May 16 2017
Degustare! Grecia necunoscuta, dincolo de Xinomavro si Agiorgitiko
In afara preocuparilor pentru vinurile de top ale mapamondului, una din pasiunile mele este sa descopar si sa explorez soiuri si regiuni noi, cu vinuri necunoscute. Este pana la urma tot o varianta de educare a palatinului care iti deschide perspective noi si nebanuite asupra unei lumi ascunse a vinului, aflata in afara luminilor reflectoarelor. Dar care poate furniza surprize si satisfactii uneori la fel de mari ca zonele „mari”, cunoscute.
In mod invariabil in cazul meu destinatiile favorite pentru astfel de incursiuni se invart in jurul Mediteranei, leaganul civilizatiei europene. Trei tari din acest areal cred ca au impreuna tot atatea soiuri indigene de struguri cat restul lumii la un loc: Italia, Grecia si Franta. Daca nu mai multe…
Grecia mai are marele avantaj ca este „locul de unde a pornit totul” in Mediterana, leaganul civilizatiei viticole. Aceasta daca facem abstractie de fenicieni ai caror epigoni nu le-au continuat la acelasi nivel traditiile in domeniu.
In ultimii ani pentru a patrunde pe piata internationala Grecia a avut o strategie bine gandita, (cumva in stilul Portugaliei) prin care, din vasta colectie nationala, s-au focusat pe doua soiuri importante de struguri pentru promovarea vinului rosu: pufosul Agiorgitiko si impetuosul Xinomavro.
Dincolo insa de aceste soiuri fanion, care au devenit intre timp arhicunoscute la nivel international, se afla o intreaga pleiada de soiuri nu mai putin meritorii de laude, dar care nu au avut sansa promovarii internationale. Dar care, pentru un pasionat de vinuri, comporta o atractie mult mai mare decat cele aflate deja in lumina reflectoarelor.
In consecinta, l-am rugat pe Vasilis Ioannou, importatorul vinurilor grecesti in Romania, sa imi gaseasca cat mai multe vinuri din soiuri grecesti (unele cu anvergura balcanica) pe care sa le incercam intr-o degustare. Cunoscandu-i entuziasmul eram sigur ca nu ma va dezamagi.
Si nu a facut-o… In urma investigatiilor si a eforturilor laudabile a adus 8 vinuri considerate reprezentative pentru soiurile respective. Doua sunt din soiurile „clasice”, Agiorgitiko si Xinomavro, alte cinci sunt din soiuri mai putin cunoscute/popularizate si unul este deocamdata necunoscut chiar si de catre cei care il vinifica.
Si cum imi place sa imi impart pasiunea (si vinurile) cu prietenii, cu acestea vom organiza o degustare a carei fisa o regasiti mai jos:
Unde? La restaurantul Aubergine din Bucuresti, pe strada Smardan, nr. 33 in Centrul Vechi
Cand? Joi 25 mai 2017, de la orele 19:00
Ce? Opt vinuri varietale reprezentative din soiuri indigene grecesti:
- Black of Kalavryta 2015 by Tetramythos Wines (Peloponnese) 100% Mavro Kalavrytino
- Limneon 2015 by Porto Carras. P.D.? ( Halkidiki) 100% Limnio
- Mavrotragano 2015 by Santo Wines (Santorini) PGI 100% Mavrotragano
- Fine Mavroudi 2013 by Anatolikos Vineyards.( Thrace) PGI 100% Mavroudi
- Gaia Estate 2013 by Gaia Wines. (Nemea) PDO 100% Agiorgitiko
- Ramnista 2012 by Kir Yiannis. (Naoussa) PDO 100% Xinomavro
- Taos 2010 by Parparousis (Peloponnese) PGI 100% Dry Mavrodaphne
- Biblinos 2011 by Biblia Chora. Unknown Greek Variety.
In plus vinurile vor fi insotite de un meniu de degustare compus din antreu, fel principal si apa minerala/plata:
1 -ficatei de pui servit cu nuca (pasta de ficatei by Aubergine), blue cheese, camembert, paine de casa
2 Piept de rata si medalion de muschiulet de vitel servit pe pat de piure cu sos de vin rosu si piper verde
Cat? 150 lei/persoana platibili intr-un cont pe care il voi comunica ulterior participantilor.
Cine doreste sa participe sa imi dea mail la adresa dan@provin.ro. Ca de obicei locurile sunt limitate si se ocupa la confirmarea participarii si plata taxei.