Jun 08 2015
Daca e iunie, avem degustare de Burgundy
A trecut ceva timp de la ultima degustare. Si asta din motive (mai ales) independente de vointa mea care tin in principal de timpul liber pe care (nu) l-am avut la dispozitie.
In incheierea cronicii ultimului “eveniment”, imbatat fiind de miracolul supravietuirii sticlelor respective de Bordeaux va propuneam o viitoare degustare de Burgundy. Zona mult mai “periculoasa” pentru iubitorii de vin vechi, dar care exercita o atractie magnetica asupra acestora datorita incarnarii unor exemplare (uneori) magnifice din celebrul si dificilul soi Pinot Noir.
Si cum eu sunt un fan declarant al Pinot-ului, am selectat de-a lungul timpului cateva sticle care sper ca ne vor lamuri asupra potentialului soiului respectiv de a produce vinuri “mari”. De altfel la ultima degustarea cu vinuri vechi la care am participat, cea de Beaujolais organizata de Ciprian si despre care o sa va povestesc separat, un “umil” Cote de Brouilly din 1978 s-a prezentat foarte bine asta in pofida varstei si a faptului ca este obtinut din Gamay.
Ma gandesc ca un Burgundy din acelasi an (care a fost una din recoltele legendare ale zonei) ar trebui sa se ridice cel putin la acelasi nivel.
Dar de asta nu ne putem convinge decat in mod direct, asa ca fara alte introduceri va prezint linia de start pentru vinurile vechi:
1966 Chambolle Musigny, Champy
1978 Chambolle Musigny, Marcel Georges
1978 Morey Saint-Denis, Jaboulet Vercherre
1986 Domaine Jaboulet-Vercherre Clos Vougeot Grand Cru
In plus pentru a vedea influenta uriasa pe care o au conditiile anului asupra vinurilor avem o miniverticala de Domaine Faiveley Nuits Saint Georges Premier Cru Aux Chaignots, respectiv anii 2002, 2005, 2009 si 2010.
Domaine Faiveley este unul dintre producatorii de renume din Burgundia, in treacat si sub aspect de can-can, fie spus ca sunt cei care l-au dat pe Parker in judecata prin 1994 pentru ca i-a acuzat ca imbuteliaza alte vinuri decat cele pe care le ofera la degustare. Si au castigat. Bine, se pare ca a fost vina importatorului in US care nu depozitase sticlele corespunzator. Oricum ulterior Parker a delegat lui Pierre-Antoine Rovani coverage-ul pentru Burgundia, in mare parte si datorita acestui incident.
Asadar datele evenimentul arata asa:
- 8 vinuri din Burgundy plus ceva surprize pe care nu le stiu nici eu inca
- Locatia: la fel ca data trecuta Bistro Muse
- Data: vineri 26.06.2015 in jurul orelor 19:30
- Meniu de degustare compus din trei feluri (starter, main si desert) pe care il voi stabili impreuna cu Chef Mirela Ivascu si vi-l anunt in timp util
- Costuri 270 lei/persoana care vor acoperi vinurile si mancarea
Si acum vine partea complicata. Din cele 13 locuri disponibile 10 sunt deja ocupate in urma mailurilor pe care le-am trimis catre participantii la evenimentele anterioare. Pentru restul va astept cu mail la dan@provin.ro .
Asa ca dupa ca o sa ma injure printre dinti, ii rog pe cei interesati de astfel de evenimente sa imi dea mail ca sa ii pot include pe lista de potentiali invitati pentru degustarile viitoare.
Revin eu cu un mail de confirmare daca mai sunt locuri disponibile acum sau ne auzim in prealabil la urmatoareea degustare. Care probabil ca va fi una de Bordeaux sau Rhone…