Apr 27 2015

E “verde”, e proaspat, e Gruner Veltliner: Kurt Angerer Pfeiffenberg 2012

Published by at 9:10 AM under 2012,Alb,Austria,Foarte Bun,Gruner Veltliner,Sec

 

Pe scurt astazi despre un Gruner baut aseara in compania unui somon si a unei garnituri de broccoli. Se stie ca broccoli si sparanghelul sunt destul de greu de asociat cu vinul, una din putinele (si consacratele) variante fiind Gruner Veltliner. Probabil si datorira numelui si asocierii coloristice cu acesta. (“grun” inseamnand verde in limba lui Goethe). Asta pe langa notele “spicy”, piperate, tipice soiului.

 

Vinul provine din Austria, mai exact din Kamptal (bine, e clasificat in afara apelatiunii, fiind de fapt Niederosterreich) si l-am primit de la cei care il importa si comercializeaza. In treacat fie spus vineri v-am vorbit tot de un vin de la ei, ceea ce imi confirma faptul ca au un portofoliul atent selectionat. Zilele trecute aveau si o oferta interesanta: trei vinuri la 99 de lei cu transport cu tot. O sa zica lumea ca m-au angajat..:) Dar e bine sa incurajam importatorii de genul acesta pentru ca si asa sunt putini…

 

Dar sa revenim la oile (vinurile) noastre. Cel de fata este facut de un tanar vinificator, Kurt Angerer, considerat unul dintre cei mai buni din Kamptal, care a plecat de la 2 ha de vie si a ajuns acum pe la vreo 44. Omul e maniac dupa terroir si are in portofoliu diferite tipuri de Gruner, in functie de tipul de sol pe care este cultivata via. Evident ii place sa experimenteze si se pare ca o face cu succes.

Daca beam vinul inainte de Prowein sigur il vizitam la stand. De aceea va spun ca selectia celor de la Alienwine e chiar “alien” fata de ce se practica pe la noi in materie de importuri “generaliste”, deci foarte interesanta si “geeky”. In plus, mi-a cam placut tot ce am baut pana acum de la ei. Despre vin:

 

Aspect (Culoare): Galben deschis, apos, tuse verzui, tanar

 

Nas: nas cu fructe parguite, fara tuse excesive, cu mere si pere coapte, ceva stone fruits, impresii picante, condimentate si tuse vag minerale, smoky de cremene. Daca il lasati sa leneveasca in pahar (va va fi greu) nasul incepe sa vireze spre un cocktail de fructe exotice dulci, prezente, “in your face” (mango, papaya, ananas). Bun, expresiv, captivant

 

Gust: corp subtire spre mediu, aciditate placuta, prezenta, dar integrata, evolutie initial liniara pentru ca apoi sa termine citric si cu un final zemos, de fruct exotic copt proaspat muscat. O data cu cresterea temperaturii devine mai prezent pe palatin, cu un corp mediu, usor linoleic, dar isi pastreaza fructuozitatea zemoasa. Postgust mediu, citric si cu mere golden, fresh, care bantuie in note minerale secunde bune dupa ce licoarea din pahar se va epuiza in mod implacabil.

  Kurt Angerer Gruner Veltliner Pfeiffenberg 2012

 

Un Gruner bine facut, reusit, modern, compact si cu o suculenta rara, de invidiat care il face extrem de versatil, permitand langa el si clasicii pui sau porc. (fara sosuri grele, da? parca am mai discutat). Usor atipic, fructat si expansiv fata de alte Gruner-uri pe care le-am incercat, dar in sensul bun, echilibrand bine aciditatea care iese uneori in fata deranjant la alte exemplare. E mai pe stilul Riesling “ripe”, asa… Bun spre Foarte bun baubil, lejer, echilibrat, excelent de vara. RPC Bun la cei 55 de lei care se cer pe el aici.

In aceeasi ordine de idei, constat acum, cand vine caldura, ca am “tras” cam toate cartusele albe si “fresh”. Probabil ca la vara ma apuc de rosiile de 14 % alcool si peste. De ele chiar nu duc(em) lipsa…:)

  

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply