Oct 19 2016
Se sparge buba cu privire la participarile Romaniei la targurile internationale?
Vinul in Romania nu este un subiect foarte mediatizat. In afara de traditionala (la propriu si la figurat) perioada de recolta din septembrie. Iar aceasta din multe motive, care variaza de la relatia de complacere vinovata a romanului cu alcoolul pana la incapacitatea producatorilor romani de a se asocia intr-un organism coerent care sa faca lobby la autoritati in favoarea produsului numit “vin”.
Mancarea este insa un subiect mult mai drag romanului, mult mai aproape de el doar si prin prisma faptului ca isi cheltuie mare parte din venituri pentru cosul alimentar zilnic. De aceea orice subiect legat de industria alimentara atinge mult mai multi consumatori, doar si prin prisma rating-ului potential. Indicator la care presa de la noi se stie ca percuteaza.
Pana zilele trecute o drama care se intampla de ani intregi la cel mai mare targ international de vin era cvasinecunoscuta publicului. Si probabil asa va si ramane.
Doar de cand scriu eu despre vin, de prin 2011, in fiecare an participarea Romaniei la Prowein Dusseldorf se remarca printr-un lung sir de esecuri si balbe rasunatoare. Daca vreti o insiruire episodica cititi ispravile onor Ministerului in 2013, 2014, 2015 si 2016. Ba avem stand la etaj, ba nu e gata si inca batem cuie in prima zi de targ cand altii fac business, ba suntem printre ultimii care platim standul si ne arunca organizatorii in scarba in coltul ultimei hale, ba la un moment dat ne pun sa platim in avans daca vrem sa mai vedem vreodata stand la Prowein. Si multe altele…Si sa nu uitam si de performantele Ministerului de la Bordeaux, ca deh, trebuia si acolo sa ne facem de ras.
Bine macar ca a fost cineva sa le inregistreze “succesurile” rasunatoare si acum chiar ma felicit ca am scris postarile respective. Ca la noi lumea uita repede si iarta/trece cu vederea prea usor.
De ani de zile pentru cei din industria vinului se deruleaza un adevarat foileton al incompetentei, un bildungsroman care surprinde pe parcursul a multe episoade aceeasi familie de functionari incompetenti de la Ministerul Economiei. Care isi bat joc nu de banii nostri, ca oricum de ei isi bate joc cam toata lumea din sistemul public de pe la noi, ci de o intreaga industrie si de imaginea acesteia pe plan mondial.
An de an functionari ai statului roman actioneaza parca in calitate de agenti sabotori ai concurentilor externi, subminand sistematic si cu o eficienta diabolica eforturile de promovare a vinului romanesc pe plan extern.
Dar revin, industria vinului in Romania nu este asa importanta (da, sunt multe alte sectoare propice pentru furat si parandaraturi) si cumva isi merita soarta prin lipsa de reactie si cooperare a producatorilor.
Se pare insa ca saga de la vin se replica si in alte domenii. La participarea la Expozitia Universala de la Milano, la targurile de mobila si asa cum am aflat zilele acestea si la cel mai mare targ cu profil alimentar din lume, SIAL Paris. Unde Adi Hadean a descoperit cu uimire ca nu avem stand, ca suntem dezorganizati si ca ministerul a lasat producatorii in offsaid in ultimul moment. Chestii pe care noi de la vin le stim si le strigam demult. Adica un fel de “business as usual”.
Ca sa fim bine intelesi: balbele si sabotajele acestea se intampla la Prowein de ani de zile. Cu aceeasi distributie formata din functionari incompententi, obtuzi si fara viziune. Si probabil si pusi usor pe capatuiala de vreme ce participam la Prowein cu acelasi stand de cativa ani incoace. Pe care insa in platim din nou in fiecare an.
Care este rezultatul la vin, dupa ani de umilinte, contracte pierdute si oportunitati ratate din cauza onor Ministerului?
Un lucru pe care ii sfatuiesc si pe cei din industria alimentara sa il faca cat mai repede cu putinta: producatorii seriosi s-au asociat (pe proiectul “participari la targurile internationale”) si merg de cativa ani pe cont propriu. Si pe banii lor. Stati linistiti ca nici pe ei nu ii dau banii afara din casa. Dar dupa episoadele enumerate mai sus au descoperit ca e cumva mai scump sa mergi pe mana Ministerului. Mai scump ca imagine, ca business, ca si contracte. Mai scump pe termen lung.
Si toata organizarea aceasta pe cont propriu se face cu un buget mult mai mic decat purcoiul de bani care se “sangereaza” de la minister in fiecare an catre aceeasi firma de incompetenti care asambleaza acelasi stand de anul trecut pana in prima zi de targ. Si care in mod constant primesc contractul de organizare pentru ca, ati ghicit, “nu exista dom’le alta firma” care sa participe la licitatia (probabil cu dedicatie) a Ministerului. Si care sa fie si dispusa sa accepte plati intarziate si fel de fel de conditii aberante scornite de plimbatorii de hartii de la Ministerul Economiei. Care isi justifica probabil lefurile prin esecurile in linie ale participarii Romaniei la targurile internationale de profil.
Pe scurt, imi este greu sa exprim in cuvinte sentimentul de greata, revolta si scarba pe care il am fata de un functionar care nu numai ca nu isi face meseria, asta nu ar fi nici o problema in Romania, ci si-o face in mod constient si constant, an de an, contra intereselor producatorilor romani de vin, mancare si mai stiu eu ce. Si toate acestea pe banii nostri, de la bugetul de stat. Pe vremea “cealalta” (pe care nu o regret), acesta era un caz scoala de subminare a economiei nationale.
Da, stiu, sunt realist, nu sunt Adi Hadean. Nu am expunerea lui si nici nu cred ca o sa am vreodata. Impartasesc cumva soarta pasiunii care ma macina, a vinului. Un subiect mult mai nisat si cu potential infinit mai mic sa faca titlurile televiziunilor si paginile/site-urile ziarelor.
Dar macar cei din lumea acesta mica si insignifianta a vinului romanesc, umilita an de an de niste functionari de minister, dati un share la postarea de fata.
Sa stie cat mai multa lume ca ceea ce a descoperit Adi Hadean la SIAL Paris nu este o exceptie. Este doar varful icebergului. Este ceea ce face Ministerul Economiei in mod constant, an de an, cu multe domenii si targuri. Si probabil, daca am generaliza, cu imaginea Romaniei la export per ansamblu.
Si sper ca valva care s-a facut cu SIAL-ul sa sparga buboiul purulent de la la Minister si sa conduca la masuri impotriva incompetentilor care de atata amar de vreme isi bat efectiv joc de banii nostri si, mai grav, de imaginea vinului romanesc in exterior.
Am avut multi ministrii ai agriculturii insa nici unul nu a sprijinit industria viticola ci tot felul de planuri agricole, zootehnice, plante modificate genetic etc. De ce nu se face nimic, macar un departament care sa lege partea viticola de brandul de tara cam cum au cei din rep moldova. Romanul inca bea vin, dar prost. !”Vinul de tara” e inca prezent in capul si pe papilele multora. Saracia ne face sa nu mai fim exigenti ci sa se bea la greu pet-uri cu babanu si muscatel. Poate ar fi bine ca producatorii sa faca presiuni mai mari la ministerul agriculturii (tehnocrat), poate s-ar mai misca ceva. Cine stie…
P.S. Goodwine se tine intre 25-27 nov la romexpo http://www.goodwine.ro/
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
October 19th, 2016 at 4:34 PM
@Cristian. E., Multumesc de info…o sa raspandesc vestea cu Goodwine.
In rest…morile de vant, nu?
[Raspunde]