Jul 03 2018
Ce caut la un vin? Cele 8 atribute ale unui vin memorabil! – Partea II
a
Revin cu partea a doua a postarii de aici pe care de altfel va recomand sa o cititi macar si pe scurt pentru a va introduce in atmosfera celei de fata.
Promit ca, o data terminata partea de teorie, o sa scriu mai mult in perioada care urmeaza si despre practica. Cu exemple din viata reala…:)
Asadar iata ultimele 5 atribute care fac un vin sa iasa din banalul cotidian si sa devina memorabil:
- Echilibru este sentimentul acela ca totul este acolo si nimic nu este in exces. Niciuna din componentele vinului nu iese in fata, nu exista un solist, doar o orchestra care canta perfect acordat. In general un vin cu un bun echilibru este foarte greu de descris, este ca si cum ai escalada un perete de sticla nu ai nimic de care sa te agati sau sa te sprijini.
Un vin perfect echilibrat este o experienta memorabila mai ales in comparatie cu alte exemplare care nu poseda atributul respectiv. Este una din caracteristicile cele mai importante, avand capacitatea unica sa evidentieze un vin intr-o linie de degustare, dar atat de greu de descris ca si perceptie.
- Placere Exista uneori, destul de rar ce e drept, vinuri care ating si bifeaza toate punctele de mai sus, dar care pur si simplu “nu canta”. Sunt perfecte din punct de vedere al puritatii, echilibrului sau elegantei, dar efectiv nu ofera placere cand le bei si nu ai mai bea al doilea pahar. Rar mi se intampla sa ma intalnesc cu ele, dar intodeauna imi provoaca un sentiment de frustare si neimplinire, de lucru care rateaza la milimetru maretia. Sentimentul acela ca “are gust bun” este cumva o conditie sine qua non, desi adesea nu il asociem vinurilor “mari”.
a
- Complexitate Iata un atribut destul de uzitat, impins aproape de banalitate si in mod evident luat in considerare si in fisele clasice de degustare. Doar ca exista mai multe niveluri de complexitate. Exista cumva o complexitate evidenta, “fabricata” din straturi de arome si senzatii care degenereaza la un moment dat intr-un sentiment de artificial si pe care simti ca oenologul s-a straduit sa o obtina. Si este artificiala, ca un machiaj prost si strident.
Exista insa (destul de rar ce e drept) vinuri a caror complexitate nu o intelegi. Este cumva ca un spectacol de magie in care o mare parte din mister nu ti se arata/dezvaluie niciodata si in urma caruia ramai cumva perplex, mut si uneori paralizat de admiratie. Este genul de complexitate pe care o simti prin toti porii si te duce instantaneu cu gandul la intrebari filozofice de genul “ ce este viata sau fericirea?”. Cand o intalnesti prima data iti dai seama ca aceea este adevarata complexitate si nu cea “fabricata”, (cu) care te-a(u) amagit de atatea ori.
bvcbcvbc
- Modestie Este o trasatura din ce in ce mai greu de gasit in actuala lumea a vinului. Cand majoritatea vinurilor se chinuie sa fie impunatoare, flamboiante, incarcate de arome si senzatii esuand adesea lamentabil intr-un sentiment de kitsch si mahala. Cele care reusesc sa atinga maretia dar sa ramana in acelasi timp modeste, sa nu iti tipe in fata la modul “uita-te la mine ce perfect sunt” sunt acelea care imi merita respectul si atentia. Un vin narcisist nu va fi niciodata un vin deosebit si cu siguranta nu ma va provoca sa ii descopar povestea dincolo de lichidul din pahar. De altfel de cate ori am incercat sa o fac am descoperit ca aceasta nu exista. Exista doar acea carcasa fardata in exces, acea forma fara fond care tipa parca dupa atentia si admiratia ta. Not my type…
- Paradox cred ca aceasta nu este neaparat o calitate a vinului, cat un rezultat al tuturor celor de mai sus. Cand un vin reuseste sa atinga toate punctele enumerate anterior e ca si cand se aliniaza planetele.
Este sentimentul acela de consternare, de intrebare retorica si uimire muta despre cum pot toate acestea sa coexiste in lichidul din fata. Este epifania in fata unui vin mare si in acelasi timp revelatia lui “Crede si nu cerceta”
Where in Cluj Napoca can I purchase/buy reasonably priced Chilean wines?…
Thank you in advance
Adrian
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
October 2nd, 2018 at 12:28 AM
@Adrian faur, Winepoint (www.winepoint.ro) is you best choice. They import Lapostolle, very good wines for their price.
[Raspunde]