Feb 26 2015
Ati vrut degustare? Avem degustare: verticala de Chateau Sociando-Mallet
Hotarat lucru de ceva vreme am ajuns la concluzia ca nu beau destule vinuri. De fapt sa reformulez: ca nu beau indeajuns de multe vinuri interesante. Si ele sunt groaza si eu sunt unul singur. De fapt sa mai reformulez o data: ca nu beau destule vinuri interesante pe cat as vrea eu si mai ales pe cat mi-as permite. Si eu vreau multe si diverse. In fine…
Dupa o lunga perioada de reflectie, am ajuns la concluzia ca singura metoda eficienta pentru a-mi satisfice curiozitate si setea (de cunoastere, da?) este asocierea. Si cu mancarea, dar mai ales cu alti pasionati de vinuri care, ma gandesc eu, sufera de aceeasi dilema: cum sa bea mai divers cu un buget “onorabil” care sa nu ii aduca la sapa de lemn sau la tribunal la sectia divorturi.
In plus anumite activitati practicate in grup aduc un plus de valoare si de savoare vietii fiecaruia. Si degustarea vinului este una dintre aceste activitati.
Solutia este pana la urma sa ies din propria zona de confort si sa incerc sa organizez eu ceva. Asta ca sa am mai des ocazia sa beau ce imi place (de fapt ce consider ca este interesant), cum imi place, cand imi place si cu cine imi place (cu altii care imi impartasesc pasiunea).
Aminteam mai sus de zona de confort pentru ca nu sunt spirit foarte gregar si in general ma feresc de organizat “evenimente” din varii motive. In primul rand numai cand ma gandesc la numarul variabilelor care trebuie controlate pentru ca o degustare sa iasa cum trebuie, ma ingrozesc. In al doilea rand pentru ca am un foarte dezvoltat simt al ridicolului care m-a tinut departe de multe situatii potential penibile pana acum.
Pe de alta parte insa daca toti producatorii de vin s-ar gandi la numarul variabilelor care trebuie controlate pentru ca un vin sa iasa cum trebuie, probabil ca am bea cu totii bere la ora actuala.
Asa ca am zis sa imi iau inima in dinti si m-am gandit sa ma apuc sa organizez cateva degustari cu scopul principal de a-mi largi orizontul cunoasterii oenologice si secundar de a socializa si cu alti pasionati de tema respectiva. Ah da…si sa ma imbogatesc…yeah right…urmatorul pas ar fi sa imi pun bannere pe site si sa scriu advertoriale. Cu siguranta imi iau Ferrari in sase luni…:)
Asadar, pe scurt:
Vinurile: O (mini-)verticala de Chateau Sociando-Mallet 2005-2011 plus un vin surpriza (pentru voi :)) ales de subsemnatul. De fapt fiind o verticala de Bordeaux e mai mult o incursiune in timp si in conditiile climatice ale fiecarui an si cum se reflecta acestea in vinuri. Ah si mai toate au peste 90 de puncte de care vreti voi: Parker, Marker, Wine Enthusiast, Decanter, etc…etc…o sa vi le trec pe hartie, desi nu degustam puncte…:)
Din fiecare sticla se vor incerca cate 40-50 ml (e degustare, nu bauta, da?)
Mancarea: Meniu de degustare propus de Chef Mirela Ivascu de la Bistro Muse:
- Spuma din ciuperci de padure cu trufe si cruton din paine
- Muschi de vita cu cartofi mici trasi in unt si sos din vin rosu
- Duo de ciocolata (Mousse de ciocolata neagra&Mousse de ciocolata alba cu vanilie)
Cand: vineri 6 martie de la orele 19:30
Unde: Bistro Muse de pe strada Paris nr. 17
Cu cine: cu subsemnatul si restul comesenilor
Cat: 230 lei/persoana masa, dansul, vinurile, explicatiile si practica.
Pentru ca suntem la inceput, iar incepturile sunt mai dificile o sa procedam de maniera urmatoare: cine este interesat imi da mail pe adresa de pe blog (dan@provin.ro) si il trec pe lista. In total vor fi aprox. 13 locuri (asta ca sa avem noroc), o sa revin eu cu un mail de confirmare. Daca o sa fie “overbooked” o sa va cer scuze si o sa va trec la prioritati la degustarile urmatoare. Pe principiul sa dam cate un loc, sa ajunga la toata lumea…:)
Va spun inca de pe acum ca aventura pe vrem sa o pornim nu este lipsita de pericole cum ar fi: defecte de dop, vinuri “over the drinking period” si alte asemenea. Acestea nu le pot controla, speram ca sortii ne vor fi favorabili… de restul sper sa ma pot ocupa cu succes si sa fie bine.
Una peste alta ideea mea este sa ne strangem cat de cat un grup de pasionati in jurul unor vinuri mai deosebite cu care probabil nu ne intalnim foarte des si care, cumparate cu sticla, ar presupune un efort financiar mult prea mare cel putin pentru mine.
In plus eu am o lista de vinuri, producatori si teritorii pe care vreau sa le explorez si singur nu are nici un farmec, nu-i asa?
P.S. De ce am ales sa incep cu Sociando-Mallet? O sa va explic atunci.
Acum doar va citez sloganul lor, a la Mouton (de la fapt a la printii de Rohan): “Ni classe, ni bourgeois…Sociando-Mallet, tout simplement.”
Salut Dan, as dori sa particip eu cu inca un amic. Confirma-mi te rog ca e OK. Multumesc, Marian
[Raspunde]