Nov 11 2015
Degustare: Xinomavro in cinci ipostaze vechi! Si cinci noi…
A trecut ceva timp de la ultima degustare pe care am organizat-o si am tot incercat sa organizez alta, dar din pacate timpul nu mi-a permis. Am avut noroc cu Vasilis Ioannou de la Greka Terra ca a revigorat un mai vechi proiect pe care vroiam sa il facem impreuna si mi-a oferit sansa unui nou eveniment interesant.
Este vorba despre un masterclass de Xinomavro, soiul rosu fanion al Macedoniei si al Greciei alaturi de Agiorgitiko. Eu unul sunt foarte incantat de potentialul acestuia si am incercat cateva exemplare extrem de reusite.
Soiul, in functie de stilul vinificare, da vinuri in gen Barollo/Pinot Noir, iar potentialul de invechire este redutabil. Din pacate eu nu am avut pana cum sansa sa incerc variante mai vechi si de aici a pornit intreaga poveste.
Vasilis a reusit sa faca rost de cinci exemplare mai vechi de Boutari Grande Reserve si m-a contactat sa organizam o degustare.
Pe langa ele vom avea si cinci exemplare tinere, in stiluri diferite, de la cei mai prestigiosi producatori din zona, ca sa ne putem face o idee despre caracteristicile de soi si diferitele stiluri de vinificare. Plus un Rose si un alb din acelasi soi. Unele dintre ele sunt o noutate si pentru mine si de abia astept sa le incerc.
Pe scurt, detaliile degustarii le aveti mai jos, nu se plateste decat meniul, vinurile sunt din partea noastra. De fapt a lui Vasilis…:) Eu vin cu sustinerea degustarii.
Ca doar nu era sa le bem singuri, vinul trebuie impartasit cu prietenii,nu?
Asadar:
- Vinuri:
Verticala Boutari Grande Reserve: 1989, 1993, 1998, 1999, 2008.
Intermezzo: Papagiannakos Savatiano 2014
“Orizontala” Xinomavro (5 vinuri rosii):
Boutari Naoussa 2011
Kir-Yianni Ramnista 2010
Karidas Xinomavro 2011
Thimiopoulos Gi kai Ouranos 2012
Alpha Xinomavro Reserve 2011
Plus Kir-Yianni Akakies Rose din Xinomavro plus Vaeni Imeros Xinomavro vinificat in alb.
In total vor fi in jur de 12-13 vinuri, 50ml/persoana.
- Food:
1ST plate:(comon) Greek salata-Saganaki cheese fried-sausage from Makedonia- agioritiki salad from Mount Athos (platouri pentru 2-4 persoane)
2ND plate per person: Mousakas from Thessaloniki
3RD plate per person: Beef in red sause and Xinomavro with potatos puree.
Pitta bread and water
- Cand?
Joi 26.11.2015 , 18:00 – 19:00 (ramane de stabilit)
- Unde:
Str. Helesteului nr. 30
Bucuresti, Sectorul 1
Bucuresti, Sector 1, Piata Domenii
- Cat?
150 lei/persoana
Asadar, cine doreste sa fie alaturi de noi in aceasta interesanta incursiune oeno-gastronomica in nordul Greciei il astept cu un mail la dan@provin.ro. Locurile sunt limitate. De vinuri…:)
Foarte frumos.
Cant eram (ca student in perioada 1980-84 ) nu stiati sa faceti asa ceva ?
Acum ma bucur vinurile Alfa in Grecia, dar am extreme de mult amintiri de Murfatlar, Pinot Noir si de alte vinuri.
Precum si de tuica si Palinca.
Sa fiti sanatosi
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 11th, 2015 at 11:49 PM
În 1980 aveam câteva luni. Nu cred ca puteam sa ?in nici paharul în mana… 😀
[Raspunde]