Feb 06 2017

Degustare verticala Chateau Leoville Barton

Published by at 9:54 AM under Bordeaux,Degustari,Franta,Rosu

 

Cu ceva timp inainte ca evenimentele din ultimele zile sa se defasoare apucasem sa anunt pe mail o degustare verticala de Chateau Leoville Barton pe care urma sa o public de asemenea pe blog. Cum insa ultimele zile au fost sub semnul incertitudinii, iar locul de desfasurare (Bistro Muse) este cam la 200m de Guvern am fost in cumpana daca o mai pot tine sau nu la data stabilita initial, respectiv 9 Februarie. Mai ales ca era si cam ultima zi inaintea expirarii fatidicei numaratori inverse de 10 zile…:)

Cum insa unora le-a (mai) venit mintea la cap si  spiritele s-au mai linistit, mergem mai departe. In caz ca o luam de la capat nu e bai, pana la 10 terminam si ne mutam in piata cu pancarte gen: “Nu mai stati sa beti  Bordeaux ca situatia e maro.” In fine…:)

 

Asadar aveti mai jos detaliile despre ce o sa fie joi, cu precizarea ca la ora actuala mai sunt doar 3 locuri libere.

 

Recunosc ca Leoville Barton este unul dintre producatorii mei preferati din Bordeaux. Intr-o mare de Chateau-uri conduse dupa cele mai avansate principii de business si marketing, care cauta in permanenta sa obtina pretul maxim si sa adapteze vinul propriu la gusturile pietei  (a se citi ale lui R. Parker si implicit ale clientelei cu posibilitati financiare) Chateau Leoville Barton face o remarcabila exceptie. Doar cateva informatii in acest sens:

 

  • Este singurul chateau din Bordeaux care a ramas in proprietatea aceleiasi familii (Barton, de origine irlandeza) din 1826. Este cea mai veche linie neintrerupta de succesiune la carma unei proprietati bordeleze.
  • Ca urmare este si una dintre cele mai constante proprietati la nivelul calitatii vinului
  • Are un stil propriu, tipic de Bordeaux old-school, fara concesii, care tine seama mai ales de istoria si filozofia proprie. In acest sens edificator este filmuletul cu actualul proprietar, Anthony Barton, pe care vi-l recomand cu caldura sa il vizionati.
  • Produc unele dintre cele mai longevive vinuri din Bordeaux (urmare si a celor enuntate anterior)
  • A facut parte din marea proprietate care s-a numit Chateau Leoville, alaturi de Las Cases si Poyferre cu care imparte aproximativ acelasi “grand terroir” in St. Julien.
  • Este un “second growth” in fata fiind doar cei cinci granzi: Latour, Lafite, Mouton, Margaux si Haut Brion

 

Fiind unul dintre producatorii mei preferati, cred ca as putea sa umplu rapid cateva pagini despre istoria si vinurile lor. Ma opresc totusi aici, banuind ca v-am trezit deja interesul.

Asadar vom avea o miniverticala de sapte vinuri ale renumitului producator, cu exemplare mai vechi si mai noi pentru a putea surprinde stilul si evolutia acestora.

Si de ce nu, pentru adrenalina loteriei care vine la pachet cu deschiderea unor vinuri vechi.

 

 

Pe scurt, fisa degustarii este aceasta:

 

Unde? La Bistro Muse pe strada Paris, exact la 200m de palatul Victoria

Cand? Joi 09 februarie 2017, de la orele 19:30

Ce? Sapte ani diferiti de Chateau Leoville Barton (1979, 1981, 1989, 2008, 2011, 2012 si 2013) si un alb surpriza, de desert, la final. Sincer, nici eu nu m-am hotarat deocamdata…deci e supriza si pentru mine.

In plus vinurile vor fi insotite de un meniu de degustare (starter+doua feluri principale) pe care l-am stabilit impreuna cu Chef Silviu Furdui si pe care il regasiti la finalul postarii.

Cat? 350 lei/persoana

 

Asacum spuneam mai sunt 3 locuri disponibile, primul venit/primul servit. Cine doreste sa participe il rog sa trimita mail la dan@provin.ro

 

P.S. Uitandu-ma inca o data la anii din linia de degustare vad ca avem si un 1989. Cumva lucrurile se leaga…

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply