Apr 29 2015
Un vin pe gustul si filozofia mea: Ataraxia Sauvignon Blanc 2013
Fara sa ma bag prea mult in filozofia greaca (care este domeniul de competenta al unui alt coleg) va spun doar ca “ataraxia” descrie in viziunea filozofului grec Epicur “o stare de liniste interioara, calm, seninatate, pace sufleteasca dobandita prin atingerea starii de echilibru interior”.
Eu unul ma numar printre fanii filozofiei lui Epicur si in general ma ghidez in viata dupa cele patru precepte simple din Tetrapharmakos care cred ca sintetizeza in mod excelent toate cursurile de dezvoltare personala cu care alearga diferiti experti prin piata de profil. Si sunt enuntate cu vreo cateva sute de ani inainte de Hristos…:) Toate-s vechi si noua toate…
Ca o paranteza termenul epicurean este adesea in mod eronat folosit in zilele noastre mai ales de literatura anglo-saxona (americana?) pentru a descrie activitati legate mai mult de partea hedonistica a vietii fiind des intalnit in contexte culinare si oenologice si asociat exceselor si satisfacerii placerilor de moment. Lucru fara nici o legatura cu filozofia lui Epicur, care desi este considerata o forma de hedonism, este mai mult un hedonism “controlat”, obtinerea placerii imediate nefiind scopul principal, ci subjugandu-se dobandirii starii de ataraxia descrisa mai sus. In fine, ma opresc aici, asa cum spuneam filozofia nu este aria mea de competenta.
In lumina celor de mai sus, eticheta exemplarului de fata mi-a atras atentia cand am pus cap la cap comanda pentru vinurile din Africa de Sud. Recunosc, cautam la momentul respectiv mai mult hedonismul decat ataraxia. Auzisem la un moment dat ca producatorul respectiv face vinuri bune. Mai ales un Chardonnay foarte bun, mult laudat de Jancis Robinson, dar pe care din pacate nu l-am mai gasit pe stoc.
Dar am virat optiunile spre Sauvignon Blanc in speranta ca imi voi face macar o imagine asupra stilului si filozofiei lor de vinificare.
Eu in general am o relatie de love-hate cu Sauvignon Blanc-ul, in sensul ca iubesc exemplarele Old World in stil Sancerre sau Bordeaux, dar ma feresc de chestiile supracoapte, alcolizate, pline de fruct exotic sau debordand de arome, de care este plina piata internationala si care bantuie si prin cramele noastre. Ca sa nu mai spun ca detest in general Fumee-ul (am intalnit foarte putine exemplare reusite), mult prea des lemnul fiind folosit in exces si iesind strident in fata alaturi de notele agresive, aromatice ale soiului, ca la o vioara dezacordata.
Asadar am tratat vinul de fata cu circumspectie, anticipand un stil de Lume Noua, aromat si proaspat, bombastic, “in your face”. Dar, din fericire, m-am inselat amarnic.
Aspect (Culoare): galben deschis, transaprent, apos, verzui in margini
Nas: retinut, complex, elegant, fin dominat de note minerale de cremene si piatra, de tuse de drojdii fine, alaturi de aluzii citrice zemoase, de gref, lamaie, lime si usoare note florale, de soc specifice soiului, dar neintruzive si deloc agresive. In fundal defileaza clasicele note de fruct exotic, dar in cadre extrem de fine, pure, retinute. Nici pe departe o bomba de arome specifice Lumii Noi, ci mai degraba in stil Sancerre intretesut cu aluzii moderne. Cool!
Gust: Corp mediu, pastrand impresiile din nas, cu evolutie diafana, abia tesuta. Aciditate (atentie, are vreo 7.3 g/l) excelent integrata, care nu agreseaza prin note verzi sau ascutite, dar care imprima o structura ireala. Evolutie rotunjita, dar proaspata, citrica, alcool superb integrat. Puritate de fruct exotic foarte bine pusa in evidenta, suculenta, incadrata de notele minerale. Final proaspat, in registru citric-mineral, care se prelungeste intr-un postgust mediu spre lung, complex si evolutiv.
Un vin Excelent, unul dintre cele mai reusite Sauvignon-uri pe care le-am baut. RPC Foarte Bun la ce am gasit in sticla pentru cei 13.55 € cat am dat pe el.
Imbina excelent ce au mai bun cele doua Lumi ale vinului: aromatica Lumii Noi, insa pura expresiva, retinuta si ascunsa sub impresiile minerale si sub constructia diafana, dar puternica si structurata, de “pumn de fier in manusa de catifea” a Lumii Vechi. Exprimarea pe partea de fruct exotic, care deseori agreseaza la SB-urile de Lume Noua, este in cazul de fata retinuta, fara nici o nota de agresivitate, iar vinul are complexitate, adancime si una din cele mai elegante constructii pe care le-am vazut la un Sauvignon Blanc.
Ma repet? Probabil, dar mi-a placut foarte mult…si rar intalnesc un Sauvignon Blanc sa ma surprinda atat de placut. Data viitoare sigur comand si restul vinurilor din portfoliul lor.
In concluzie, lichidul din sticla este in armonie perfecta cu eticheta si brading-ul, resusind sa imblanzeasca si sa confere eleganta si stil unui soi care adesea se exprima agresiv, imprimand o senzatie de “clasic”, de atemporal, de liniste si pace interioara, de pedigree, rar intalnita la vinurile de Lume Noua. Chiar usor spre hedonistic de data aceasta..:)
P.S. Sa nu uit: Africa de Sud face unele dintre cele mai bune SB-uri din lume la ora actuala. Cu siguranta, pentru mine sunt cele mai bune dintre toate tarile din Lume Noua. Si aici includ agresivele (si adesea prea scumpele si ultrapromovatele) variante din Noua Zeelanda sau unidimensionalele constructii de fruct si aciditate din Chile. Pacat ca la noi cele din Africa de Sud ajung mai greu…
Mi-ai facut o pofta de SB cu articolul asta … de cred ca o sa ma reped la primul Stirbey pe care-l vad!
E f cool si eticheta acestui vin si daca spui ca e atat de bun la pretul asta … atunci chiar imi pare rau ca nu se gaseste in Romania.
Sa stii ca si eu sunt de acord cu tine in ceea ce priveste SB-urile din NZ si Chile, sunt prea de tot, parca se arunca peste tine cu aromele si in gust e cu totul altceva … pe mine diferenta asta intre arome si gust ma cam deranjeaza.
[Raspunde]
Dan Reply:
April 29th, 2015 at 9:45 PM
@I George, Merge Stirbey…Vitis Vetus eventual..:D
SB de NZ e bun daca bei un pahar la vreo 2-3 luni asa. Zici wow de fiecare data si treci mai departe dupa ce termini sticla…:D
[Raspunde]