Oct 07 2016
Recenzie carte: Care vrei sa iti faci pivnita?
In urma mesajelor disperate din partea cititorilor cum ca in perioada aceasta se moare pe capete prin pivnite si beciuri din motive de dioxid acumulat in urma fermentarii vinului (not, sper), va prezint astazi un scurt review al unei carti de specialitate care ne invata cum sa ne construim o pivnita de vinuri corespunzatoare. Inainte de toate va readuc aminte ca in beci/crama se coboara doar cu lumanarea aprinsa. Si nu pentru a avea lumina daca trecem pe lumea ailalta din exces de “consum” si a scuti rudele de luminari aprinse pe prescuri si colaci pe la pomenile ulterioare tristului eveiment, ci pentru a se taia lumina din motive de lipsa de oxigen, semn ca trebuie sa faci cale intoarsa, asta daca daca vrei sa mai prinzi si urmatoarea recolta.
Constient fiind ca multi dintre cititorii blogului de fata stau la bloc, nu e rau nici pentru acestia sa viseze la sfarsit de saptamna. Sau cu siguranta au vreun prieten mai instarit care sade la casa si atunci isi pot da competent cu parerea despre beciul acestuia. Ce este mai pretios in Romania decat un sfat critic-dezinteresat de la un autointitulat specialist.
Vorbim asadar astazi despre o carte despre construirea pivnitelor de vin. Adica partea aia fizica care nu place la multa lume, cu pamant, lemn, caramizi etc.
Despre “mobilarea” cu partea lichida am mai vorbit. Poate ca ar fi bine sa scriu si despre ea un articol. Mult prea des imi sunt prezentate cu mandrie sticle de Merlot romanesc de prin 70 toamna sau Grasa de Cotnari din aceea din comert pe post de sticle de colectie. Sa revenim…
Lucrarea de fata se intituleaza subliminal “Pivnite de Vinuri” si este o traducere dupa un autor maghiar: dr. Janky Ferenc-Kerey Csilla. Desi la prima vedere, dupa titlu ai crede ca este o carte de arhitectura si de inventariere a constructiilor de gen de prin tara vecina si prietena, lucrarea vireaza rapid spre chestii tehnice care indica “ce a dorit sa spuna autorul”. Un titlu mai exact ar fi: “cum sa iti construiesti o mica pivnita de vin”.
Sunt trecute in revista materialele necesare si uzitate, tipurile de pivnite, probleme tehnice cu umiditatea si ventilatia etc. Daca ati fost vreodata la Beltiug, la Nachbil sau Hetei (daca nu ati fost, duceti-va) veti vedea pivnitele sapate in deal. Eh, cartea de fata va lamureste cum au fost construite si cum functioneaza.
La nivel tehnic nu se vobeste despre constructii moderne, cat mai degraba despre cele in stil clasic, realizate cu experienta milenara si din materiale traditionale, autorul fiind de altfel si specialist in protejarea monumentelor istorice.
Avem de asemenea un capitol care prezinta pe scurt procesul de vinificatie la vinul rosu si alb plus o adaugire indigena la final: un capitol care prezinta principalele regiuni viticole si podgorii ale Romaniei, din ce mi-am dat eu seama realizat cu concursul celor de la Millesime Oradea.
Pe scurt, daca aveti pivnita/beci la tara, vreti sa va construiti unul, sa il imbunatatiti/transformati pe cel existent sau pur si simplu vreti sa aflati cum functioneaza, cartea de fata este o referinta excelenta. Nu va baga in chestii foarte tehnice de gen ciment B300, dar va explica destul de exact, logic si intuitiv, cum iau nastere si functioneaza genul acesta de constructii specializate.
Cartea este aparuta la Editura Casa de unde am si primit-o spre recenzare si dat cu parerea. De dat mai departe nu o mai dau ca nu se stie niciodata cand imi vine cheful si ma apuc de sapat prin curte.
O gasiti pe site-ul lor, chiar la reducere vad in aceasta perioada.