Jun 24 2015
Doua italiene moderne din soiuri indigene
Despre cei de la Tenuta Ulisse am mai discutat aici sau aici. Ca sa va fac un rezumat scurt: vinuri bune si foarte bune, moderne, realizate pe un DOC(P) mai putin cunoscut pe plan international (Abruzzo si IGT Terre di Chieti) dar care are varfurile lui dintre care cei de la Tenuta Ulisse fac parte.
Avantajul cu DOC(P)-urile si IGT-urilor mai putin celebre din Italia (cand zic mai putin celebre ma gandesc in comparatie cu clasicii din Piedmont, Toscana sau Veneto) este ca destul de des gasesti acolo producatori mici si ambitiosi, care se straduiesc sa ridice nivelul zonei si sa o promoveze, vinurile fiind uneori adevarate surprize. In schimb in partea “celebritatilor” la fel de des, pe langa flagship-urile zonei, risti sa te intalnesti cu producatori care beneficiind de renumele zonei, isi “ascund” calitatea deficitara sub umbrela comoda a apelatiunii respective.
Dar sa revenim la Tenuta Ulisse. Coordonatele generale le banuiti: crama cu dotari pe ultima ora, tot arsenalul de masuri pentru obtinerea de calitate, trecute atent si pe spatele etichetelor.
In ultimii ani vad ca s-au axat din ce in ce mai mult pe explorarea soiurilor traditionale, indigene (Coccociola, Pecorino, Paserina, Montepulciano d’Abruzzo) in detrimentul clasicelor Chardonnay sau Merlot (pastrat pentru Rose-uri). Si asta e de bine. Pentru winegeeks au si o gama de vinuri facute in stil traditional (Nativae) cu drojdii indigene, fermentare spontana, nefiltrate si neclarifiate.
Despre cele doua vinuri din oferta actuala de care o sa va vorbesc si astazi, cred ca am mai discutat si cu alte ocazii (recolte) dar cum vinul se schimba de la an la an si aici situatia sta asemanator, acestea parandu-mi-se in evidenta crestere de calitate fata de variantele anterioare. Ele sunt importate in Romania de catre Rifco Trading si le gasiti usor prin online.
Tenuta di Ulisse Unico Pecorino 2014
Aspect (Culoare): Galben pai, deschis, in nuante usoare de lamaie si cu tente verzi
Nas: Modern, complex, proaspat, cu aluzii citrice de mandarine si gref plus tuse exotice suculente de fructul pasiunii, papaia si ananas toate foarte bine integrate si nimic strident, artificial, fortat sau iesit in evidenta.
Gust: Corp mediu, prezent dar cu o aciditate vioaie care ii imprima lejeritatea si abordabilitate. Fruct proaspat, zemos, din categoria citricelor amintite mai sus si a caiselor si piersicilor parguite. Alcool excelent ascuns, aciditatea insoteste evolutia, vinul curge usor, este foarte bine integrata, imprimand structura si lasand loc unor nuante minerale elegante pe final. Postgust proaspat, citric-mineral si cu remanente fructate.
Un vin Bun spre Foarte Bun, modern, foarte bine executat care imbina atat proaspetimea unui vin lejer cat si tusele de complexitate ale unuia serios. De altfel Pecorino este un strugure cu potential imens si cu o mineralitate nativa, vinul de fata fiind o expresie reusita a acestuia.
Inchis cu Vinolok pentru a nu avea surprize, mi-a adus aminte ca stil cu cel de aici. Costa in jur de 40 de lei prin online, RPC Bun.
Tenuta di Ulisse Unico Montepulciano d’Abruzzo 2013
Vin obtinut din soiul rosu fanion al zonei Abruzzo: Montepulciano.
Aspect (Culoare): Rosu inchis, cernelos, opac cu evidente tente violacee, tinere.
Nas: Intens, asociind fructul negru concentrat cu tusele florale. Impresii proaspete, de fruct pur alaturi de nuante de piper si ierburi uscate care ii confera complexitate si o latura “savory”, gurmanda.
Gust: Corp mediu, prezent, dar cu o evolutie destul lejera, placuta, luminoasa si usor suprinzatoare tinand cont de coordonatele vizuale ale vinului. Mult fruct copt, pur, bine evidentiat, atat din categoria celor rosii (visine, cirese) cat si a celor negre (coacaze) insotit de aceleasi nuante piperate-savory. Finalul aduce note spicy, gurmande, picante insotite de tanini prezenti, bine construiti, care imbraca palatinul si confera o impresie de seriozitate si structura. Postgust mediu spre lung cu fruct copt, dulceag si nuante de coaja de paine proaspat coapta care se pierd in tuse savory.
Un vin Bun spre Foarte Bun, intr-o crestere evidenta de forma fata de cum il stiam, mult mai serios si structurat fara sa isi piarda insa latura ludica, fructata, abordabila, combinatie care il face extrem de versatil in asocieri culinare. RPC Bun, costa in jur de 40 de lei in online.
In concluzie cei de la Tenuta Ulisse se pare ca isi gasesc incet incet un stil si o maniera proprie de abordare a vinurilor si soiurilor, pe gama Unico orientandu-se cu tot arsenalul modern al vinificarii spre soiurile indigene. Iar rezultatele se vad, vinurile sunt in crestere de la an la an, fapt confirmat dealtfel si de performantele obtinute in cadrul diferitelor concursuri internationale.
Sunt doua stiluri de vin mai rar intalnite pe la noi si obtinute din soiuri total straine noua, pe care vi le recomand doar si pentru diversitate de a incerca si altceva daca nu pentru calitatea evidenta.
Pare super si pe gustul meu! 😉
[Raspunde]