Apr 16 2015
Ingeniozitate de la celalalt capat al lumii, marca Razvan Macici: Nederburg Ingenuity 2010
Acum ceva vreme, realizand ca am ceva lacune oenologice privind o zona importanta din Lumea Noua, am comandat cateva vinuri din Africa de Sud de pe un site (cum altfel?) nemtesc. Preturi bune, vinuri care pana acum nu m-au dezamagit si printre ele un asamblaj alb de vreo 8 soiuri de la Nederburg.
Cu privire la vin, trecand peste panoplia de soiuri care il compun, am avut si alte curiozitati. In primul rand pentru ca ne-a fost recomandat calduros de Razvan Macici (autorul sau) cand am vizitat M1. Crama Atelier, precum si datorita faptului ca eu unul consider ca Razvan se pricepe de minune la asamblaje, pana acum cele de la M1 figurand in topul in preferintelor personale, fata de varietalurile lor.
Asa cum ma stiti curios din fire am vrut sa ma conving cat de bine se pricepe si printre vinurile comandate s-a aflat si cel de fata: Nederburg Ingenuity Alb 2010.
Este cumva varful de gama pe partea de albe al cramei sud-africane si un vehicul de experimentare si inovare cu soiuri noi. In cel de fata sunt nu mai putin de 8 soiuri diferite, reteta fiind urmatoarea: 39% Sauvignon Blanc, 20% Chardonnay, 16% Semillon, 8% Viognier, 6% Nouvelle, 7% Verdelho, 2% Rhine Riesling, 2% Gewurztraminer. Strugurii vin din zone viticole diferite: Paarl, Durbanville, Stellenbosch, Philadelphia sau Darling vinul purtand apelatiunea Western Cape, un fel de apelatiune-umbrela care practic incorporeaza cam toate regiunile viticole importante ale tarii si permite alegerea “materiei prime” din oricare dintre acestea. De aici libertate deplina si posibilitati de inovare/jonglerii practic nelimitate. Chestie extrem de importanta pentru vinul de fata.
Mai trebuie spus ca la Nederburg Razvan este head winemaker, sub el mai lucreaza alti doi, unul pentru vinuri rosii (in 2010 Wilhelm Pienaar, din 2014 la Hermanuspietersfontein – da crama cu cel ma lung lume din Africa de Sud, acum Samuel Viljoen) si unul pentru albe care s-a ingrijit direct si de cel de fata (atunci Tariro Masayiti in prezent la Springfotein Wines, acum Natasha Williams).
Dar haideti sa va povestesc despre vin:
Aspect (Culoare): galben , auriu, cu nuante de lamaie, clar si transparent
Nas: initial inchis, cu impresii de baric (vinul clar necesita aerare), intensitate medie spre ridicata, cu aluzii interesante in gen “sponti” de Riesling, impletind apoi fruct exotic, copt, zemos, mere si pere, aluzii citrice, de trandafiri asociate notelor de vanilie, usor afumate, minerale cu tuse de lemn dulce si condiment (anason, ghimbir). Complexitate si evantai olfactiv impresionante, dar fara sa deranjeze si fara ca vinul sa para nici un moment bombastic si ”comercial”.
Gust: Prezent, corp mediu spre pronuntat, zemos, cu o panoplie de fructe coapte (mere, pere, fructe exotice, stone fruits) frumos incadrate de nuantele de condiment. Aciditate buna, expresiva, care sustine foarte bine ansamblul si imprima o nota permanenta de prospetime si lejeritate. Nici un moment vinul nu pare greu, incarcat, ba din contra este extrem de “baubil”, in ciuda unei cremozitati evidente, dar nederanjante. Evolutie cameleonica, licoarea isi schimba profilul de la minut la minut, parand ca de fiecare data cand mai iei o gura bei altceva: ba un Sauvignon, ba un Chardonnay, ba un Riesling sau un Semillon. Ah si este foarte interesant cum se vede Gewurztraminer-ul din el, cu notele usor linoleice si de trandafiri, dulcege, suple, desi nu are decat 2%. Final citric cu tuse minerale, excelent impletite cu notele de fruct copt si vanilie care se metin si in postgustul lung.
Un vin Excelent, care sparge lejer bariera celor 90 de puncte. Unul dintre cele mai bune, daca nu cel mai bun asamblaj alb pe care l-am incercat pana acum. Inca mai caut in memorie ceva asemanator.
Un vin complet, cameleonic, “de autor”, care are de toate, de la fruct la condiment si mineralitate, asezate intr-o constructie care impresioneaza prin unitate si care nu da nici un semn de imbatranire la ora actuala. Cred ca mai poate evolua lejer 5-6 ani.
Oricum nimic nu iese in evidenta, nimic “tipator” sau ostentativ (asa cum recunosc ca m-as fi asteptat sa fie) si in blind nu iti dai seama ca este un asamblaj (cu siguranta nu din 8 soiuri), putand invoca la diferite momente din timp, asa cum spuneam mai sus, diverse varietaluri extrem de reusite de la Chardonnay sau Sauvignon Blanc la Semilllon sau Riesling.
Vinul denota un know-how redutabil si impresionant ducand partea de asamblare la nivel de arta. La cei aproape 16 € cat am dat pe el la oferta, RPC Foarte Bun; vinul merita lejer si pretul initial de aprox. 22 €.
Ca idee si filozofie (de Lume Noua) cel mai mult aduce de pe la noi cu Solo Quinta offcourse, dar este minim o clasa peste. De asemenea cumva in spatele lui, in fundal, vezi si constructia (filozofia) ce a stat la baza lui Sable Noble alb de la M1 care m-a suprins placut inca de la prima aparitie (acum stiu si de ce), insa cele doua vinuri nu sufera comparatie. Pe langa acela, cel de fata este o simfonie.
Nu pot sa nu inchei intr-o nota optimista si cu speranta ca Razvan va putea in viitor sa obtina ceva similar si la Murfatlar. Probabil ca daca va avea parte de liniste si constanta, va reusi la un moment dat…
Nu livrau si in Romania cei de la http://www.wein-deko.de ?
[Raspunde]
Dan Reply:
April 16th, 2015 at 7:55 PM
@VladB, Livreaza, dar trebuie sa le dai mail…:D
E vreo 16-18€ pachetul de 18 sticle parca.
[Raspunde]