Jun 22 2015

Crama Basilescu: vinurile din 2014 plus noul Golem rosu 2011

 

Acum vreo doua saptamani, intr-o vineri, am participat la o degustare Crama Basilescu organizata in Pitesti la restaurantul Casa Sattler si sustinuta de proaspatul cooptat in echipa: Ovidiu Frîncu. Recunosc ca eram curios cu privire la vinurile lor din 2014 si mai ales cu privire la Golem-ul 2011 care a inceput deja sa inlocuiasca varianta precedenta, 2008, unul dintre cele mai bune vinuri de pe la noi in opinia mea si nu numai.

 

Am trecut prin albele de pe Eclipse, cu oprire pe la Ingeri si apoi am terminat cu Golem-ul. Ca nota generala nivelul alcoolului de pe albele din 2014 este mai jos (traiasca anul) si vinurile sunt mai baubile si abordabile decat cele din anii anteriori la care ne luptam cu niveluri alcoolice de 14%, pe alocuri chiar 14,5%. Dupa cum stiti la Basilescu este o rotatie destul de mare a personalului in crama, iar acest fapt cred ca este un impediment in gasirea unui stil propriu, constant si omogen. Eu unul cred ca este nevoie de mai multa stabilitate acolo, pentru ca altfel au potential clar de a fi o crama de top in Dealu Mare, mai ales prin prisma plantatiilor pe care le detin.

Din pacate insa la momentul actual conjunctura vinului romanesc nu este una tocmai fericita si nici nu sunt premise foarte mari de imbunatatire. Dar sa revenim la vinuri. Din cate am inteles ele sunt vinificate la momentul actual de sotii Armand si Adrian Kontek, cercetatori viti-vinicoli.

La nivel de imagine si etichete a ramas o neconcordanta intre gama entry level (Eclipse) care a retinut design-ul de pe vremea Ancestral-ului si cele de sus, Ingeri si Golem, care au beneficiat de branding-ul lui George Moisescu si care va trebui rezolvata in timp. Asadar despre vinuri:

 

Riesling Italian Eclipse 2014 Nas fructat, usor exotic (probabil de la drojdii) cu aluzii de citrice si usor volatil. Gust rotund, citric si vag dulceag, fara multe inflexiuni, liniar si corect. Un vin Acceptabil spre Bun, la acest nivel de pret (in jur de 20 de lei din cate am inteles) este un vin corect, mai ales in comparatie cu varianta 2012 care avea 14.5% alcool…si care se vedea. Cel de fata are 13% si este mult mai baubil.

 Basilescu Eclipse Riesling Italian 2014

 

Feteasca Alba Eclipse 2014 Nas retinut, tipic, floral, usor vegetal cu carcei de vita. Gust subtire, vioi, usor diluat si cu o nuanta tonica pe final. Postgust scurt, usor cald si in tente verzi. Acceptabil, subtire, de cursa lunga.

 Feteasca Alba Eclipse Basilescu

 

Feteasca Alba Ingeri din Micul Paris 2014 Fata de sora de mai sus din gama entry-level o parte din vinul de fata a vazut ceva baric. Si asta se vede in mod pozitiv: Nasul se prezinta in aceleasi note generale retinute plus ceva tuse afumate si de alune prajite. Gustativ este insa mai plina, mai prezenta pe palatin, cu o evolutie mai integrata si desi inspira aceleasi senzatii de subtirime nuantele nutty in aduc o tusa in plus de complexitate. Postgust scurt spre mediu, citric, proaspat si (iar) usor nutty. Un vin Bun, mai echilibrat si serios decat cel anterior, dar cu siguranta departe de varianta 2011 care m-a impresionat acum ceva timp. Probabil are nevoie si de ceva timp in sticla.

 Basilescu Ingeri Feteasca Alba 2014

 

Roze Eclipse 2014 obtinut din Burgund Mare, demisec. Nas retinut, cand se incalzeste vireaza spre fructe coapte si dulceturi. Gust plin, dulceag, cu zahar evident, sentiment datorat si aciditatii reduse plus ceva tuse reductive. Nu este genul meu de rose, dar probabil isi va gasi destui adepti printer consumatorii de la noi. Acceptabil

 Basilescu Eclipse Roze 2014

 

Roze Ingeri din Micul Paris 2014 sec (are 4.4 g zahar residual combinat cu 6.5 g aciditate), obtinut din Feteasca Neagra Culoare in nuante de cupru si somon. Nas retinut, cu ceva impresii de fructe rosii coapte, usor reductiv. Gust plin, cu nuante dulcege in debut, corp prezent, evolutie dulceaga cu o aciditate care o insoteste permanent, usor dura, tonica si iesita in evidenta in partea a doua. Tuse amarui pe final care imprima prospetime. Acceptabil spre Bun, corect, mai degraba gastronomic.

 Basilescu Roze Ingeri 2014

 

Golem Rosu 2011 Bazat pe Feteasca Neagra de pe vii vechi plus Merlot si Cabernet Sauvignon. Cred ca este vinificat de Gabi Lacureanu inainte sa se desparta de Basilescu. Nas complex cu fruct copt in nuante stafidite de curmale si smochine. Tuse de cafea, ciocolata neagra, piper si aluzii liquorice. Tone de fructe din categoria clasicei prune uscate, visinei coapte si magiunurilor. Evolutiv, serios.

Gust plin, opulent, concentrat, extractiv, musculos. Structura tanica bine construita, care sustine vinul inca de la inceput, terminand in senzatii grippy, usor verzi. Gustativ prezinta coordonate similare impresiilor olfactive, cu mult fruct copt, catifelat, concentrat. Vin Foarte Bun cu potential de evolutie spre Excelent. Desi este 2011 este inca tanar si prins in zbuciumul tineretii. Cu siguranta va evolua in ceva deosebit.

La ora actuala nu este la nivelul lui 2008 (construit pe celebra Feteasca Neagra Ancestral), dar “never say never”, nu se stie cum va arata peste 2-3 ani petrecuti in sticla. Cert este ca si variant 2011 ramane unul dintre vinurile de top de pe la noi.

 Golem Basilescu 2011

 

Cam acestea au fost vinurile degustate din portofoliul celor de la Crama Basilescu. Per ansamblu albele ajutate de an s-au prezentat mai bine ca in anii trecuti, Rose-urile nu sunt tocmai pe gustul meu (din ce am degustat pana acum rose din 2014 de pe Dealu Mare nu prea am fost convins), iar Golem-ul Rosu 2011 isi (re)confirma statutul.

 

6 responses so far

6 Responses to “Crama Basilescu: vinurile din 2014 plus noul Golem rosu 2011”

  1. I Georgeon 23 Jun 2015 at 12:14 AM

    Am fost acum 2 saptamani la crama Basilescu unde am avut o mica degustare cu propietarul cramei (imi cer scuze, dar imi scapa numele acum!).
    Personal mie mi-au placut toate vinurile din degustare. Au fost 3 Ingeri, doi golemi (alb si rosu) si vinul de desert – celebra busuioaca de bohotin.

    Feteasca Neagra 2011 din gama Ingeri – este foarte buna, nu e Ancestral 2008, dar e si normal pe undeva sa nu fie in fiecare an la fel. Varsta viilor isi spune cuvantul la aceasta Feteasca, iar proprietarul se mandreste cu acest lucru.

    Golem Rosu 2011 – este un vin care are mari sanse sa-i calce pe urme celebrului 2008. Pentru mine ca si amator in acest domeniu, este un vin excelent. Pur si simplu este exact ce vreau si are si un pret decent (pana in 90 de lei).

    Busoiaca de Bohotin – este pentru mine cea mai tipica din Romania, exact ce trebuie sa fie: aromata, dulce si cu aciditate.

    Sincer, chiar am fost impresionat de aceste vinuri si nu pot sa nu remarc ca aceasta crama nu este promovata la adevarata ei valoare. Am si deschis acest subiect cu propietarul, dar am impresia ca omul este mai boem si cu convingeri ferme, … ceea ce nu este f rau, mai ales ca isi doreste sa faca un etalon din Feteasca Neagra in Dealu Mare (a facut replantari de ceva ani, dar ne-a asigurat ca mai devreme de 10 ani nu produce nimic).

    P.S. Sunt de acord cu tine ca au nevoie de continuitate la nivel de vinificator.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @I George, Toate vinurile mentionate de tine sunt bune. O problema ar fi ca sunt facute de Gabi Lacureanu din ce stiu.
    Sunt curios cum ies rosiile in “noua era”.

    Dl Buican din ce stiu este proprietarul de la Crama Basilescu. Din punctul meu de vedere este nevoie de o infuzie de capital si de constanta si stabilitate.
    Potential exista cu certitudine!

    [Raspunde]

  2. I Georgeon 23 Jun 2015 at 12:19 AM

    Apropo, am urmarit si eu discutia pe FB cu “manelistul” patron de wineshop si am ramas putin siderat … omul chiar este un specimen in materie si a asa cum a zicea si Cirpian “un interesant studiu de caz clinic”.
    Continuati sa faceti ce stiti mai bine si lumea va va citi si va va urma sfaturile … important este sa ramaneti obiectivi pana la capat!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @I George, Stai linistit…mergem mai departe…asa cum am facut si pana acum.

    [Raspunde]

  3. burebistaon 17 Jul 2015 at 7:07 PM

    feteasca neagra epoque de la megaimage e acelasi lucru ca si eclipse ? costa 34.5 lei si au din 2011 si din 2013 . aia din 2013 are 14.4 % alcool si e demisec . am gasit eu pe undeva si eclipse FN demisec , dar nu mi-au placut unele chestii legate de protectia impotriva calduriii . adica erau 30 de grade afara si tineau usa de la intrare deschisa , probabil sa vina aer .daca te gandesti ca un kwh e 0.5 lei parca e pacat sa strici atata vin .si au acolo si vinuri scumpe , uberland , dragaica , smerenie ,, selene , flamboyant , golem etc preturi intre 12 si 150 de lei . magazin cramele recas . o sa ziceti : IAR RECAS ! bine ei se cam scot cu vinul vrac , am vazut ca se vinde foarte bine .

    [Raspunde]

  4. burebistaon 17 Jul 2015 at 7:09 PM

    evident , au si aer conditionat , am uitat sa spun

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply