Aug 27 2015

Degustarea de 500 de puncte Parker sau perfectiunea vinului in cinci ipostaze

Published by at 10:25 AM under Degustare

 

Filozofic (si practic) vorbind cum poti sa pui laolalta vinuri de 500 de puncte Parker? Stiut fiind ca sistemul de notare pleaca efectiv de pe la 80p, una din solutii ar fi vreo 4 vinuri de 85 si vreo 2 exemplare de 80. Bine, dar cine ar vrea sa bea vinuri de 80-85p Parker? Oricum e inflatie de ele pe toate drumurile.

Daca urcam spre 90 de puncte si peste cu siguranta nu se poate sa faci cifra rotunda de 500 puncte. Cea mai eleganta metoda este de cinci ori o suta. Adica perfectiunea dupa Robert Parker, in cinci ipostaze.

 

credit @ hedonism.co.uk

Pana la urma ce inseamna 100 de puncte Parker in lumea contemporana a vinului? Perfectiune? Probabil. Idealul? Pentru unii poate. Cheia succesului? Cu siguranta.

Ca producator, 100 de puncte de la marele Parker iti proiecteaza cash flow-ul in stratosfera si vinul in lumina mondiala a reflectoarelor. E pana la urma o chestiune de cerere si oferta.

 

De aceea este dificil zilele acestea sa te intalnesti cu un vin de 100 de puncte Parker. Desi nu sunt un fan al respectivului sistem de evaluare al vinului, ultima intalnire de acest gen pe care am avut-o mi-a produs cumva o epifanie. Aceea ca dincolo de cele 100 de puncte, hulite sau adorate, este cu siguranta un vin exceptional, cu care rar “stai de vorba” in viata.

 

Asa ca in mintea mea a incoltit o idee care rezolva cumva si sarada de mai sus. Ce ar fi sa organizez o degustare numai cu vinuri de 100 de puncte Parker? Si stiind preturile cum as putea-o echilibra pentru a o face cat mai accesibila stiut fiind faptul ca respectivul scor aduce dupa sine preturi prohibitive pentru un pasionat de vin, mai ales din Romania.

 

Asadar dupa multe calcule si impreuna cu cei de la Winepoint (carora le multumesc si pe aceasta cale) am pus la cale un plan: sa gasim cinci vinuri fiecare cu cate 100 p Parker si sa incadram totul (adica cu tot cu meniul de degustare) intr-un pret cat mai accesibil.

Si unde am gasit vinuri de 100 p Parker? Bineinteles in Mecca iubitorilor de vin (si de puncte Parker) Bordeaux. Cel de Sus ne-a ajutat cu doua recolte recente exceptionale (2009 si 2010) din care au rezultat vinuri demne de varful clasificarii marelui critic.

 

In plus, am cautat sa selectez exemplare din apelatiuni diferite ca sa surprindem cumva stiluri de vinificare si abordari diverse. Pana la urma vreau si sa ma lamuresc personal cat a reusit mult hulitul stil Parker de vinificare sa stearga din diferentele dintre apelatiuni sau dintre recolte. Pentru ca 2009 si 2010, desi au fost doi ani exceptionali, au fost diferiti ca stil de vinuri rezultate. Dar despre asta o sa va povestesc la degustare…

 

Cand am tras linie peste toate organizarea nu a dat cu virgula si a rezultat asa:

  • Cele 5 cinci vinuri de 100 de puncte Parker:
CHATEAU PONTET-CANET PAUILLAC AOC 2010
CHATEAU MONTROSE SAINT ESTEPHE AOC 2010
CHATEAU PAPE CLEMENT RGE PESSAC LEOGNAN AOC 2010
CHATEAU LEOVILLE POYFERRE SAINT JULIEN AOC 2009
CLOS FOURTET SAINT EMILION GRAND CRU AOC 2009
  • Cantitativ vor fi 75 ml/persoana din fiecare vin, deci o sticla la 10 persoane
  • Locatia va fi la Ethic Wine Tasting Room din Floreasca sau la Pontonul din Herastrau depinde de vreme
  • Data: joi 24 septembrie orele 19:30 (cred, ramane de stabilit ora exacta)
  • Vom avea un meniu de degustare la care acum ne gandim impreuna cu Bogdan ce va fi; incercam sa fie ceva pe masura vinurilor.
  • Tariful va fi de  150 €/persoana +TVA, care se vor plati in avans la Bogdan Sandu sau la Winepoint si se va emite factura/bon fiscal de suma respectiva.

 

ChateauUna peste alta sunt cinci vinuri de peste o mie de euro in total si fix 500 de puncte Parker. Adica “nec plus ultra” in lumea vinului. 101 Puncte Parker nu are (inca) nici un vin din ce stiu eu.

 

Daca sunteti la fel de curiosi ca mine va astept la degustare!

Cine e doritor imi poate trimite un mail mie ( dan@provin.ro ) sau ii poate contacta pe cei de la Wine Point (mail: office@winepoint.ro tel 0722.463.516) si revenim cu toate detaliile despre plata si organizare.

 

Cu totul sunt 20 de locuri care se vor acorda in ordinea primul venit, primul servit. O parte au fost deja ocupate inainte sa anunt oficial degustarea, dar mai sunt disponibile deocamdata destule.

In concluzie, invitatia a fost facuta si va astept sa gustam impreuna perfectiunea! Dupa Parker, repet…;)

 

P.S. 1 Disclaimer: NU, nu ma voi apuca sa dau puncte Parker vinurilor de acum incolo. Si DA, imi pastrez parerile personale cu privire la respectivul sistem de notare.

Pareri care tin mai mult de perspectiva din care fiecare priveste subiectul vin. Dincolo de perspective insa un vin exceptional ramane un vin exceptional…si cred ca vom avea parte de cinci vinuri exceptionale.

 

P.S. 2: Da, stiu, vom face vinicid. Vom bea vinuri aflate in frageda pruncie, cu orizonturi de evolutie de minim 30-40 de ani. Dar asta este, ne sacrificam pe altarul cunoasterii. Si al curiozitatii…;)

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply