Jul 31 2015

Cele trei roze-uri de la Vinarte

Published by at 10:06 AM under 2014,Demisec,Rose,Sec,Vinarte

 

Sa incep cu mica divagatie clasica. De data aceasta mai la obiect. Nu am fost niciodata foarte entuziasmat de roze-urile de la Vinarte. Si nu e vina vinurilor in sine. Cred ca tine cumva si de imagine. Vinarte are nevoie de un rebranding pe gamele de linie si de HORECA. Etichetele actuale ii trag cumva in jos si nedreptatesc vinurile. Imi aduc aminte ca de fiecare data cand am incercat un vin de la ei am fost surprins de calitatea acestuia relativ la imaginea pe care o proiectau etichtele si brandingul. Si relativ la pret.

 

Cert este ca Vinarte “overdelivers” in general, au RPC-uri corecte pe vinuri si cu siguranta ar merita o pozitie si o perceptie mai buna in piata. Mai ales tinand cont de experienta si traditia pe care o au in spate, lucru rar pe la noi.

Tot suspicios m-am apropiat si de cele trei roze-uri 2014 primite din partea producatorului acum cateva zile. Recunosc ca am avut in trecut ceva experinte nefaste cu licorile lor roz, dar si eu mi-am fortat norocul cu vinuri mai vechi de unu-doi ani. Cand se stie ca pe la noi, roze-urile in primul rand, se beau in maxim un an de la productie.

 

Pe de alta parte, asa cum spuneam mai sus, nici etichetele nu ajuta foarte mult vinurile de fata, iar culoarea pigmentata ma ducea mai degraba cu gandul la un Rosado de Spania decat la favoritele mele din Provence. Vinurile insa, ca mai intotdeauna in cazul Vinarte, au fost corecte, o supriza placuta, depasindu-mi asteptarile.

Pozitionarea lor porneste de la “vinul de evenimente” (Clasic care este un I.G.) la cel de HORECA (Terase Danubiene), trecand prin Castel Starmina, calul de bataie in retailul mare (amandoua sunt DOC-uri Mehedinti Starmina). Dar sa le luam pe rand:

 

Roze Clasic 2014 Demisec (M+FN) IG Dealurile Olteniei: Nas popular,  cu fruct rosu copt, nedefinit, spre compot,  capsuni batute,  trandafiri, etc.  Gust diluat, subtire, curge repede,  zaharul rezidual care il face prietenos si rotunjeste (ascunde) asperitatile, mai ales notele tonice din final.  Fara pretentii,  de cursa lunga, de eveniment, bine lucrat.  Acceptabil, mai ales la in jur de 13 lei cat costa. Daca m-as intalni cu el pe la vreo nunta nu l-as refuza.

 

Vinarte Roze Clasic 2014  

Castel Starmina 2014 (PN+M+FN, DOC Mehedinti): Nas cu fruct rosu copt, cu  dulceaturi de capsuni,  usor citric,  mai expresiv si definit decat cel anterior, cu fructul mai clar si bine incadrat.

Gust fresh,  aciditate ok,  proaspat,  note tonice in partea a doua a evolutiei,  amarui pe final cu aluzii taninoase.  Postgust   dulceag, drojdios, reductiv. Este demisec, dar zaharul nu iese nici un moment in fata. M-a surprins finalul destul de grippy, puternic si senzatia de astringent, de tanini, care ar da bine pe ceva mancare mai serioasa. Duce sub acest aspect spre ceva rosu mai diluat, stil Pinot Noir generic.

Interesant si cu o tenta serioasa la nivelul acesta de pret. Acceptabil spre Bun. La banii lui este foarte ok …am vazut ca e vreo 17-18 lei prin magazine.

 Vinarte Castel Starmina Roze

 

Terase Danubiene 2014 (PN+CS+FN, DOC Mehedinti): Nas retinut,  cu fruct proaspat,  usor reductiv,  vag dulceag. Gust zemos,  rotund in debut,  evolutie echilibrata,  cu aciditate medie, bine definita care sustine vinul;  note vag tonice in final. Postgust reductiv,  usor tonic întepator,  scwheps… Bun. “Cel mai rose” dintre cele trei dupa gustul meu: infipt si cu aciditate mai clar definita. Costa in jur de 25 de lei, pe care ii merita. Probabil prin restaurante ajunge mai scump, dar acolo toate ajung mai scumpe…

 Vinarte Terase Danubiene Rose 2014

 

In concluzie, avem trei roze-uri corecte la preturi bune. Diferentele dintre ele sunt sesizabile, iar vinurile sunt bine calibrate pentru intervalele de pret in care evolueaza relativ la ce avem in piata autohtona.

Probabil le-ar trebui ceva etichete mai funky si contemporane plus eventual o culoare mai spre… “rose”. In rest se achita cu brio de sarcina unui roze: racoritor, de vara si degraba curgator.

 

 

4 responses so far

4 Responses to “Cele trei roze-uri de la Vinarte”

  1. Cristian. E.on 01 Aug 2015 at 12:03 PM

    Nu sunt totusi cam multe 3 rose-uri scos de un producator? Cel low-cost cred ca s-a vrut a fi mai pentru tot poporul de i-au facut eticheta violet sa sara in ochi la raft.
    Cel medium nu e asa bine vazut prin piata, dar inca nu l-am baut fiind cu rest de zahar
    http://lucruribune.blogspot.ro/2012/05/castel-starmina-rose-demisec-2011-si-o.html

    Ramane sa merg pe mana ta si o sa-l caut pe cel bun, sec de 25 de lei. ));

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Cristian. E., Nu crd ca o sa ajunga la raft…e facut sa luceasca la lumina salilor de nunta…:)
    Castel Starmina le-a iesit parca mai bine ca in alti ani. Cred ca si restul de zahar ii mai rotunjeste asperitatile, dar mi s-a parut suprinzator de ok fata de ce stiam si eu.

    [Raspunde]

  2. adr_0001on 01 Aug 2015 at 9:15 PM

    Terase Danubiene sec cum e fata de Vinul Cavalerului 2014 sec? In ceea ce priveste aromele si aciditatea. Mie imi place VC ca nu e nici prea aromat si are aciditate mai mare ca altele. Cel de la Vinarte e asemanator?

    @Cristian E: Linkul tau e despre un vin mai vechi. Vinurile de la Vinarte din ce am vazut eu sunt destul de diferite de la un an la altul.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @adr_0001, Hmmm….nu e departe sunt pe acolo. Cam in aceeasi zona.

    Vinul Cavalerului e destul de constant an de an. Terra mai variaza…
    Anul trecut il preferam fata de Terra, era mai baubil..:) Terra era mai complicat si incarcat. Acum depinde si ce astepti de la un rose.

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply