Nov 29 2016

Goodwine Noiembrie 2016. Isi revine?

Published by at 10:20 AM under Evenimente,Goodwine,Manifestari si targuri

 

Sambata am reusit sa trag o fuga la Goodwine-ul de toamna. Chestie devenita un fel de ritual de pelerinaj in ultimii ani, la aceasta Mecca a vinului autohton (desi Mecca si vin in aceeasi fraza nu suna tocmai in regula, nu?). Pentru ca Goodwine a ramas pana la urma, cu bune si rele, cel mai mare si mai vechi targ de profil din Romania.

E ca la meciurile de Liga 1: doar si pentru a avea ceva de comentat apoi si tot e bine sa te duci daca poti. Ca de fotbal mai putin. Doar ca de data asta, desi plecasem fara asteptari prea mari conform principiului personal des experimentat pe la noi: sa nu iti faci iluzii ca sa nu ai deziluzii, cand am tras linie la final am iesit pe plus. Sa ma explic.

   

Ce a fost diferit fata de alte participari anterioare:

  1. Desi sunt un celebru blogger de vin autohton (sic!) se pare ca nu sunt chiar asa de celebru. De vreme ce am incercat sa intru pe la intrarea clasica (dupa ce mi-am cumparat bilet offcourse) fiind prompt oprit si directionat catre intrarea din spate. De fapt asta e prima schimbare cu care iei contact: s-au inversat intrarile. Adica intrarea e acum iesirea si capul e coada. Si viceversa. Cert este sa trebuie sa mai lucrez la impactul asupra publicului masculin cu varste intre 50-55 ani cu mustata, sapca si combinezon de firma de securitate. S-a notat, facem o postare frumoasa, ceva cu Grasa, Fata in Iarba si Zestrea zilele astea! Sa trecem insa la chestiile serioase:

  

  1. Fata de anii anteriori acum au fost in premiera doua categorii de bilete: unul de 30 de lei clasic si altul de 70 lei pentru acces la zona VIP. Un mare pas inainte. Pentru ca la zona VIP erau vinuri foarte interesante la degustare, de la Champagne Gosset la celebrul Davino Flamboyant. E foarte ok sistemul: cine vrea sa bea ceva deosebit da un ban in plus si sta in fata. Plus ca se triaza foarte bine amatorii ( de fapt profesionistii) de “pasionati”.

  

  1. De data aceasta am avut standuri si la etaj. Chestie iarasi ok, pentru ca targul a parut mai aerisit si respirabil. Bine nu vorbim de orele de varf cand era cam inghesuiala, dar pana la urma acesta e un lucru bun.

  

  1. Se intra mai greu ca la fort Knox. Adica aveai bilet, turnicheti unde scanai biletul, nene care te intoarce ferm din drum plus d-soara care iti pune bratara de vizitator pe mana. Daca stau sa ma gandesc cu turnichetii aia se poate dovedi foarte usor cati vizitatori reali a avut targul. Cati or fi fost?

  

  1. Au fost si masterclass-uri. Chiar pe bune. Cu Champagne Gosset, Masi si Sherry Gonzalez Byass. Din pacate eu eram deja in masina pe drumul de intoarcere, scuze si pe aceasta cale organizatorilor care m-au invitat, dar nu am putut ajunge.

  

  1. Nu se mai dadea la intrare eternul pahar cu punguta (de doi bani?) pentru atarnat de gat ci existau pahare de degustare ISO pe care le primeai la standuri de la fiecare expozant. Ca mai miroseau a detergent asta e alta poveste, cert este ca e mai bine decat cu recipientul de gat.

 

  1. Nu am mai sesizat clasicele mirosuri exogene de kerosen de la aeroterme sau de ficatei trasi (flambati?) la tigaie de la show-uri culinare incerte. Sala mi s-a parut ca arata mai bine ca data trecuta. Nu stiu daca a fost placebo sau au schimbat mocheta in pavilion. Sau macar au curatat-o.
    Ah partea negativa este ca nu a mai fost deschis restaurantul pavilionului. Pe cale de consecinta apa puteai sa cumperi doar cu 10 lei sticla de 0.5 l sau sandwich-uri (ce e drept bune) tot cu 7-10 lei. Chestie care iti trezea la un moment dat ceva instincte de Robin Hood.

  

Una peste alta, din punct de vedere al organizarii, este una dintre cele mai sesizabile evolutii in bine din ultimii ani. O chestie optimista, chiar sunt curios cum va iesi la primavara.

  

La capitolul vinuri o sa va enumar cateva chestii care mi-au sarit in ochi (la figurat), mai ales din zona albe si rose pentru ca la rosii am luat o pauza…pentru ca mai greu cu degustatul si sofatul.

  

Purcari a ramas aceeasi crama de top de peste Prut. Inegalabili ca si calitate si marketing la ei acasa si foarte competitivi raportat la cele de la noi. La marketing, inegalabili si la noi ( a se vedea poza de mai jos spre exemplificare. Face cat o mie de cuvinte). De fapt in Republica Moldova e un fel de Purcari si restul. Da, mai sunt vinuri bune si la alte crame, dar nimeni nu face atat de bine business de vin cum face Purcari. (Disclaimer: recunosc, am fost mituit cu placinte calde cu branza si marar si cu visine ca sa spun asta. Si acelea au fost foarte bune! Traiasca infratirea intre popoare, podurile de flori, etc)

La crama vecina si prietena Crama Ceptura am vazut ca noutati un Alb de Ceptura lucrat in stil Vinohora, (adica bine) si un rosu, asamblaj CS+M care tocmai a fost imbuteliat si trebuie sa mai stea in sticla sa se linisteasca. Dar asa cam pe la Paste, promite.

  purcari-vinohora

  

La Stirbey eterna (de buna) Cramposie Spumant. Degorjata prin octombrie e senzatie de prospetime. Apoi Vitis Vetus 2011 in stilul care l-a facut celebru si greu de inteles pe la noi unde lumea cauta fructul cu cerbicie. Plus Feteasca Regala Genius Loci 2013 care dovedeste din nou cat de bine poate sa stea lemnul pe o Feteasca Regala. Daca stii  sa il dozezi. Oricum la Stirbey&Bauer stiti deja placa, sunt fan declarat.

  

La Avincis a iesit noul Cuvee Petit Sauvignon Blanc 2014 intr-un stil mai suplu, plin si elegant decat al vecinilor de deal(uri). La fel si clasicul deja asamblaj Feteaca Regala si Pinot Gris (2013) si-a definit un stil propriu, fin, rafinat. Cred ca am mai spus-o, ma bucur ca la Avincis se fac lucruri intr-o maniera diferita de Stirbey si poti sa vezi doua abordari diferite si pe rosii si pe albe. Diversitatea este extrem de necesara, mai ales la noi.

  

La Liliac am degustat proaspat imbuteliatele Sauvignon Blanc 2015 in stilul clasic austriac de Styria care pe la noi nu prea exista fapt care il face unic. Plus Feteasca Regala 2015 care aduce ca maniera de executie destul de mult cu Sauvignon-ul. Mi-ar fi placut sa aiba mai multa personalitate, dar sunt curios cum vor arata dupa ceva timp in sticla. Apoi rose-ul 2016 din Pinot Noir care trebuie si el sa se linisteasca in sticla plus Orange Chardonnay 2015 intr-un stil total diferit de cel de la Bauer. Oricum la Orange in general nu cred ca exista un stil clar si definit si orice alegere in crama iti poate schimba vinul dramatic. Sunt curios de ce nu scot si Chardonnay vinificat clasic mai reusit. Zona s-ar preta la exemplare deosebite, ma gândesc.

  

La Tata si Fiul am incercat proaspat medaliatul asamblaj de Chardonnay cu Sauvignon Blanc 2015 care este intr-adevar un vin foarte reusit. Plus un Sauvignon Blanc bun si un Muscat Ottonel etalon pentru soi. Deja incep sa aiba constanta in calitate cu tendinte de evolutie pozitiva. Oricum scot niste vinuri mai mult decat onorabile din viile tinere pe care le au. Asta mai ales tinand cont ca sunt si din mult hulita (uneori pe nedrept) zona (crepusculara) Vrancea. Din pacate nu am mai ajuns sa vad rosiile, dar…

 

La Recas am incercat noul spumant Muse, din Chardonnay metoda clasica. Foarte reusit ca mai toate vinurile pe care le scot. Astept acum sa vad cum o sa iasa pe locul intai la majoritatea degustarilor autohtone. Plus Rieslingul din noua gama Regno, modern, corect, bine pozitionat (pleonasm). Ah, si Solo Quinta 2015 cu Negru de Dragasani in alb de data aceasta a iesit ca intotdeauna foarte buna.

  

La Vin&co am identificat o selectie foarte interesanta de crame frantuzesti, orientate mai mult pe segmentul de pasionati/winegeek. In afara de Champagne Gosset pe care am incercat-o la zona VIP si al carei stil asezat pe o structura si o corpolenta evidente, impresionante, dar cu o aciditate pe masura care o echilibreaza perfect mi-a placut foarte mult, am mai baut un Pouilly Fume Le Troncsec 2015 de la Joseph Mellot care mi-a adus aminte de stilul de Sauvignon pe care il indragesc (nu a fost greu, bausem Vitis Vetus de curand) , un Gewurz de Alsace Reserve 2010 clasic si versatil de la Gustave Lorentz si un Muscadet de Sevre et Maine 2015 care asteapta cuminte vara si stridiile. Bune toate, frantuzesti, tipice,cu personalitate. Gura de oxigen. Foarte interesanta si frumos nisata si selectia de pe site.

Oricum Gosset daca prindeti, nu ratati. Mai rar sampanie cu asa personalitate in zilele noastre. Grand Reserve e excelenta. Si de la o casa relativ mica care practic e cea mai veche atestata din zona. Oricum e altceva fata de sucurile clasice care impanzesc piata, gen Moet sau Veuve Cliquot. Ah, si Gosset sunt detinuti de Frapin al caror Cognac il gasit in oferta aceluiasi importator.

  vinco

 

La standul celor de la Rewine am trecut de la o Cava Cusco Berga Brut Nature Reserva  proaspata si taioasa printr-un Frizzante amabil si cu rest zahar pentru ca apoi sa incerc un Chardonnay spaniol corect de la calitate la pret. Ceea ce a sarit in evidenta (cum altfel) a fost un Sauvignon Blanc de Malborough bine realizat, in stilul clasic Noua Zeelanda, de la Tinpot Hut.

  

La zona VIP in afara de Gosset de care am pomenit mai sus am degustat un Chablis Latour Premier Cru Montmais importat (cred) de Recas foarte bun, un Laurent Perrier Brut, Davino Revelatio 2015, doua Chablis-uri de linie (Latour si Grand Regnard), un Chardonnay italian din Toscana (Ruffino) si un Mouton Cadet Reserve alb de Pessac. Toate vinuri foarte bune si de aceea va spun ca zona este un castig real pentru targ. Si rosiile din stand aratau promitator, cu Flamboyant, DCR, Luigi Bosca, etc, dar, v-am spus…timpul, drumul, etc

  goodwine-vip-lounge

  

Tot la targ am avut parte de o prezenta consistenta de crame din Sicilia prezentate de Carmelo Sgandurra. La sugestia promotorului acestora, Salvatore Vitale am incercat un Conte Ruggero Petit Verdot reusit de la Gigliotto ( recomandat de altfel cu caldura si de dl Timofti senior) plus un Zibibbo La Ginestra (denumirea locala pentru Muscat de Alexandria) foarte serios si acid. Am continuat la Conte Uvaggio unde am trecut in revista un Carricante proaspat si structurat si un Nerello Mascalese ferm si fructat. Ambele recolta 2015, bine facute.

La Aitala deja am ajuns la lucruri serioase, de 92p Decanter. Respectiv un Etna rosu 2013 (asamblaj Nerello Mascalese plus Capucio) concentrat, modern, extractiv, dar si cu o structura ferma plus un Etna alb 2015 bazat pe acelasi Carricante la fel de reusit.

Tot la standul cu siciliene nu pot sa nu remarc niste branzeturi remarcabile infiltrate de la confratii  din Toscana. Si acum am in memorie variantele de Pecorino maturat in frunze de nuci, cu pere sau cu trufe de la Formedarte. Excelente!

  

sicilia

Revelatia pentru  mine au constitut-o vinurile de la Piano dei Daini. O crama de pe muntele Etna, cu doua podgorii mici, de cateva hectare, din care una de 3.5 hectare cu vii prefiloxerice plantate la sfarsitul anilor 1800, in sistem Gobelet. Din aceasta vie fac un alb suprinzator de fin si de structurat incat in blind ai crede ca ai in pahar vreun cru de Burgundy plus un rosu care se califica la cel mai bun Etna rosu pe care l-am baut pana acum: fin, elegant, complex si cu o structura de Barolo de top. Excelent! Vinul care m-a socat insa de-a dreptul a  fost un Rose facut din aceeasi vie, fara saigne, ca unic produs de vinificatie a strugurilor respectivi. Cred ca este cel mai bun rose din Italia pe care l-am baut vreodata si joaca in paradigma cu Bandolurile mari sau chiar cu stilul lui Tondonia rosado. Mai au in portofoliu un rosu facut de pe o parcela mai tanara, tot serios si la un nivel ridicat de calitate, dar mai fructat si mai abordabil ca stil. Asa cum spuneam, pentru mine a fost producatorul targului.

  

piano-dei-daini

  

In concluzie, desi nu am apucat sa degust cat as fi vrut (mai ales din vinurile rosii),  m-am intors dubios de optimist de la Goodwine. Unde acum cateva luni as fi pus pariu ca trage sa moara sau ca a intrat in coma prelungita ca multe alte “chestii-socoteli de specialitate” de pe la noi, uite ca bolnavul a deschis ochii si chiar misca cate un deget.
Asa cum spuneam mai sus, astept chiar cu oarecare nerabdare varianta de la primavara!

  

7 responses so far

7 Responses to “Goodwine Noiembrie 2016. Isi revine?”

  1. Bogdanon 29 Nov 2016 at 11:06 AM

    Dan, partea cu paharele a fost o miscare gresita, poate cel mai mare fail din tot targul – paharul “ISO OIV” nu cred ca mai e folosit de cineva la degustarea vinurilor (wtf happened to Riedel?), toate paharele miroseau a carton ud, nu erau destule pahare la standuri (chiar daca aproape fiecare stand si-a adus si pahare de acasa pe langa cele date de organizatori)…

    Biletul a fost 30 de lei, ca sa trieze publicul, dar nu ai primit nimic in plus fata de anii trecuti, ba chiar dimpotriva (nici macar paharul ala Riedel care era un pahar ok).

    Targul nu a fost semnalizat deloc – daca nu stiai ca in pavilionul C1 se organizeaza Goodwine, nu exista nici macar cel mai mic indiciu la intrarile in Romexpo care sa te indrepte intr-acolo. Nu mai vorbesc de promovarea evenimentului in general…

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Bogdan, Nu cred ca fost vreodata Riedel..eu cel putin nu am apucat, din ce imi aduc aminte.
    Mie mi se pare mai ok asa, decat sa umbli cu paharul de gat de la stand la stand. Si iar e o idee buna ca fiecare producator sa vina cu ce pahare considera si targul sa ii asigure partea de intretinere. Dar aici e mai dificil probabil.
    Eu le-am prins pe alea cu detergent, probabil apucasera sa mai spele din ele….:)
    ISO OIV se mai folosesc dar mai rar…oricum e safe bet ca practic sunt standard. Probabil de aceea s-a mers pe ele.
    La semnalizari nu m-am uitat ca stiam exact unde trebuie sa ajung. Probabil ca pentru altii ar fi fost o problema intr-adevar.
    Iar de promovare, no comment, am ridicat si eu problema. Adica acum vreo luna eu unul credeam ca 90% nu se mai tine. Cred ca de asta mi s-a si parut asa ok…:) De la agonie la extaz..:)))

    [Raspunde]

    Bogdan Reply:

    @Dan Micuda, Dan, a fost Riedel la primele editii – cand se organiza la Pullman. Asta cu paharul de gat da, mi se pare aiurea, insa din experienta targurilor de afara, dar si de la noi (vezi RoVinHud si WineUp), vizitatorul primeste la intrare un pahar de degustare pe care poate sa-l schimbe cu unul curat in cateva puncte amplasate in sala. La modul foarte serios nu cred ca Decanter, Wine Spec. sau concursurile internationale nu mai folosesc paharele ISO OIV.
    Din punctul nostru de vedere (a celor care scriu despre vinuri), targul e bun, pentru ca poti sa vezi in doua-trei zile o buna parte din producatorii de vinuri de la noi (si din Moldova) si mai poti sa te pui la curent cu noutatile, insa din punct de vedere al celor care expun (fie ei producatori sau magazine de specialitate) nu cred ca e un foarte mare castig (sunt cam tot aceeasi oameni, din industrie, care iti viziteaza standul).

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Bogdan, La targurile de prin afara la care am fost nu iti dadea nimeni pahar la intrare sau la stand. In fiecare sala exista un stand cu pahare la discretie de la organizatori de unde te duceai si iti luai/puneai la loc paharul. Ah, si erau generice si trainice, fara Riedel sau mai stiu eu ce.
    Bine aste presupune si logistica de spalat pahare care la Romexpo nu cred ca exista deocamdata.
    In rest eu unul alt punct de vedere, decat al cerui care scrie despre vin nu pot avea. Decat eventual sa imi dau cu presupusul. Si daca mi-as da si as fi producator probabil mi-as dori mai multa expunere in media a targului pentur a atrage public proaspat.
    Nu ma intelege gresit , nu cred ca reiese din textul de mai sus ca Goodwine s-a dat de trei ori peste cap si s-a transformat in Fat Frumos. Nici pe departe…citeste doar ultimul pasaj.
    Doar ca fata de ultimele editii la care am fost, a fost evident mai bine. Chestie cumva neasteptata pentru mine.
    Excelent peste noapte nu se poate..mai ales in Romania. Mult mai prost, in schimb, da…:)

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Bogdan, Ah si apropo ca uitasem: tin sa iti aduc in mod tovarasesc aminte ca (inca) detii ceea ce se numeste un blog de vin.
    Foloseste-l cat de des iti permite timpul. E pacat..:)

    [Raspunde]

  2. sorinon 29 Nov 2016 at 11:25 AM

    legat de pahare, eu am preferat sa am unul, curat, si sa il folosesc, ca apoi sa il inapoiez.

    a fost un trafic la pahare mult mai mare acum. si cei de la stand-uri isi spalau paharele doar cu apa la baie. Eu zic, ca nu e ok sa te joci cu asa ceva……

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @sorin, sa se sesizeze organizatorii atunci! Ce timp au unii, sa sesizeze si unde se spala paharele…:)
    E parca m-am lipit de unul de la Stirbey si am defilat cu el tot targul. Desi nu cred ca l-am intors pe acelasi la stand.

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply