Nov 07 2016
Chateau Pape Clément pe verticala
Dupa cum probabil ati aflat, acum 2 saptamani am organizat la Muse Bistro o degustare verticala de Chateau Pape Clément. Profit de prilej pentru a va expune cateva impresii despre vinurile degustate si ceva panseuri post-eveniment. Nu va asteptati la note de degustare laborioase. Nici nu prea am timp sa ma ocup de asa ceva in timpul degustarii si fiind vorba de un producator celebru este plin internetul de descrierile vinurilor. Just pick you critic!
Am avut in degustare vinuri de la 2007 la 2013, iar ordinea nu a fost cea cronologica ci cea crescatoare a calitatii banuite. Am nimerit-o destul de bine, ajutat fiind de Oliver Bauer.
Ca impresii despre vinuri va pot spune ca 2007 si 2013 s-au prezentat cumva similar. De slab. Subtiri, acide, agresive, pe alocuri verzi, cu baric neintegrat (mai ales la 2013, dar paradoxal si la 2007). Cel vechi prezenta ceva note tertiare care ii confereau complexitate, dar in rest destul de diluat. Pentru vinuri care costa in jur 80 € calitatea este mai mult decat dezamagitoare.
Imi aduc aminte din primavara la degustarea „en primeur” din Bordeaux a recoltei 2015 ca mai toti spuneau ca Pape Clément chiar a facut figura buna in 2013. Si tind sa le dau dreptate de vreme ce am degustat Bordeaux-uri cu pedigree din fatidicul an 2013 care efectiv nu se puteau bea.
O sa ma intrebati de ce le-au scos? Eh, atunci cand esti mare producator francez nu iti (mai) permiti sa nu scoti vreun an. Pur si simplu esti victima propriului succes si a pietei care cere vin din anul respectiv, desi se stie (sau nu?) ca a fost unul catastrofal.
Aceasta indica cumva si o decuplare a vinului de la calitatea intrinseca si accentul pus pe imagine, marketing si prestigiu. In fine, Chateau Pape Clément 2013 nu a fost de nebaut, dar cu siguranta exista vinuri la noi peste el ca si calitate. Si nu putine…
Dupa 2013 si 2007, cand deja privirile printre participanti la degustare sugerau ca as fi schimbat lichidul din sticle (acestea au fost dublu decantate in avanpremiera degustarii) a urmat 2008.Care spre deosebire de celelalte prezenta semnele unui Bordeaux cum trebuie: fruct copt, extract, tanini, toate la locul lor, insa nimic wow.
2012 mi-a placut, este un vin complet, bun de baut inca de pe acum, cu fructul copt pe primul plan si complex atat olfactiv cat si gustativ.
2009 supune povestea anului care l-a creat, una din recoltele mari din Bordeaux din ultimii ani. Opulent, carnos, matasos mangaie palatinul cu efluvii de fruct copt intretesute cu tanini fini, integrati. Bun de baut inca de pe acum, dar cu potential evident in fata.
2011 a fost pentru mine surpriza placuta a degustarii. Un stil de Bordeaux clasic pe care nu credeam sa il intalnesc la Pape Clement. Riguros, cu structura de tanini ferma si o precizie surprinzatoare care taie prin masa de fruct. Potential evident in fata dat in primul rand de taninii barbatesti de pe final.
2010 Vinul de 100p Parker. Este a treia oara cand il beau si de fiecare data ma uimeste prin expresivitate si echilibru perfect. Este chintesenta a ceea ce se poate face in zona intr-un an excelent si argumentul pentru care un Bordeaux de referinta ca acesta este inimitabil. A fost, in mod previzibil, vinul degustarii.
Per ansamblu, ordinea preferintelor in cazul meu a fost: 2013, 2007, 2008, 2012, 2009, 2011 si 2010. Marea surpriza a fost repet 2011, un vin care, comparabil cu restul si mai ales cu 2010, are un RPC redutabil. 2010 e cam triplu ca pret, dar nici pe departe nu este triplu ca si calitate. Nici macar dublu nu mi s-a parut.
Vinurile au fost in mod fericit insotite de un meniu de degustare ales si preparat de chef Silviu Fudui de la Muse, iar in final ne-am delectat cu un Sauternes Chateau Raymond Lafon, proprietatea a fostului director tehnic de la Chateau Yquem. Multumesc Marian Gheorghe pentru poze.
In rest ca si concluzii personale as mai puncta:
- Deocamdata avansurile tehnologice din ultimii ani in vie si in crama nu pot suplini natura, care ramane factorul decisiv in Bordeaux pentru a scoate un vin deosebit. Nici marile Chateau-uri care dispun de resurse financiare aproape nelimitate nu pot inlatura efectele unui an slab si asta s-a vazut in vinuri. Unii dintre cei prezenti au punctat foarte bine ca practic nu pareau din aceeasi zona, mai ales de la acelasi producator. Si asta tinand cont de faptul ca proportiile in asamblajul final de Pape Clément sunt mai mult sau mai putin aceleasi de la an la an (50 % Cabernet Sauvignon, 40-45% Merlot si restul Cabernet Franc sau/si Petit Verdot)
- In Bordeaux (si numai acolo, dar acolo se simte mai pregnant) imaginea si statutul sunt esentiale in influentarea pretului vinurilor. Sa poti sa vinzi vinurile din anii slabi, de o calitate indoielnica, la preturi de 70-80 €/sticla este din punct de vedere al marketingului de vin un fel de Sfantul Graal. Si aceasta doar pentru ca esti un cru classe celebru. Dar sa nu uitam pe cate sute de ani de traditie si continuitate se bazeaza acest succes.
- Contextul in care este punctat un vin conteaza enorm. Toate cele de mai sus au fost evaluate de insusi Robert Parker. 2007 si 2013 au primit fiecare cate 92 p. In conditiile in care eu consider un 85p ca fiind un punctaj generos pentru ele. Doar ca vorbim de doi ani dificili in Bordeaux si probabil, relativ la calitatea per ansamblu a recoltelor respective, Pape Clément a fost un overperformer. De obicei este, datorita stilului lui Michel Rolland care imprima o anumita constanta in vinuri. La 2013, dat fiind ca am baut cateva Bordeaux-uri din fatidicul an, depun marturie ca Pape Clément se poate bea. Ceea ce este in sine o mare realizare. Acestea fiind spuse practic nu poti sa citesti/compari punctaje si sa faci abstractie de contextul in care au fost acordate. Fara acesta punctele sunt inutile.
Cam asa a fost verticala de Chateau Pape Clément. Una peste alta inca o ocazie de a beau vinuri cu personalitate, pe alocuri superbe. Si sa imi imbogatesc bagajul de cunostinte, sa imi educ palatinul si sa imi provoc preconceptiile.
P.S. Pe cei care doresc sa participe la degustarile pe care le organizez ii rog sa imi dea mail la dan@provin.ro pentru a-i include in lista de potentiali participanti.
Pentru urmatoarea degustare ne vom muta in Rhone, in Chateauneuf-du-Pape. Si se tine deja cu casa inchisa.