May 21 2011

Un exercitiu de stil- Caloian Zinfandel Alb 2010

Published by at 3:37 PM under Crama Oprisor,Romania,Sec,Zinfandel

 

Caloian (‹ gr. kalos „frumos” ?i Iani „Ioan”), datina însotita de cântec, care sarbatorea la origine mitul zeului naturii (simbol al vegetatiei care moare si învie). Obiceiul este practicat de copii, într-o zi fixa (a treia marti sau a patra joi dupa Pasti ori dupa Rusalii) sau, mai târziu, în orice zi secetoasa si este cunoscut numai în Sudul tarii (Oltenia). Caloianul este confectionat din lut sau alte materiale, împodobit si îngropat, în cadrul unui ceremonial traditional (bocire, pomana, masa etc.) apoi, dupa 3 zile, dezgropat si azvârlit pe o apa curgatoare, dupa care copiii stropesc cu apa. Ritualul este completat de o invocatie:

Caloiene, iene,
Caloiene, iene,
Du-te-n ceri la Dumnezeu
Ca sa ploua tot mereu,
Zilele
Si noptile
Sa dea drumul roadelor,
Ca sa fie-mbelsugata,
Roadele, noroadele,
Tara toata,
Lumea toata.

Caloiene, iene,
Caloiene, iene,
Du-te in cer si cere:
Sa deschida portile,
Sa sloboada ploile,
Sa curga cu garlele,
Zilele si noptile,
Ca sa creasca granele.

 

Zinfandel…ciudata denumire, nemteasca dar in acelasi timp pompoasa, cu puternice conotatii de marketing, ramane in memorie, ca un slogan publicitar de success. Nu e de mirare, e soiul preferat al cultivatorilor americani, mandria producatorilor din California, desi originea denumirii nu este inca elucidata. Noile descoperiri din domeniul geneticii au scos insa la iveala ca se trage de fapt dintr-un soi Italian local, (Primitivo) cultivat si acum mai ales in “calcaiul cizmei”. Ca si multe alte lucruri, el a fost preluat (adoptat) de americani si cultivat pana la stadiul de arta in Sonoma sau Medocino Counties.

In general, un Zinfandel-ul de calitate se vinifica in rosu, fiind un vin robust, condimentat. Dar cea mai mare popularitate in SUA o au rose-uri slab alcolizate obtinute din acest soi. Sunt usoare, usor petiante, fructate si dulci, aproape ca un sifon cu sirop de fructe cum consumam pe vremea raposatului conducator. Daca sunteti curiosi, in Kaufland exista un astfel de Zinfandel rose importat sub brandul lor din California la un pret destul de accesibil (ceva pe la un 7-8 ron/sticla). Acest rose popular apare deseori sub denumirea de White Zinfandel (Zinfandel Alb) ….

In schimb vinul de care voi face vorbire mai departe este altceva….este ceva aparte. Este un exercitiu de stil care, pentru piata din Romania,  a inregistrat, potrivit producatorului, o premiera: prima incercare de vinificare in alb a Zinfadelului. Eu personal nu mai cunosc un producator care sa faca Zinfandel traditional , rosu, in Romania, iar de alb nu mai vorbesc. Vinul este scos in editie limitata de 3.000 de sticle, iar curiozitatea mea cea mare este daca in urmatorii ani vor incerca si vinficarea traditionala, in rosu sau vor repeta isprava de acum. Oricum banuiesc ca viile cultivate cu acest soi sunt destul de tinere, la primii ani de intrare pe rod, lucru care se vede si in vinul de fata. E mai greu sa obtii un Zinfandel rosu de calitate cu vii tinere si probabil ca cei de la Crama Oprisor, care tin la blazon, s-au gandit sa scoata un produs cat mai reusit si caruia sa ii  dea si o tenta exclusivista, exotica.

Oricum, parerea mea, ca nu prea se impaca gama Caloian (pe care dealtfel v-o recomand, fiind alcatuita din vinuri cu un bun raport calitate/pret) cu centrarea ei pe traditie, obiceiuri, eresuri din Oltenia “profunda” (ca sa citez producatorul) cu un soi cam exotic pentru olteni, asa cum este Zinfandelul, reprezentant al Lumii Noi si un plus vinificat si in alb. Oricum era greu de incadrat si pozitionat acest vin in portofoliul  producatorului  si personal cred ca au ales raul cel mai mic, rezultatul fiind unul destul de reusit.  Asadar despre vin:

Culoare: Galben deschis cu note verzi, crude

Miros: Floral, flori de primavara (meri, peri,etc..), proaspat, parca si ceva nuante de fructe exotice (banane) si citrice

Gust: Vioi, suplu, putin crocant, cu o aciditate peste medie, dar bine integrata, arome placute cu note citrice si de fructe exotice (iar banane?) si putina menta. Post-gust mediu, placut, alcool foarte bine integrat ( nu e nici mult 12%).

Cu vinul acesta m-am intalnit prima data la Good Wine din mai anul acesta si mi-a lasat o impresie placuta, confirmata acum, pe langa surpriza cauzata de soiul folosit si de metoda de vinificare.  Gama se distribuie mai ales in sistem Horeca, dar il gasiti si pe magazinele on-line la in jur de 25-30 lei.

In concluzie, un vin de vara usor, revigorant cu un “schpesis” care ii creaza o poveste in spate, plus un producator serios, o premiera pentru Romania si o editie limitata care ii da o aura de exclusivitate, iata ingredientele unui mic succes. Recomandat a se consuma in in serile de vara, la terasa, racit, potolind cu succes arsita de peste zi si intretinand discutiile pana tarziu in noapte….si daca terasa si compania in care va aflati sunt si ele deosebite s-ar putea sa rememorati la un moment dat ca ati baut o sticla din cele 3.000, editie limitata de Caloian Zinfandel Alb 2010. Adica sa ramaneti cu o amintire

 

2 responses so far

2 Responses to “Un exercitiu de stil- Caloian Zinfandel Alb 2010”

  1. […] Gama Caloian acelor de la Oprisor am mai scris aici. Adica despre Zinfandelul Alb, o idee de marketing destul de reusita, vin corect si interesant.  […]

  2. […] aceleasi auspicii ca data trecuta.  Cu o parte din ele m-am mai vazut si in trecut aici, aici si aici. Aseara am completat seria de Caloian-urilor […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply