May 27 2015

Un vin care treptat devine un clasic: SERVE Terra Romana Chardonnay 2014

Published by at 8:27 AM under Alb,Chardonnay,Dealul Mare,Romania,Sec,SERVE

 

Tinand cont de cum a aratat 2014 sunt curios cum au iesit vinurile albe din Dealu Mare. Traiesc in suflet cu speranta ca de data aceasta voi putea sa beau linistit niste vinuri mai proaspete si vioaie, fara volume impresionante de alcool si supraextractii nenecesare.

 

Insa ca sa imi dau seama daca dorinta mi se va implini am nevoie de cateva premise:

1.  Un soi care sa exprime cat mai bine conditiile meteo ale anului si ale locului (terroir-ului) unde a fost crescut. Chardonnay-ul este un candidat ideal, fiind un varital neutru, fara multa aciditate naturala (nu vorbim de Chablis sau Champagne, da?) si care se comporta ca o panza alba pentru an si vinificator

2.  Un producator serios care sa respecte via si vinul si in anii mai dificili (cum a fost 2014) cand e mai greu si costisitor de lucrat si de intretinut.

3. Un stil de vinificare usor iesit din tiparul supracopt si suprabaricat atat de des intalnit pe la noi.

 

Premisele de mai sus s-au reunit sub forma unui Chardonnay devenit deja un clasic: Terra Romana de la SERVE. Viile lor de Chardonnay plantate in 2006 se apropie de pragul de 10 ani, fiind, cred, unele dintre cele mai vechi din Dealu Mare din categoria replantarilor.

Si asta a inceput sa se vada in vinuri: Chardonnay-ul respectiv arata din ce in ce mai bine de la an la an si de aici incolo ma astept la surprize din ce in ce mai placute. Vinul l-am primit din partea producatorului acum cateva zile si arata asa:

 

Aspect (Culoare): Galben deschis, nu foarte pigmentat, aluzii verzui, premisele sunt pozitive

 

Nas: elegant, floral, cu fructe coapte din categoria merele si perelor si usoare aluzii reductive in debut, virand treptat spre fructe exotice coapte (babane, ananas) cand se deschide. Tusele de vanilie, croissant si ceva alune prajite completeaza din fundal fructul, fara sa il domine, alaturi de nuante de ierburi uscate si unt proaspat. Integrat, complex, evolutiv.

 

Gust: Atac vioi, corp mediu, evolutie lejera, proaspata, cu o aciditate bine definita, precisa, care pune in evidenta fructul copt si suculent. Echilibru foarte bun, alcool inexistent (are “doar” 13.5% ). Fara greutate, fara fruct supracopt, fara “dulcegarii” de miere si vanilie in exces. Cu o prospetime citrica, de gref si lamaie plus o tusa tonica pe final. Postgust lung cu note de patiserie, unt si fruct copt.

 SERVE Terra Romana Chardonnay 2014

 

Una peste alta un vin Bun spre Foarte Bun, fara greutatea si apasarea Chardonnay-urilor mult prea des surpabaricate. Elegant, abordabil, fin este genul meu de Chardonnay (aviz amatorilor de bombe de fruct si vanilie). RPC Bun, in general il gasiti pe la 50 de lei in piata sau in jur de 40 cand apare la un unvinpezi, pentru cei care au rabdare.

 

Vinul mi-a confirmat banuielile si sperantele in sensul ca intr-un an mai racoros Dealu Mare este capabil sa scoata si genul acesta de vinuri in care forta si opulenta bazate pe corpolenta si alcool lasa loc elegantei sustinute de aciditate si finete.

 Singura curiozitate pe care o mai am este cum va prinde la publicul de la noi. Asa ca cine o sa-l bea, il astept cu impresii.

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply