Aug 04 2015
Un riesling de pe langa dr. Oetker: Trenz Johannisberg Alte Reben 2012
Din adevarata patrie a adevaratului Riesling va recomand astazi in asociere de vis la caldurile de afara un specimen sec obtinut din vii vechi de aprox 40-60 de ani din zona Reinghau. Daca puneti mana pe vreun Mosel nu il refuzati, s-ar putea sa fie chiar mai light si diafan decat cel de fata.
Michael Trenz face vinuri atat in Germania natala cat si in Africa de Sud sau Port in valea Douro. Cele 15 Ha pe care le are in diferitele plaiuri din Rheingau (cum ar fi Goldatzel, Holle si Vogelsang) inconjoara (o parte) viile celebrului Schloss Johannisberg despre care am vorbit aici si unde face vinuri dr Oetker…:). Firma zic.
Vinul de fata este obtinut din struguri din viile vechi de pe parcelele respective. Exista in portofoliu si doua Erstes Gewachs facute mai la vale, pe langa viile Schloss Vollrads sau deasupra la celebra Jesuitengarten. In Winkeler Gutenberg si Hasensprung.
Si acum ca v-ati saturat probabil de geografia Rheingau – Johannisberg -Winkel sa va povestesc despre vin:
Aspect (Culoare): galben deschis, usor verzui in margini.
Nas: initial inchis, retinut cu stone fruits si mere verzi, impresii ierboase, florale si minerale si cu un iz de “sponti” (fermentare cu drojdii salbatice) pe care eu unul il ador. Daca se incalzeste apar usoare aluzii de citrice, mandarine, gref, iar caisele si piersicile se mai indulcesc si vireaza meteoric spre chestii exotice. Adieri de menta si ierburi provensale proaspat culese, de urzici batute, strabat vinul in fundal.
Gust: Baut rece este electric. Un soc de aciditate strabate palatinul si il despica parca in doua cu o precizie de care numai un riesling este in stare. Evolutia este stransa, kinetica, finalul tensionat si grippy, cu aciditatea la cote maxime. Celor care au probleme cu aciditatea (popular denumita si “acreala” pe la noi) le recomand sa il lase sa se incalzeasca si sa se aereze ceva.
Gradele domolesc socul electric al aciditatii si rotunjesc un corp altminteri plasat in planul doi in desfasurarea de mai sus, aducand tuse suculente naturale. De asemenea apar si fructele coapte, alaturi de notele austere, citrice si minerale. Vinul devine mai corpolent, mai copt, mai prezent, dezvaluindu-si zona de provenienta, fara insa sa isi piarda coloana riguroasa care ii mentine structura. Termina insa in aceleasi note crocante, minerale, stranse care ii accentueaza ideea de structura si complexitate.
Un vin Foarte Bun, cu tipicitate si o constructie menita sa infrunte cu succes anii. Probabil are in fata destul de mult timp, dar nu stiu cati vor da sansa invechirii unui vin de 12 € (de pe Belvini). Si e mare pacat. RPC Foarte Bun pentru iubitorii genului.
Atentie: amatorii de alcool si corpolenta exotica sa se abtina! Nu de alta dar s-ar putea sa le placa si apoi cresc preturile..:)
Desi daca stau sa ma gandesc, teoretic, pentru cineva care vrea sa se initieze in Riesling-uri cred ca Rheingau e un bun inceput. Bine probabil si Alsace. Excluzand Lumea Noua offcourse.
Va avea parte de exemplare prezente, cu corp si fruct si se va putea in acelasi timp familiariza cu aciditatea si mineralitatea specifice soiului. Apropo, cel de fata se duce spre 8 g/l aciditate si cam tot atata zahar rezidual. Pe care oricum poti sa il cauti cu lumanarea ca nu il sesizezi…:)
Un Riesling de la mama lui…fara sa aibe 14,8% alcool, deci se poate…
Imi place descrierea: electric, kinetic, parca ma simt ca Arnold in filmul “Total Recall” din 1990.
La noi probabil nu ar avea succes pe piata din cazuza de “acreala”, cum spui si tu. Pacat!
Oricum Rieslingul ramane vinul meu preferat de vara urmat de Aligote si Sarba.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
August 5th, 2015 at 12:06 PM
@Cristian. E., La noi nu prea gasesti asa ceva. De importuri vorbesc ca de facut… slabe sperante.
[Raspunde]