Jul 18 2016
Riesling, vechea dragoste: Gysler Weinheimer S 2013
Dorul, dar si caldura de afara, ma fac sa ma intorc la vechile pasiuni. Una din ele fiind Riesling-ul. Adevaratul Riesling, Rheinriesling mai exact. In cazul de fata este vorba despre un exemplar de Rheinhessen care debordeaza de tipicitate si perfect capabil sa ma scoata din “sevraj”.
Producatorul vine dinr-o regiune cunoscuta mai degraba pentru tonele de lichid generic, cu rest de zahar, nedemn sa poarte numele de Riesling pe care le produce(a?). Liebfraumilch va spune ceva? Exista insa, ca pe peste tot, cativa producatori cu aplecare maniacala spre calitate, iar rezultatele se vad. Cel de fata nu este foarte cunoscut, fata de nume consacrate din regiune, gen Wittman, Gunderloch, Keller sau chiar Wagner Stempel despre care am mai vorbit pe blogul de fata.
Weingut Gysler este un producator mic din Weinheim, cu 12 hectare, cultivate biodinamic de prin 2008 (vedeti si mentiunea “Demeter” de pe contraeticheta, organismul pentru certificarea biodinamica plus mentiunea vin ecologic: “okowein”). Istoria familiei in zona se pierde pe undeva pe la 1450, cu date istorice despre vinuri datand de pe la 1750. O bagatela…
Descrierea vinului o gasiti scrisa “de mana” mai jos. Ce pot sa va spun este ca am dat de un exemplar tipic, cu personalitate, peste calitatea regiunii din care provine, cu un potential de evolutie de minim 10 ani la orizont (nu stiu cati il vor tine atat de mult) si care, cel mai important, mi-a furnizat doza de Riesling necesara pentru cateva saptamani de dependenta.
Genul acesta de producatori mici din regiuni mai putin “celebre”, dar orientati spre calitate, mi-au furnizat unele dintre cele mai placute suprize din lumea vinului. Pacat ca la noi poti sa ii numeri pe degete.
Dar traim cu speranta…si cu cate un Riesling din cand in cand. Ca sa nu uitam cum trebuie sa arate unul tipic…
P.S. Va atrag atentia asupra minunatei contraetichete in stil nemtesc: plina de informatii, dar dificil de deslusit daca nu esti winegeek. Specificatia “Gutsabfüllung” este exemplul perfect in acest sens. Mai ales pentru cei care stiu ce inseamna “Erzeugerabfüllung”. Ahhh..those germans…:)