Jan 08 2015

Cum a notat Jancis Robinson vinurile romanesti

Published by at 10:04 AM under Degustari,Diverse,Opinii

 

In primul rand bine v-am regasit in 2015! Cred ca va era (deja) dor de mine…:) Daca voua nu, cu siguranta blogul era un pic nostalgic dupa o postare.

 

Va mai aduceti aminte de Salonul ROVINHUD de la Timisoara? Da, da, acela unde eram pe ditamai afisul trecut langa Jancis Robinson. Si de la care v-am povestit „din casa” cum a fost la cele doua degustari de vinuri romanesti (si mai am sa va povestesc cate ceva, dar toate la timpul lor).

Desi am fost prezent la ambele degustari sustinute de Jancis asteptam inca din noiembrie cu nerabdare sa citesc impresiile ei despre vinurile romanesti pe care le-a incercat in cadrul evenimentului. Ei, uite ca ieri asteptarea a luat sfarsit si am putut lua cunostinta de punctajele acordate vinurilor respective.

 

Jancis RobinsonBineinteles ca fiind “implicat” in fenomen am primit pe mail din partea cuiva din industrie (ii multumesc si pe aceasta cale daca citeste postarea de fata) articolul respectiv de pe site-ul lui Jancis, publicat in sectiunea abonatilor. Acesta cuprinde impresiile ei generale despre starea vinului romanesc la ora actuala, de la problematica pozitionarii internationale si a preturilor, la potentialul soiurilor autohtone. Punctul de vedere este foarte important numai si datorita faptului ca este unul obiectiv si complet strain industriei autohtone de vin. Asta fara a exclude evidenta: este una dintre putinele persoane din lumea vinului cu o experienta de degustare imensa si o viziune globala, integratoare asupra industriei.

 

Si acum soc si groaza: nu o sa va spun ce contine articolul respectiv. Nici punctaje, nici impresii. Sunt absolut sigur ca in cateva zile punctajele vor aparea pe internet la fel ca si impresiile respective. Oricum acestea coincid in mare parte cu ce am inteles si v-am povestit si eu din degustarile la care am participat si de fapt cu ce ne racim (unii dintre noi) gura de ani de zile. Cu cateva suprize si exceptii insa. Deci pentru cine vrea gratis, sa (re)citeasca cele doua postari ale mele.

Desi greu ma pot abtine sa nu difuzez informatia si sa fac vreo „exclusivitate” cu trafic pe masura (la ce ma ajuta?!?!) nu o sa spun ce contine articolul lui Jancis din mai multe motive.

In primul rand pentru ca sunt exact in postura de a sti cat efort si timp este necesar sa compui si sa redactezi un articol de acest gen. Eu o fac pe gratis, dar asta nu inseamna ca nu respect munca celor care o fac contra cost.

Textul respectiv si de altfel tot materialul de pe site-ul ei presupun ore petrecute in fata calculatorului, zile pierdute prin aeroporturi, mii de litri de vin evaluati cu atentie si ani de documentare, acumulari si probabil sacrificii. Si toate acestea costa.

Toate acestea noi am avut sansa sa ne fie puse la dispozitie gratis, in cadrul evenimentului de la Timisoara. Plus expunerea internationala de care beneficiaza site-ul respecti, autoarea acestuia si implicit postarea cu pricina despre vinul romanesc. Gratis.

 

Industria de vin din Romania nu a fost in stare sa finanteze un eveniment si sa o invite in mod oficial pe Jancis Robinson. Despre asta am mai scris. Dar cum la “barza chioara ii face Dumnezeu cuib” a beneficiat de o expunere dupa parerea mea nemeritata vizavi de eforturile pe care (nu) le fac pentru promovarea internationala a vinului romanesc.

Asadar dupa toate aceste eforturi pe care Jancis le-a facut GRATIS pentru industria si pasionatii de vin din Romania eu zic ca ar fi cazul ca numarul de abonati din Romania pe site-ul respectiv sa creasca. Si asta fara sa iau in calcul tezaurul imens de informatii la care puteti avea acces, de la Oxford Companion to Wine (referinta in materie si material obligatoriu de studiu pentru examenele de MW si WSET), hartile cu zonele viticole din The World Atlas of Wine, actualizarile permanente ale informatiilor si baza de date imensa cu notele de degustare.

Toate acestea sunt un „must read” pentru un pasionat de vin care isi ia pasiunea in serios in conditiile in care presa si literatura autohtona de specialitate sunt sublime, perfecte, dar cam lipsesc cu desarvarsire.

 Jancis Robinson Romania

 

In plus eu unul nu vad alta modalitate de a-i multumi si de a-i arata ca apreciez efortul pe care l-a facut decat aceea de a-mi face abonament la site-ul respectiv. Costa pe luna exact cat o sticla de vin romanesc, nu premium, ci medium-level. Si primiti informatie trecuta prin filtrul uneia dintre cele mai mari personalitati ale lumii vinului la ora actuala care cu siguranta va va feri de multe experiente oenologice neplacute si capcane de marketing intinse de producatori.

Asa ca de ieri seara eu unul ma numar printre abonatii site-ului respectiv si va sfatuiesc pe toti cei care sunteti pasionati de vin sa faceti la fel. Ma gandesc ca macar pentru producatorii care au avut vinuri la degustarile respective ar fi un gest de bun simt sa isi faca cate un cont pe site-ul respectiv. Doar si pentru faptul ca au primit gratis expunere internationala care probabil i-ar fi costat inzecit cat face un abonament.

De altfel cresterea numarului de abonamente din Romania ar si un semnal de normalitate pentru noi ca tara, un semnal ca vrem sa intram in lumea civilizata a vinului si nu asteptam totul gratis, de la vizita la Timisoara pana la articolul de pe site. Pana la urma este un paradox (si nu prea): vrem sa vindem vinuri premium, sa (a)parem pasionati de domeniu, dar cand vine vorba de „put your money where your mouth is” (vorba americanului) ne gandim cam cat ne-ar duce benzina pana la Timisoara sau ca nu avem buget de un abonament pe site-ul unui om care ne-a facut un mare bine gratis.

 

Dar asa e la noi mai ales de cand cu fondurile europene: nu se poate totul gratis? “De ce nu a scris si ea pe partea publica a site-ului? Nu stie ca in Romania lumea nu are bani sa dea pe abonament?” Noi strangem bani sa dam pe vinurile autohtone „premium”, dar pretuim informatia si proprietatea intelectuala exact pana la primul copy/paste.

 

In concluzie, repet: cine vrea sa afle impresiile respective, un minim de respect impune sa isi faca un cont pe site. Si sa arate ca macar pasionatii/consumatorii de vin din Romania nu asteapta totul moca asa cum face in general industria.

 

Si inca ceva foarte important, sa nu zica cineva ca nu a stiut: cine se gandeste sa dea copy/paste public la articolul respectiv ii transmit inca de pe acum sa se gandeasca de doua ori. Pana la urma daca cerem normalitate si civilizatie de piata matura de vin, haideti sa ne comportam ca atare.

 

P.S. 1 Totusi ca sa va satisfac curiozitatea (sau de fapt sa v-o starnesc) va spun ca singurul vin romanesc care a luat peste 17 p a fost Cuvee Charlotte de la SERVE. 17.5p. Urmatorul cel mai mare punctaj e la 16.5 p. Un punct departare este enorm pe sistemul respectiv de notare in conditiile in care majoritatea vinurilor sunt in jur de 16 puncte si niciunul mai jos de 15.

Nu o sa va spun „v-am zis eu”; sunt doar multumit ca, in marea de zgomot de fond authotona, cineva cu autoritatea lui Jancis mi-a confirmat parerea pozitiva despre cativa producatori cu traditie de la noi.

Oricum pe site, la sectiunea”Tasting Notes”, mai este un vin romanesc cu 17.5 p degustat cu alta ocazie, in 2009. Va las pe voi sa descoperiti care…:D

 

P.S. 2 Bine v-am regasit in 2015! Acum cand recitesc postarea ma gandesc ca am cam ramas acelasi..:D

11 responses so far

11 Responses to “Cum a notat Jancis Robinson vinurile romanesti”

  1. Cosminon 08 Jan 2015 at 11:31 AM

    Hai sa vedem partea plina a paharului: 17.5 este o nota mare, iar nimic mai jos de 16 este bine.
    Poate nu cit de bine s-ar astepta unii, invatati “numai cu 9 si 10” din sistemul de invatamint mioritic, sau din propria imaginatie. Dar eu zic ca este un pas inainte.
    Se poate mai bine? Cu siguranta. Dar e un pas inainte…

    Oricum, ai reusit sa-mi stirnesti curiozitatea… pe care se prea poate sa mi-o satisfac abonindu-ma 🙂

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Cosmin, 17.5 e o nota foarte buna pentru un vin romanesc! Excelenta as spune!

    Eu faceam comparatia cu ce a mai notat in cadrul aceleiasi degustari. S-a vazut ca Charlotte i-a placut mult si s-a desprins clar din celelalte vinuri.

    Cu siguranta putem lua note mai mari pe viitor…dar trebuie sa facem ceva corent la nivel de promovare…la vinuri suntem in directia buna zic eu.

    Ma bucur ca ti-am starnit curiozitatea…:D

    [Raspunde]

    Cosmin Reply:

    @Dan, Pai si eu sint surpins de note, cea mai mica 16? E foarte bine! Sincer, nu ma prea asteptam…

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Cosmin, Ei, au fost vinuri bune, nu OZN-uri…si nu tocmai ieftine…

    [Raspunde]

    Marius Feier Reply:

    @Cosmin, Cosmin, ai înteles gresit: cea mai mica nota e 15 (3 vinuri). Mai sunt 7 vinuri care au primit 15,5, dar, intr-adevar, notele sunt bune. Are dreptate si Dan ca vinurile au fost bune si scumpe 🙂

    [Raspunde]

    Cosmin Reply:

    @Marius Feier, Ooops, greseala mea.
    Despre raportul pret/calitate, e alta discutie, parca se imbunatateste usor, dar mai e mult pina departe… 🙂

    [Raspunde]

  2. EugenFon 09 Jan 2015 at 8:44 AM

    Pe acelasi site, in articolul cu acces liber “Nick eats in Romania” se spune, citez:
    “One of the red wines that Jancis most enjoyed was a Cuvée Charlotte from SERVE (www.serve.ro), a wine I will leave her to describe with much more finesse…”

    [Raspunde]

  3. Cristian. E.on 09 Jan 2015 at 12:15 PM

    Pai daca a fost impresionata de Cuvee Charlotte insemna ca nu a baut Cuvee Alexandru…));

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Cristian. E., Depinde…uite a notat cu 16,5p Soare de la Vinarte care i-a placut foarte mult si eram aproape sigur ca o sa ii dea mai mult.
    Dar probabil l-a pus in context cu alte CS-uri pe plan mondial.
    Nedeea care asamblaj doar de soiuri romanesti a luat tot 16,5p desi pentru noi, cei din Romania, e considerat sub Soare pe oricine ai intreba….deci soiurile nationale, chestiile noi si interesante, ies in fata in cazul unor degustatori cu experienta internationala…
    De asta tot zic eu sa mergem pe soiurile nationale su replantarile&stuff…la clasicele CS, M, Ch competitia e dura in afara si Lumea Noua ne poate bate la orice ora.

    [Raspunde]

  4. Zolion 10 Jan 2015 at 3:07 PM

    Se pare ca am facut o premiera in Romania cu un salon unde expozantii au fost selectati. Criteriul a fost clar: ”La Salon sunt invitati producatorii a caror vinuri sau distilate expuse primesc cel putin trei stele din cinci maxime de la echipa de organizare.” Adica cele 3 stele sunt echivalentul a 14 – 15,99.
    Ca si organizator ma bucur ca nici macar Jancis nu a coborat sub 15, ceea ce inseamna un vin bun si este feedbackul principal din punct de vedere profesional privind expozantii selectati.
    De altfel lista expozantilor si conditiile de participare le gasiti aici: http://www.salonul.net/expozanti.html

    Si nici anul acesta nu va fi diferit. Calitatea trebuie cel putin mentinuta, dar bineinteles ca vreau sa crestem.

    Despre intreg evenimentul Jancis va publica in Financial Times pe 17 ianuarie.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Zoli, Deci cine nu a fost, ori nu a trecut de filtru ori nu a vrut sa apara in Financial Times.
    Adevarul e ca fituica aia tabloida nu se compara cu Libertatea sau gandul.info…:))

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply