May 27 2016

Recenzie de carte. De vin…

Published by at 9:54 AM under Altele,Recenzii carte

 

Este de notorietate ca unii dintre noi primim vinuri din partea unor producatori. Eu o vad ca o actiune cu dublu impact: producatorii primesc feedback gratuit privind vinurile proprii, noi ne educam gusturile si pastram legatura cu piata si cu evolutia vinului autohton. Ceea ce este un lucru de dorit daca tot scriem, chiar si dezinteresat material, despre ele. E win–win atata timp cat actiunile de protocol (de fapt rezultatele lor) nu degenereaza in elogii desantate sau mailurile cu cereri agresive, oferte de colaborare si facturi proforme. De ambele parti. Sau mai grav in amenintari de genul “daca nu dai, o sa te fac praf pe blog”. Acolo vorbim deja de altceva.

 

 La mine este simplu: precizez cand am primit vinul si vad tot demersul ca fiind unul sanatos, constructiv si generator de progres. De ambele parti. Ah, si nu am absolut nici o problema cu producatorii care nu trimit. Este pur si simplu politica lor si o respect. Daca vreau neaparat sa le incerc vinurile le cumpar sau le caut la targuri.

 

Pana acum insa nu am mai primit o carte despre vin sa ii fac recenzia. Si m-am bucurat in mod deosebit cand a venit.  Pentru ca  la noi este o cumva o lipsa de literatura de specialitate cu acoperire internationala si accesibila ca limbaj publicului larg. Nu spun ca nu avem carti despre vin, dar putine se adreseaza ”maselor” si pot sa ofere o imagine de ansamblu asupra vinului, ca fenomen mondial.

 

Cartea despre care va vorbesc este scrisa de Jens Priewe si traducerea acesteia a aparut la Editura Casa sub coordonarea dl Dorin Popa. Despre autor recunosc ca nu auzisem pana sa citesc cartea. Si nu este suprinzator, acesta apartinand spatiului german al literaturii despre vin, cu care sincer sunt mai putin familiarizat. Citind insa cartea nu mai este  nevoie sa parcurg CV-ul ca sa imi dau seama ca acesta stapaneste fenomenul vinului si scrie in perfecta cunostinta de cauza.

 

Ca si o impresie generala, nu ma asteptam sa imi placa atat de mult. Stiti cum e, nu mai sunt la prima lectura in domeniu si in ultima vreme tratez cu scepticism literatura internationala din industrie, axata adeseori pe marketingul si promovarea unor zone/stiluri de vin. Despre cea de la noi…nu mai zic nimic.

Doar ca, desi este o carte care prezinta in sine concepte normale, abordabile, modul in care o face si structurarea informatiei sunt foarte bune, reusind sa atinga majoritatea subiectelor la moda in lumea vinului, de la istorie, viticultura, vinificatie, degustare si pana la prezentarea succinta a principalelor tari si zone producatoare de vin, inclusiv a Romaniei.

Cu siguranta nu este o aparitie care sa beneficieze de foarte multa promovare si PR, efectele monetare pe urma acesteia fiind cumva nesemnificative pentru editura si autor.

 

In schimb este genul de carte pe care eu as considera-o lectura obligatorie pentru orice pasionat de vin. Este o carte cu substanta, cu miez, cu informatie verificata si trecuta prin filtrul unui autor cu experienta si care iti pune undita in mana si nu iti ofera direct “pestele”, trecut  prin ochii altuia.

Te invata sa descoperi si sa iubesti vinul, in fraze si concepte clare, concise, usor de inteles, neinvelite in limbaj alambicat, inflorit inutil.

Este informatie pura si extrem de necesara daca vrei sa bei vinul bun si mai ales vinul care ti se potriveste. O lucrare cu date bine structurate, scrisa de un autor bine documentat si care reuseste sa mentina o linie de echilibru intre informatia oferita si accesibilitatea acesteia unui public cat mai larg.

Din punctul meu de vedere, ca si cantitate si profunzime a notiunilor prezentate, este cumva intre un suport de WSET dintre nivelul 2 si 3.

 

In concluzie, recomand cartea atat entuziastilor pasionati care beau (au baut) “primele sticle” in lumea vinului cat si chiar specialistilor de talie internationala cand nu sunt foarte siguri pe ce spun. Si nu stiu foarte exact cum au ajuns specialisti.

Intoarcerea la lucrurile simple, la notiunile de baza, nu strica nimanui si recunosc ca si eu am asimilat cateva informatii noi si interesante lecturand cartea.

O gasiti de cumparat pe site-ul editurii si vad ca tocmai o au la oferta.

 

 P.S. Daca vreunul dintre cititorii mei este curios cu privire la carte ii ofer cadou exemplarul primit. Dar din dar se face Rai.

Singura conditie este sa fi postat pana acum minim 3 comentarii pe blog.  Asa, ca semn de interes pentru domeniu…;)

 

 vinul-de-la-strugure-in-pahar

5 responses so far

5 Responses to “Recenzie de carte. De vin…”

 1. Florin Ispirescuon 27 May 2016 at 10:39 AM

  Eu planuiam sa i-o cumpar tatalui meu (se apropie ziua lui si avem discutii aprinse legate de vinuri – el e adeptul vinului de tara; curios ca am baut in familie un pelin de la Urlati saptamana trecuta si a parut sa-i placa, imi spusese anterior ca pe vremuri se bea de 1 mai vinul asta). Poate mai exista speranta, cine stie, sa-i starnesc interesul.

  [Raspunde]

  Dan Reply:

  @Florin Ispirescu, Pai o iei de la mine si ma tii la curent cu ce ai reusit.
  Plus ca o citesti si tu inainte..:)
  Da-mi un mail pe adresa de mail: dan@provin.ro si vedem cum facem.

  [Raspunde]

  Cristian. E. Reply:

  @Florin Ispirescu,
  si eu ma lupt cu adeptii vinului de tara….E lunga si grea lupta asta….

  [Raspunde]

 2. George Iancuon 27 May 2016 at 11:35 AM

  Salut Dan! As dori eu cartea daca se poate … o citesc si o returnez.

  Am sigur cel putin 3 comentarii pe blog 🙂

  [Raspunde]

  Dan Micuda Reply:

  @George Iancu, Ahhh…salve George.
  Stai ca a fost cineva mai rapid…:)
  Da-mi un mesaj pe Facebook ca poate te rezolv altfel.

  [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply