Sep 29 2017

Un scurt intermezzo cu Necrutatorul… aka Bauer R.A.W. 2016

Published by at 12:21 AM under Alb,Romania,Sec

 

Intermezzo de la pauza de scris pe blog din ultima vreme. Care sper sa se scurteze. La modul ca speranta moare ultima…

Ca sa imi mai exersez menirea de blogger, care prin definitie alearga sa bea primul un vin nou lansat pe piata (pe vremuri erau adevarate intreceri la acest capitol) va aduc astazi in prim plan noul vin de la Bauer.

Care dealtfel nu are nevoie de nicio prezentare deoarece sunt doar 600 sticle care se vor vinde/consuma probabil fulgerator. Si ca sa citez o sursa anonima: “oricum tot ce scoate Oliver se vinde”. Si daca nu se vinde anul acesta in mod axiomatic o sa fie clar mai bun la anul.  Cand o sa se vanda mai scump. Sau deloc…:)

 

Iata deci un vin care m-a scos din amorteala scrisului pe blog. Si ce vin!

Fisa descriptiva, la primul contact arata asa: Nas inchis, mineral cu impresii de ardei verde si corcoduse, dar dominat clar de notele minerale si de cremene. Evolutie incordata, tensionata, cu o aciditate electrica, dominat de aceleasi tuse minerale insotite de aluzii citric-verzi. Precizie impresionanta, structura cat cuprinde.

Dupa ce l-am trecut prin aerator de vreo doua ori (da, e un alb pe care daca il deschideti acum va trebui musai sa il aerati) au inceput sa apara si izuri fructate, de caise si piersici, iar corpul se mai rotunjeste usor si se aseaza mai bine pe osatura de aciditate, ansamblul virand spre o zona de eleganta si rafinament. Final mineral, intr-un stil de Sancerre de clasa, alaturi de note saline si citrice.


O bestie de vin in stilul inconfundabil de non-mainstream al lui Oliver Bauer.

De altfel pe contraeticheta in loc de DOC, CMD, IG si alte precizari total irelevante si inutile in cazul de fata, scrie simplu “Vin”. Si ce vin! O capodopera care acum este incatusata in lanturile grele de aciditate si mineralitate, dar care in cativa ani se va transforma probabil in ceva impresionant. Este cel mai bun Sauvignon Blanc romanesc pe care l-am baut. Dar care nu este de baut acum. Pacat ca este atat de putin.

 

Ah si apropo… RPC Redutabil tinand cont de cum arata vinul. Adica pe un Sancerre de linie dai 100 de lei lejer si e apa plata cu lamaie fata de acesta. Iar cele de top sar adesea de cincizeci de euro. Si sincer unele mi-ar placea sa fie mai mult ca cel de fata.

Eu il am la vanzare la vinoteca. Doar ca nu cred ca o sa-l vand…Pentru ca asa cum spuneam are un defect. E prea putin…:)

Si intr-adevar, asa cum precizeaza in mod corect si contraeticheta, este VIN!

 

 

13 responses so far

13 Responses to “Un scurt intermezzo cu Necrutatorul… aka Bauer R.A.W. 2016”

  1. Cosminon 02 Oct 2017 at 3:42 PM

    Dane… in afara de Oliver Bauer, ce face diferenta in cazul de fata?
    Vreau sa spun, crama este relativ noua (ca atitea altele in tara); viile probabil nu sint cine stie ce batrine, ca sa avem un plus important de calitate a strugurilor; terroir-ul nu cred ca este de nici un fel determinant pentru rezultatul pe care il descrii; microclima, expunere, etc., pot explica pina la un punct diferente de calitate, dar ma indoiesc ca numai la Dragasani poti gasi conditii optime pentru un vin.
    Si atunci? Cred ca daca ma uit la ce am scris, raspunsul e deja dat, dar as fi curios sa aflu si parerea ta…

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Cosmin, Ah si am uitat sa precizez punctual:
    1. Viile sunt batrane. Strugurii sunt de pe plantatie mica cu vie veche. Asta conteaza enorm in cazul de fata. Primordial de fapt…
    2. Dragasani, ca zona all-rounder de albe si rosii, are mai mult potential decat Dealu Mare sa zicem. In opinia mea, evident…:)

    [Raspunde]

    Cosmin Reply:

    @Dan Micuda, Multumesc!
    Vii batrine… asta spune multe.
    Cind vorbeam de terroir, ma gindeam ca s-or mai gasi in tara zone cu sol potrivit si altminteri cu diferente subtile fata de Dragasani (de ex. prin Transilvania). Dealu Mare stiu ca are o problema cu aciditatea, ok, dar cu restul? Si aici ne intoarcem la punctele 2 si 3 de la raspunsul tau de mai jos 🙂

    [Raspunde]

  2. Danon 02 Oct 2017 at 4:05 PM

    La genul acesta de vinuri cu personalitate trebuie musai trei ingrediente din punctul meu de vedere (ordinea nu e nicidecum aleatoare):
    1. Via si terroir-ul In cazul de fata e vie batrana pe o parcela propice pentru SB se pare. Daca nu le ai degeaba te chinui. Nu poti sa faci Burgundy pe nisip si Chablis pe cernoziom.
    2. cum tratezi via, cum o ingrijesti, cand o culegi, etc. Oliver cumpara struguri de pe vii pe care le supravegheaza personal de-a lungul anului. Adica nu ia cu sacul/basculana la recolta de pe vii cu 20t/ha. El sta langa via aia si o urmareste/ingrijeste tot anul chiar daca nu e via lui. El decide ce lucrari se face,cand se fac, cand se culege, etc. Via e practic a lui, doar in acte e alt proprietar.
    Pentru ca vinurile de genul asta nu se fac toamna la cules, se fac de primavara, pe tot parcursul anului, in vie nu in crama. In crama doar iau nastere, deja acolo 90% din munca e facuta; ca vinificator doar trebuie sa te abtii sa intervii. Chestie foarte grea dealtfel pe la noi…:)
    3. Omul. Debeaga ai vie si struguri buni daca esti genul de vinificator intruziv sau care se limiteaza sa urmeze reteta furnizorului de drojdii. Care reteta sterge absolut tot ce este particular la strugurii respectivi in anul si pe terroir-ul respectiv. Va rezulta un vin bun, nu e bai, dar fara personalitate/international.

    Eu cam asa vad traseul…se observa ca sunt mult etape unde poti pierde personalitatea unui vin si multe capcane pe care un strugure trebuie sa le parcurga pana sa se transforme intr-un vin deosebit, ca cel de mai sus.
    De aceea vinurile de genul asta sunt foarte rare la noi si cand apar ma entuziasmeaza de-a dreptul. Necesita rabdare, timp, maiestrie si pasiune la limita nebuniei.
    Practic nu cumperi vin, cumperi toate chestiile de mai sus, un fel de “alinierea planetelor” imbuteliata intr-o sticla de 0.75ml.
    Care sticla de aceea isi merita ultimul banut dat pe ea plus macar cativa ani de rabdare ca vinul sa ajunga unde trebuie!

    P.S. La cat am scris la comentariul asta cred ca il fac postare…:)

    [Raspunde]

    Cosmin Reply:

    @Dan, Pai punctele 2 si 3 sint cam tot aia, pina la urma. La 2, dupa 2 vorbe, a aparut “Oliver”, si cu asta basta. 🙂
    Probabil ca aici e si avantajul suprafetelor mai mici. De la colosi nu prea poti astepta asemenea rezultate…

    Multumesc de raspuns

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Cosmin, Oliver face vinuri pentru winegeeks si ii place (are libertatea) sa exploreze. Sa nu uitam ca el a salvat practic Novacul, Cramposia, Negrul…a facut Tamaioasa in sec si multe alte “inovatii”.
    De ingrijit via o fac si (multi) altii, dar sa scoti chestii din astea in editii superlimitate nu isi permite oricine. In primul rand comercial pur si simplu nu este fezabil.
    Uneori ma gandesc cu nostalgie cate parcele si struguri deosebiti ajung cupajate in vinuri de volum…

    [Raspunde]

    Cosmin Reply:

    @Dan, Pai cu privire la parcelele si strugurii deosebiti… probabil cel mai bun exemplu ar fi Feteasca Neagra Stirbey 2006 (de care ai fost socat in sensul bun), obtinuta din vii de la Vanju Mare, nu? Ce-o fi acum cu parcelele alea?
    Dar, lasa, ca putem obtine Titan din vii de 5-6 ani…

    [Raspunde]

  3. Cosminon 29 Dec 2017 at 6:56 PM

    Uite ca l-am gasit… 🙂
    M-ai facut tare curios, asa ca abia astept sa il degust. Mai pe la anul…

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Cosmin, Astept provincia…:)

    [Raspunde]

    Cosmin Reply:

    @Dan Micuda, A venit provincia… 🙂
    Azi l-am desfacut in sfirsit. Nu pot sa fiu decit de acord cu ce ai scris. Nu l-am trecut prin aerator, o sa mai stea la vid citeva zile, are timp de un pic de oxidare/aerare lenta.
    Dar surpriza mare a venit dupa nasul care nu spune nimic (azi, la prima strigare)… imi place cum se simte, imi place aciditatea, imi place echilibrul. Si post-gustul care vine in valuri-valuri, te loveste intii cu caise verzi, apoi cu fructe exotice, iar dupa aia parca lasa si ceva mai “autohton” in urma (piersici)?
    Senzatia cea mai pregnanta este de discretie si echilibru. Nu da cu parul cu arome, nu e un vin bombastic. Chiar imi place si sper sa mai gasesc. 🙂

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Cosmin, Ahhh..mai am eu vreo 3 sticle la vinoteca…:D Nu la raft offcourse…:)

    [Raspunde]

    Cosmin Reply:

    @Dan Micuda, Se pare ca vrei sa ma vezi prin Pitesti… 🙂
    Revenind la SB Bauer, acum o saptamina am baut in SB dobrogean, DOC Murfatlar, unul din vinurile lor fanion (nu conteaza producatorul). Bun, nimic de zis, atent lucrat, avea de toate, mai putin “zvicul” pe care il tot caut la un SB… aciditatea.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Cosmin, Aciditate in Dobrogea? Doar de la sac…:)))
    P.S. Te astept la Pitesti…:)

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply