Dec 29 2014
Darea de seama pe 2014
Pentru ca se apropie sfarsitul anului si in cele cateva zile ramase nu cred ca o sa ma imbogatesc din blog daca nu am facut-o din 2011 pana acum, va prezint darea de seama pe 2014. Ma grabesc cu ea pentru a asigura linistea de sarbatori a celor carora le sta mancarea in gat si nu pot dormi noaptea linistiti din cauza gandurilor negre care ii chinuie.
In plus consider ca este un exercitiu extrem de util atat pentru mine personal cat si pentru lumea vinului de la noi care in general functioneaza pe “incentives” si unde foarte des se aplica principiul clasic “hotul striga hotii”.
De altfel in perioada aceasta trebuie sa fim mai buni si mai toleranti si ma gandesc ca e pacat sa stea lumea cu sufletul la gura dintr-o pricina asa de marunta si banala cum ar fi “Cat a scos Dan Micuda din “afacerea” cu blogul in 2014?”. Asadar nu vreau sa am pe cineva pe constiinta si sa aflu ca i-a pleznit vena (sau fierea) din motive de frustare si presupuneri gresite.
Demersul de fata este un exercitiu pe care l-am mai facut o data; 90% din informatiile de mai jos le-am furnizat deja la momentul cand am scris despre ele, dar haideti sa le strangem pe toate intr-un loc, ca sa avem dimensiunea exacta a “uriaselor” beneficii pe care le-am avut in 2014. Postarea de fata este partial copy/paste dupa cea din 2012; cea din 2013 nu cred ca am mai pus-o cap la cap, oricum o gasiti prin paginile blogului. Asadar:
- La capitolul vinuri primite de la producatori, ati citit la fiecare postare, cand a fost cazul, daca vinul respectiv a fost mostra din partea producatorului respectiv. Deci nu mai stau sa le insir acum, am facut-o sau o sa o fac la momentul cuvenit
- La capitolul excursii la crame, degustari, cine mai mult sau mai putin “romantice”:
– excursie la Chisinau si vizita la Purcari, transport, trei nopti cazare si mese
– excursie in nordul Greciei transport, trei nopti cazare si mese, vizite la crame si degustari
– vizita la Recas in toamna la “Scoala de vin” unde am sustinut o prezentare despre starea vinului romanesc: transport, doua nopti cazare si mese
– o noapte cazare din partea SERVE pentru evenimentul de sarbatorire a 20 de ani de existenta la Bucuresti
– doua bilete gratuite la Salonul Rovinhud timp de trei zile si cate un bilet la 2 masterclass-uri (cel al lui lui Jancis si cel despre vinurile Tokaji)
– doua invitatii la Goodwine, una in toamna si una in primavara
– in rest au mai fost degustari, vizite la crame, invitatii la evenimente unde gratis au fost bufetul si vinurile, restul costurilor (transport, cazare,etc.) fiind suportate de subsemnatul.
- La capitolul bani incasati din activitati publicitare, adica afisare de bannere pe blog pentru diverse manifestari, campanii de promovare a vinului, etc. Suma totala: Zero. Asa cum am spus si la momentul respectiv, a fost gratis pentru toata lumea.
- La capitolul bani, sponsorizari sau alte beneficii din partea producatorilor de vin (in afara de vinurile despre care am vorbit la inceput): Nu se aplica, Zero
- La capitolul chetuieli suportate si autofinantare: WSET-ul cap-coada cu taxe, transport si cazare, curs si examen. In rest transport si cazare la tot ce nu am mentionat mai sus si pe unde am mai fost: Prowein, Burgundy, etc plus hosting-ul, intretinerea si partea de design pentru blogul de fata. Toate au fost acoperite din buzunarul personal sau pe baza veniturilor proprii din alte activitati, daca vreti.
- La capitolul vinuri si avantaje cerute de la crame/producatori, etc: zero. Chiar va rog sa produceti un mail sau orice alta dovada clara ca Dan Micuda a cerut vreodata (deci nu numai anul trecut) ceva gratis de la vreun producator/comerciant de vin din Romania sau din afara.
Celor care mi-au trimis vinuri si nu am avut timp sa vorbesc despre ele le multumesc si le cer scuze. Chiar nu pot functiona ca tonomat de vinuri, cu siguranta le vor regasi in paginile blogului cand le va veni randul la degustat.
Acestea fiind spuse ma bucur ca multi vor putea sta mai linistiti acum ca stiu cat m-am imbogatit in 2014 in urma acestei activitati si nu le va mai sta sarmaua sau salata de boeuf in gat de Revelion.
Daca am uitat ceva, ii rog pe cei care se sesizeaza sa ma “traga de maneca” si sa actualizez lista!
Una peste alta daca e tragem linie si sa facem o analiza cost-beneficiu la toata activitatea din 2014, din punct de vedere financiar ies clar pe minus. Daca pun la socoteala si toate orele de documentare si redactare de postari probabil ajung la concluzia ca partea asta cu blogul nu e tocmai un demers eficient din punct de vedere economic.
Dar daca aducem in ecuatie si pasiunea pentru subiect, bucuria vinurilor incercate, a experientelor traite si a oamenilor deosebiti pe care i-am cunoscut si ne gandim ca nu totul se rezuma la bani si “monetizare” (ah, ce cuvant frumos), ecuatia nu numai ca se echilibreaza, dar da chiar cu plus.
In concluzie, va multumesc tuturor celor care mi-ati facut anul care tocmai a trecut mai bun, suportabil si interesant, sper ca placerea a fost reciproca si va transmit exista sanse mari sa ne auzim si la anul…si la multi ani!
Salut Dan !
La multi ani si multumim de comentarii !!!
… si iti multumim anticipat de continuarea comentariilor !!!
caberlot
p.s.
am prins pe aici (Mtl) un … Rosso di Valachia 2013 … si am citit ca merge linga o mamaliga cu brinza + bacon …
… chiar merge vinul asta linga mamaliga ? … sincer am probleme sa asortez ceva linga mamaliga 🙁 … oricum eu o sa-l asortez cu o tocana de cerb+mamaliga
(am mai baut o sticla de felul asta cam acum un an … linga un steak = OK )
[Raspunde]
Dan Reply:
December 31st, 2014 at 10:59 AM
@caberlot, Multumesc!
Vinul e un asamblaj reusit la banii lui…depinde acum si de an. Sa fie cat mai “proaspat”..
Merge mai degraba langa bacon-ul de langa mamaliga…:D Si mai ales cu tocana…
[Raspunde]
@Dan,
merci de sfaturi … cred ca vinul o sa fie OK = o sa-i rupa piciorul la cerb ca sa stea linistit in farfurie/stomac 🙂
… incepem cu un rachiu si tocana + mamaliga si terminam cu tocana+vin 🙂 asa sigur impacam si mamaliga
… oricum … am o problema in a asorta mamaliga cu un vin 🙁 … merge perfect vinul cu brinzeturi-mai ales alea mai condimentate verzi-albastre … dar cind pui si mamaliga … … parca nu merge .
… oare chiar avem mare traditie la vin … cu mamaliga ?
LA MULTI ANI !
… si multumiri ca … ne mai spui si noua la astia plecati (din tara-nu de acasa) cam ce sa ne cumparam … pe afara sau acasa
UN AN BUN SI MULTA SANATATE !
caberlot
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
January 2nd, 2015 at 9:52 PM
@caberlot, La fel! Sa fie la toata lumea!
[Raspunde]
La multi ani!!!
Poate tocmai de aceea articolele tale sunt pertinente si de bun simt. Nu sunt sponsorizate. Si te tina buzunarul, sanatatea si dragostea pentru vin si în anul 2015 ca noi, cei pasionati de vin, sa ne împartasim cunostintele, placerea degustarii unui vin bun, mâhnirea când întâlnim un vin care nu merita sa se numeasca vin.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
January 2nd, 2015 at 9:51 PM
@maxic, Multumesc! Intr-adevar am ajuns la concluzia ca cu cat avem mai multi oameni care pot sa faca diferenta dintre un vin bun si unul slab sau prea scump cu atat vom bea si noi vinuri mai bune si mai aproape de niste preturi normale…
[Raspunde]