May 18 2011
O placere vinovata: Gonzalez Byass – Nectar Pedro Ximenez (PX)
O postare de pe un Blog pe care il urmaresc constant ( a nu se citi “concurenta” ca nu este cazul) m-a facut sa scot de la pastrare o sticla de vin desfacuta in urma cu ceva vreme (adica pe la revelion cred) si din care beau doar cand mi-e dor de ceva opulent, intens, dulce, decadent…intr-un cuvant “Nectar”. Gonzalez Byass Nectar Pedro Ximenez mai exact…
In general eram de parere ca sherry-urile sunt pentru doamne. sunt prea dulci, etc…dar aici nu este cazul (blogosfera romaneasca l-a descoperit inaintea mea si m-a facut sa imi schimb parerea). Vinul asta nu e dulce, e monumental, coplesitor de dulce, cred, cel mai dulce vin pe care l-am gustat vreodata! De ce? Pentru ca in general vinurile obtinute din soiul de struguri din care este facut (Pedro Ximenez) sunt folosite pentru a indulci sherry-urile spaniole, si mai rar sunt scoase pe piata ca varietal.
Soiul se preteaza la acumulare de cantitati mari de zahar, se usuca practic sub soarele coplesitor din sudul Spaniei, concentrand astfel zaharul. Din ei rezulta un lichid negru, vascos si dulce care este apoi invechit si fortificat in solere.
Sa revin, totusi la vinul in discutie:
Culoare: Opac, maroniu, cu nuante de ciocolata neagra spre margini, vascos in pahar, onctuos, practic “imbraca” paharul in nuante de miere inchisa
Miros: coplesitor,somptuos, de curmale si smochine uscate, nuci, mirodenii (cuisoare?)
Gust: masiv, corpolenta extrema, catifelat, cremos in consistenta, note de curmale si smochine confiate, nuci (dulceata de nuci verzi?), miere , extrem de dulce, dar in acelasi timp foarte, foarte bine echilibrat. Alcoolul de 15,5 % nu se simte nici un moment, aciditatea este perfecta pentru a compensa zaharul care este cu adevarat coplesitor. Post-gust lung, voluptos, cu note de caramel ars, martipan si nuci, alune de padure.
Pretul la care se vinde acest vin ma face sa ma uit cu alti ochi la unele preturi ale producatorilor de la noi…daca in Spania se poate face ceva atat de reusit la un prêt practic derizoriu pentru pietele vestice, inseamna ca avantajul preturilor mici pentru vinurile romanesti, atat de mult invocat pentru incertul viitor succes al acestora la export, isi cam pierde din intensitate. Bine, oricum nu se poate face o comparative directa, tinand cont ca avem de a face cu un sherry, dar, repet, raportul pret/calitate este incredibil in cazul de fata.
In plus, vinul tocmai a castigat marea medalie de aur la categoria Vinuri Dulci a Concours Mondial Bruxelles , care a avut loc la Luxemburg, (daca vreti sa vedeti ce au facut vinurile romanesti: www.vinul.ro)
Daca (mai) gasiti vreo sticla (in general vad ca se invarte cam la 30-40 ron pe magazinele online, e importat de Cramele Recas) va sfatuiesc sa o cumparati. Merita toti banii si oricum va dura pana sa o terminati, pentru ca nu e genul de vin pe care sa il poti termina de prima data, pur si simplu mai mult de jumatate de pahar eu nu pot bea. Dar ce jumatate….de fiecare data …
P.S. Inca trei avantaje:
1. Daca tot veni vorba de jumatati, il puteti savura impreuna cu jumatatile feminine (prezente sau viitoare) care cu siguranta il vor aprecia, in comparatie cu “acriturile” si “amarelile” cu care, foarte probabil, va delectati de obicei.
2. Nu va fie frica ca o data deschisa sticla, vinul isi va perde calitatile..este totusi un sherry fortificat de 15,5%, care teoretic (si de cele mai multe ori si practic) tine pana la majoratul copilului (chiar daca acesta nu s-a nascut inca) fara sa necesite conditii speciale de depozitare, deci placerea va fi aceeasi la fiecare degustare…
3. Il puteti folosi cu mare succes peste inghetata sau in salatele de fructe in loc de renumitele “Topinguri” de caramel pline de E-uri din comert, dar ar fi un sacrilegiu din punctul meu de vedere. Sau o alta placere vinovata….
[…] celebrul Nectar PX despre care a vuit tot internetul de pe la noi (si despre care am scris si “moi”),importat de Recas la un pret mai maricel (vreo 50 lei, fata de 32 cat era acum un an-doi) plus […]
asa e, descoperit si de mine, novice si sorbind aiurea din vinurile de pe la noi, IH! abia in Jerez, direct in tabanco-urile lor, un toi de 1 euro e o placere vinovata, zilnica…
Buena Suerte, Pedro Ximenez(cream).
[Raspunde]