May 25 2015

Doua vinuri pentru vara ce va sa vina

Published by at 10:38 AM under Alb,Franta,Italia,Sec

 

Cum se apropie vertiginos vara cu ale ei temperaturi ridicate si adeseori la limita suportabilitatii ne confruntam (din nou) cu dilema clasica a gasirii unor vinuri de asociat la canicula. Una dintre variante (corecta de altfel) este lipsa consumului de bauturi alcoolice pe canicula, alta ar fi cautarea de vinuri proaspete, “fresh and crispy” care sa alunge caldura, bineinteles atata timp cat nu se fac excese care ne pot trimite “de urgenta la Urgente”…

 

O sa va prezint astazi doua varinte competente. Sunt doua vinuri straine, unul din Lidl, unul venit pe filiera clasica, de importator. Sunt straine amandoua pentru ca pe la noi nu prea gasesti vinuri de genul acesta (bine, mai e cate o Zghihara, Cramposie, Aligote), mai toata lumea chinuindu-se sa faca vinuri “serioase”, “ de autor”.

Si care majoritatea ajung in mod invariabil cocktail-uri alcolizate si pline de fruct artificial care sunt mai potrivite de baut iarna de Ignat decat vara la 30 de grade. Deci aviz amatorilor, vinul trebuie in primul rand sa fie baubil, sa ofere placere si apoi sa (re)prezinte zbaterile filozofico-economice ale vinificatorului/patronului.

Asadar:

 

Tenuta Sant’Antonio Scaia Garganega/Chardonnay 2014

 

O interpretare moderna a unui asamblaj autohton Garganega/ Trebbiano care a facut cariera pe Soave de la un producator din zona. Care face si Soave pe linia de “Classici”.

De data aceasta in parteneriat cu un soi international Chardonnay, care probabil are rolul sa il mai rotunjeasca si imprieteneasca. Vinificat modern cu inox, frig si ceva battonage vinul este delicious, fiind unul din exemplarele care nu aduce aminte de vin, ci mai degraba de o limonada din lamai de Sorento proaspete, usor alcoolizata. De remarcat si prezentarea: “curata”, eleganta cu atentie la detalii; sticla de calitate, inchisa cu Vinolok. Primit de la importatorul lor in Romania, Wine Point Cluj.

 

Aspect (Culoare): Galben, deschis, prospat si verzui in margini

 

Nas: Floral, diafan, in stil Sauvignon Blanc, cu flori de soc, tei, salcam si izuri verzi, de tomate in fundal. Fruct pur reprezentat de caise si piersici verzi, fruct exotic expresiv (ananas, ceva banane) si usor nuante reductive care se pierd rapid in pahar lasand loc tuselor citrice de gref alb si lamaie. Usor, proaspat, verde, modern. Aduce destul de mult si in mod ciudat cu un Sauvignon bine facut.

 

Gust: Citric, lejer, cu aciditate buna, dar tinuta in frau si un usor rest de dioxid care ii imprima o evolutie diafana si curgatoare. Fruct proaspat, suculent cu citrice si stone fruits asociata unei impresii minerale mai ales pe final. Perfect echilibrat, alcool practic inexistent, cu o adiere tonica pe final si un postgust crocant si mineral, picant, cu arome de mere verzi proaspete, zemoase.

 

Un vin Bun spre Foarte Bun pentru ce a fost destinat sa faca, fara veleiti si complexitati inutile, direct, crispy, exponential pentru stilul vinurilor italiene albe. Excelent si versatil de asociat la o gama larga de preparate din bucataria locala, de la fructe de mare la pui.

Vad ca il are Ethic in portofoliu pe la 48 de lei. RPC Bun pentru ce stie sa faca. Adica sa potoleasca setea cu stil.

 Scaia 2014

 

Chateau de la Thebaudiere Muscat Sevre et Maine sur lie 2013

 

Varianta doi este un vin Lidl, care vine la gurile Loarei fiind un Muscadet Sevre et Maine: Chateau de la Thibaudiere 2013. Nu are nici o treaba cu Muscat-ul, vinul e facut din Melon de Bourgogne un strugure destul de inexpresiv dealtfel, in stil Chardonnay.

Nu va faceti probleme ca e 2013, vinurile din regiunea respectiva au destula aciditate sa ramana proaspete cativa ani de la imbuteliere. Si oricum regulile apelatiunii cer ca acestea sa stea pe drojdii (de aici si “sur lie” de pe eticheta) minim o iarna pana in martie anul urmator recoltei, deci mai greu de scos asa repede pe piata. In plus nu sunt filtrate; o sa aveti parte de un vin mai aproape de expresia lui naturala. Asadar:

 

Aspect (Culoare): galben pai, deschis, aproape transparent, stralucitor si vesel

 

Nas: Direct, proaspat, cu note citrice, de lime si gref alb, asociate cu tipicele tente de drojdii, alune, croissant, mere batute. Direct, tipic, cu ceva reminescente de “champagne”, chestie foarte cool la pretul respectiv.

 

Gust: Atac vioi, cu o corpolenta medie, evolutie usor rotunjita in prima parte (de la “sur lie”-ul de mai sus) secondata de o aciditate crocanta care imbraca palatinul si strange gingiile in partea a doua. Proaspat, crocant, verde. Subtire pe partea de fruct, cu ceva citrice si o idee de suculenta si zemozitate de mere verzi, binevenita spre final, dar care capata ceva proportii daca il lasati sa se incalzeasca putin in pahar. Ceea ce e greu tinand cont de gradul mare de baubilitate. Final citric, auster si postgust scurt, mineral.

 

Un vin Acceptabil spre Bun, de linie, „de soif” (de sete) cum ar spune francezii. Perfect pentru zilele calduroase de vara, spintar dar nu agresiv sau dezechilibrat. Companion perfect al fructelor de mare, scoicilor (specifice apelatiunii) si puiului la gratar. RPC Foarte Bun la vreo 20 de lei cat este in Lidl. A scris si George despre el la un moment dat.

Trebuie sa va mai spun ca intreaga zona este “underatted” si aveti sanse sa gasiti RPC-uri bune la vinurile din apelatiunea repectiva. Pacat ca se importa mai rar la noi, mai ales producatorii mici.

  Chateau de la Thebaudiere 2013

 

Acum sa punem lucrurile la locul lor. In general, pe piata internationala a vinului, e mai greu sa bei vin de 50 de lei cu pret de 20 de lei. Invers se mai poate pe la noi…

Cele doua vinuri sunt amandoua bune, dar pe trepte diferite de calitate. O sa ma intrebati cum asa? Pentru ca vinul se judeca in context. Sunt doua paliere diferite de pret si doua vinuri de aceeasi calitate, dar in alt palier.

 

Primul este clar mult mai bine integrat, complex, zemos suculent, modern. Ofera mai multa placere si are un echilibru excelent. Confera exact acea senzatie ca bei ceva limonda sau vreun cocktail slab alcolizat decat vin de 12.5% alcool.

Al doilea este direct, proaspat, crocant, vioi. Fara complexitati deosebite pe palatin, poate doar nasul are o dimensiune in plus data de maturarea pe drojdii care duce cu gandul al chestii mult mai serioase si mai scumpe gen Champagne. Dar vinul ramane unul corect, de linie, baubil si cu un puternic sentiment de “sa mai bem un pahar/sticla/bax”…

alt palier.

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply