Goliath, aduse in nota moderna, cu multinationale infometate de extindere  infrante de un mic producator […]

 4. […] scurt s-au investit ceva bani si efort de PR in toata afacerea si asta se vede. Am depasit etapa de filme de documentare gen Mondovino cu buget redus, filmate cu camera pe umar, alergandu-i pe Michel Rolland si pe Aime Guibert prin […]

 5. […] palier de calitate, cu exprimari usor diferite dar cu impresii comune evidente. Dovada clara a ceea ce spunea cu naduf Aime Guibert in Mondovino: ca poti sa faci vin bun oriunde in lume, trebuie doar sa il angajezi pe Michel Rolland drept […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply