Jul 06 2016

Femei in lumea vinului – partea I

Published by at 1:57 AM under Degustari

 

De data aceasta stiu exact cand s-au intamplat evenimentele. Nu va mai iau cu deja clasicul “acum vreo nu stiu cate saptamani/luni”. A fost exact pe 7 mai, intr-o sambata dupa amiaza. La Novotel la Bucuresti.

Wine-wine Evenings: Women in Wine Business. Asa s-a numit. De fapt un forum pe teme de vin organizat de catre unul dintre formatorii WSET de la noi, Wine in Business reprezentat de catre Imre Szakacs-Orha.

Tema a fost cea expusa anterior: Femeile in lumea vinului. Un subiect generos si atragator. La propriu si la figurat. Pentru ca in general tot ce tine de partea feminina a oricarui demers, vinde si genereaza interes. Conteaza insa enorm contextul si cum se face vanzarea/promovarea. Pentru ca practic acolo se face diferenta dintre clasa si talcioc. Revin…

 

Sa intram in miezul problemei, vinul. Dupa cum se vede din programul de mai jos au fost prezente reprezentantele a sase crame, trei din Italia (total diferite ca zone, filozofie si vinuri) si cate una din Croatia, Romania si Portugalia.

 

program

 

Fiecare a avut cate o prezentare Powerpoint la obiect cu informatii despre zona, istoria cramei, portofoliul propriu plus cate 3-4 mostre pentru degustare. “Soferii” (ah, scuze somelierii) de la Wine Taste s-au achitat exemplar de sarcini, drept pentru care merita felicitari. Si era sa zic: “un calduros drum bun!”. Da, nu m-am putut abtine…desi nu sunt de la “Asociatia” cu inclinatii automobilistice.

 

In continuare o sa prezint cateva impresii despre vinurile degustate, cateva dintre ele surprinzandu-ma extrem de placut. Fapt pe care il intuiam cand am aflat cramele participante.

Constient fiind de pericolul umplerii a vreo 6 ecrane de monitor (cam vreo 24 de telefon) cu note de degustare, voi imparti postarea in doua episoade. Asadar iata episodul unu, cu urmatoare distributie:

 

Nino Franco

Producator de Prosecco. De fapt unul dintre cei mai bun producatori din regiune, reper de calitate.  S-a vazut asta si din vinurile degustate, care reusesc sa scuture patina comerciala atat de des asociata stilului, virand spre incarnari care aduc aminte de spumante si zone mult mai serioase. Daca vreti sa vedeti potentialul maxim pe care il poate atinge un Prosecco nu le ratati vinurile daca va intalniti cu ele. Acestea au fost prezentate de catre Silvia Franco, fiica proprietarului, Primo Franco. (Can-can: toate restaurantele lui Jamie Oliver au Nino Franco pe lista de bauturi.)

 

Rustico gama de intrare, cu nas cu aluzii de drojdii, fin, floral, elegant plus o evolutie pe palatin citrica, racoritoare, lejera, diafana care lasa loc unui final mineral si proaspat. 11 g zahar rezidual, Bun spre Foarte Bun. Pentru un Prosecco de linie este excelent.

 

Nino Franco Vigneto della Riva di San Floriano Prosecco single vineyard. Chestie interesanta in sine, tinand cont ca tocmai au largit DOC-ul de Prosecco cu vreo 3000 de hectare (in jur de +15%). Deci loc de cupajat licori indoielnice este berechet. Nas complex, fructat, usor exotic, mineral cu un gust evident mai plin si mai prezent decat precedentul.  Evolutie gustativa suculenta, cu fruct copt (mere, pere), excelent echilibrata de aciditate si cu un final citric-tonic, imbinand interesant note minerale si cremoase. Un Prosecco serios, care “tine” si asocieri culinare mai serioase (apropo nu s-a ajuns pana la “littlesi”, ne oprim la peste si carne alba, da?). 9g zahar residual. Foarte Bun!

 

Primo Franco Tot un single vineyard de pe o parcela aflata la altitudine, cu o selectie riguroasa a strugurilor. Denumit dupa proprietarul cramei, a treia generatie, cel care a impus-o ca una dintre cele mai bune crame din DOC. Un Prosecco extrem de serios, socant daca il abordezi din perspectiva tonelor de licori indefinite care se produc in zona. Nas complex care combina notele fructate cu cele de drojdii, cu aluzii verzi , florale si dulcege, de fagure de miere. Gust cu un echilibru excelent intre zaharul rezidual (28g), aciditatea de lime si fructul copt. Final tonic-citric, proaspat, racoritor-picant, in stil Kinley, urmat de un postgust mediu spre lung, mineral si fructat. Excelent, versatil, unul dintre cele mai bune Prosecco pe care le-am baut.

 Nino Franco Prosecco

  

Elena Walch Winery

 Crama fanion in Alto Adige, zona cu evidente influente germanice/tiroleze, de la filozofie la stilul vinurilor. Acestea au fost prezentate de catre Julia Walch, una dintre cele doua fiice are Elenei Walch.  Vinurile le gasiti si la noi, sunt importate de catre Vinimondo.

 

Gewurztraminer 2015 Un vin emblematic pentru producator dintr-un soi emblematic pentru zona. Un an foarte bun, cald, care a favorizat dezvoltarea excelenta a aromelor dar si mentinerea aciditatii, atat de necesara asigurarii echilibrului in cazul un GW. Nasul prezinta caracteristicile de soi specifice unui Gewurz insa intr-o tonalitate redusa, fara sa fie exuberant si intruziv. Gustul dezvolta o aciditate exemplara pentru soi, care, in pofida corpului plin, linoleic, ii imprima o puritate suprinzatoare, potentata de notele minerale. Final usor cald, in coordonatele aromatice tipice ale soiului. Desi nu sunt un fan al Gewurztraminerului exemplarul de fata m-a surprins prin prospetime si expresivitate. Foarte Bun spre Excelent, genul de Gewurz pe care l-as bea cu placere.

 

Beyond the  Clouds 2014 Un asamblaj din cei mai buni struguri ai anului, bazat majoritar pe Chardonnay, cu care sunt cofermentati. Un vin exceptional, complex, dens, intens, precis, cu un baric superb integrat si o aciditate excelenta care ii ofera coloana si structura mai ales in partea a doua a evolutiei. Excelent, cu potential impresionant de evolutie. Unul dintre cele mai bune asamblaje albe pe care le-am intalnit. De neratat daca va intalniti cu el.

 

Ludwig Pinot Noir 2013 Nas tipic cu fruct rosu, potpourri de flori uscate si note condimentat-pamantoase, de forest floor. Gust lejer, fin, diafan cu impresii de fruct rosu copt, dulceag si tuse spicy. Un Pinot tipic, cu tanini moi, intr-un stil feminin, caruia parca ii lipseste structura si precizia. Foarte Bun

 

Elena Walch 

Tomic Winery

Producator croat de top din insula Hvar. Vinurile au fost prezentate de catre fiica proprietarului (Andro Tomic, o legenda locala) Janica Tomic. Soiuri indigene, doua stiluri din Plavac Mali si un vin de desert din diferite soiuri indigene (da, ati auzit cu siguranta de ele: Bogdanusa, Marastina, Prc): Prosek.

 

Plavac 2014 Nas usor jammy, overripe, specific soiului, cu note de visinata, cirese negre, amaretto si aluzii de ierburi mediteraneene uscate care ii confera complexitate. Gustativ prezinta o aciditate buna, expresiva cu o evolutie lejera, dominata de tuse savory, de ierburi provensale uscate. Un stil usor oxidativ, traditional, care ii imprima o patina locala, specifica. Bun spre Foarte Bun

 

Plavac Mali Barrique 2009 Nas complex, cu aluzii florale, de violete, ciuperci, trufe, ierburi uscate si note iodate, de nuci verzi. Corp plin care umple palatinul, cu evolutie dulceaga, extractiv si o aciditate bine evidentiata care echilibreaza intreg ansamblul. Usor cald in final (are totusi 15% alcool), cu aluzii jammy si tanini prezenti, integrati. Foarte Bun, excelent chiar, daca tinem cont ca provine dintr-un soi indigen.

 

Prosek Hectorovich Vin de desert numit astfel in cinstea unui renumit poet croat “refugiat” pe insula. Obtinut din soiuri locale culese la maturitate si chiar stafidire si lasate apoi la uscat pe rogojini de paie. Deci un fel de straw wine, “vin de paie”. Din acest proces de ultraconcentrare a zaharului rezulta un vin dulce cu un corp vascos, dominat de arome de stafide, rom, caramel, fructe confiate si magiunuri zaharisite si cu o aciditate care face fata cu greu concentrarii de zahar. Un vin Bun, nu tocmai intr-un stil pe care il prefer.

 

Tomic 

Cam aceasta  fost prima parte a impresiilor. Revin cu restul producatorilor si cu concluziile de rigoare…

  

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply