Oct 17 2016
Degustare Petro Vaselo
Saptamana trecuta la Pitesti, la Casa Sattler, m-am alaturat echipei Rifco Trading, la invitatia acestora, pentru a trece in revista portofoliul cramei banatene amintite in titlu.
Cu vinurile lor ma mai intalnisem si anterior, fiind una din cramele pe care le apreciez, mai ales de cand Marco Feltrin se ocupa de vinurile lor.
Cred ca am mai spus-o, dar oricum o sa o repet: venirea tanarului oenolog italian la Petro Vaselo a fost un eveniment de bun augur, atat din punct de vedere al vinurilor produse acolo cat si al zonei per ansamblu. Pentru ca spre deosebire de gigantul din vecini (Cramele Recas) Petrovaselo cu ale lor “infime” 42 de ha de vie pot aborda (si de fapt sunt obligati sa o faca) o alta filozofie de explorare si punere in evidenta a terroir-ului autohton. Nu neaparat mai buna sau mai slaba, cat diferita. Iar la vin tocmai din aceasta diferenta vine farmecul, mai ales pentru cei ca mine.
Prezentarea fost sustinuta de catre Ariana Negru si Adrian Balasa din partea producatorului. Fara sa ma mai lungesc cu introducerea va prezint olograf notele de degustare ale vinurilor cu cateva impresii la final:
- Spumantele au fost bune toate; mi-a placut Nadir. Zenith e mai pe gustul publicului si este foarte bine echilibrat cu restul de zahar. Daca as vrea ceva direct si all-rounder l-as prefera Nadir-ului. Rose-ul are aciditatea destul de sus, este taios si proaspat si probabil contextul estival i se potriveste mai bine.
- Alb de Petrovaselo mi s-a parut mai gastronomic, plin si rotund decat Maletine. Ciudat, desi nu are malolactica facuta din ce vad. Probabil si din cauza anului mai secetos, dar Maletine, desi (inca) dominat olfactiv de baric este foarte frumos echilibrat gustativ de catre aciditate. Unul din Chardonnay-uri baricate bune de pe la noi.
- Rosul de Petrovaselo este un “CS ripe” scoala, curat, fara lemn si facut in stil vin de zi cu zi, de linie, de sudul Italiei. Eventual alcoolul de 14.5% indeamna la ponderare, in rest vinul, la banii lui, ofera destul de multe. Si chiar cred ca mai poate castiga daca mai sta 2-3 ani deoparte.
- Otarnita si Melgis sunt doua vinuri facute exact pe gustul meu. Mai ales Feteasca Neagra este o pauza binevenita la stilul supracopt si si suprabaricat de prin sud. Spicy, artagoasa, feminina, mi-a placut abordarea lui Marco de prima data cand am gustat-o. Otarnita mi-a adus aminte de stilul clasic de Pinot cu un twist Italian, denumit si stilul Pinot Nero. Am baut in ultima vreme cateva exemplare deosebite, iar cel fata nu face exceptie. Unul dintre cele mai reusite Pinot-uri de pe la noi.
- Ovas a fost o confirmare inca de la inceput. Bordeaux Right Bank style. Oricum zona are potential in materie de soiuri bordoleze, iar cel de fata este unul dintre cele mai bune asamblaje de gen de pe la noi.
Pe scurt, asa cum spuneam si in deschidere, imi place directia in care merg cei de la Petrovaselo, iar Marco Feltrin are talent evident inca de la o varsta frageda, fiind un castig atat pentru ei cat si pentru zona/tara/industrie etc. Este de admirat cum se joaca intr-o gama destul de diversa de stiluri, de la Melgis si Otarnita la Ovas si PV-ul in stil Amarone.
Si ce e mai interesant si imbucurator este ca ii ies cam toate.
Este interesant cit de mult datoram oenologilor / proprietarilor straini. Guy de Poix, Vinarte, Oliver Bauer, Marco Feltrin, etc. (ordinea e absolut intimplatoare, ar fi nedrept sa incercam o ierarhizare)
Primul de care imi aduc aminte este Stephen Benett, fost la Murfatlar… isi mai aduce cineva aminte de el? Si totusi e primul care a facut ceva concret (celebrul Sec de Murfatlar, daca nu ma insel), primul care a incercat sa schimbe conceptia lui “merge si asa”.
Intr-o vreme stiu ca avea niste vii prin Moldova (“noastra” :-)), acum nu mai stiu nimic de el.
As incheia cu o nota: am citit nota ta de degustare de la FN, si primele rinduri sint exact ce imi place la o FN bine facuta… sint si alte abordari bune, evident, dar ce sa faci, aia imi place mie… 🙂
[Raspunde]
… rosul de petrovaselo …
… l-am luat cu sperante … si l-am si baut 🙁 ca era steakul in blid …
… dar sigur nu il mai cumpar = e slab … subtire !
… cel putin ce am gasit la Montreal … …l-am gasit departe tare de Purpura Valahica … de ex.
Chestie de gust probabil … sau poate de lot / butoi
toate cele bune !
caberlot
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
October 30th, 2016 at 8:29 AM
@caberlot, Salut! Ce an era? Acela e un vin, direct, fara pretentii, fara baric, care se bea tanar. Daca sta mai mult de un an doi se subtiaza.
Nu poti sa compari rosu de Petrovaselo cu Purpura Valahica. Sunt in doua categorii de calitate si pret total diferite. La noi Rosu e 30-35 de lei, Purpura bate in 80-90-100 lei.
Ovas de exemplu e la nivelul Purpura/Davino. Dar si acolo Ovas e Bdx blend, Purpura e FN…:)
[Raspunde]
caberlot Reply:
December 11th, 2016 at 7:18 PM
@Dan Micuda,
Salut ,
… nu stiu anul … ca oricum nu ma prea intilnesc de 2 ori cu acelasi an … oricum numele aste exotice gen petrovaselo … le-am scos din agenda !
… acum am o mare dilemma … am primit un lauri de alira din 2011 … si dupa ce am citit ca … a fost retras de la LIDL … … ma gindesc ca a ajuns pe canalul de IMPORT PRIVAT la Mtl. 🙁
… asa ca … caut un doritor de … gustul de acasa ca sa-l fac fericit … si pt mine … raman la … rosso di vachia -byzantiom ==> am inteles ca a fost bun (eu am baut un alb linga caracatitza … LA de alain brumont = OK)
… am mai baut Rosso … si a fost ok … capabil sa sustina un ciolan afumat … sau un steak …
Multam fain de comentarii si multa sanatate si L multi ani !
caberlot
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
December 11th, 2016 at 11:28 PM
@caberlot, Vezi ca Lauri sunt mai multe loturi de imbuteliere, e posibil sa fie baubil. Repet, baubil…:)
Rosso e un vin chiar ok la banii lui.
[Raspunde]
🙂
… multumesc de incurajari ==> ma duc saptamana asta sa mai iau … unu sau doua rosso asa ca sa fie … si-mi mai iau si un tannat+merlot de la A.Bromont
lauri … sa ia=bea altii … ca eu nu am curaj !…chiar daca nu are depuneri vizibile pe sticla … comentariul tau eticheta si efectul LIDL mi-au taiat curiozitatea !:-(
… asa sunt eu mai … influentzabil … sau mai conservator … merg pe rosso
multam fain de toate comentariile !!!
caberlot
[Raspunde]