Nov 05 2014
Ieftin, bun si romanesc: Crama Girboiu Livia Sarba 2013
Iata deci o combinatie rara pe la noi. Ma refer la cea din titlul. Dupa cum bine stiti, noi cei care propovaduim vinul corect si accesibil si trimitem lumea la templul Lidl in ciuda injuraturilor printre dinti ale industriei, destul de rar gasim cate un exemplar autohton care sa corespunda parametrilor de mai sus si demn de laudat. Asta nu din reavointa, ci din lipsa materialului didactic.
Vinul de fata se inscrie in categoria vinurilor romanesti corecte si accesibile omului rand, care nu lucreaza la multinationala 12 ore pe zi ca apoi sa dea cascavalul muncit cu sudoare, frustari, dead-line-uri, obiective si strangeri din dinti pe vinuri autohtone adesea umflate artificial la pret prin tehnici de PR dubioase. Bine, acum vorbind serios, vinul de fata nu se adreseaza lor, ca se duce naibii toata hipstereala sa te vada colegii ca te dai pe Facebook cu vinuri de 14 lei. E rusine! Anatema, nu alta. Ca atat a costa exemplarul de fata, cumparat din Metro. Trebuie totusi ceva mai scump si desi consumatorul respectiv este constient ca este cumva furat, statutul social cu cheltuiala se tine. In fine, divaghez…
Ca tot veni vorba, in aceeasi categorie, de vinuri romanesti corecte, populare si perfect consumabile care pot fi gasite de catre tot amarasteanul prin marele retail, as mai include vinurile de la Averesti si cele de pe gama Huniade de la Recas.
In plus vinul de fata are si medalie de argint la Bruxelles in 2014 ceea ce nu e putin lucru pentru un soi considerat a nu avea mare potential, incrucisare din Riesling Italian si Tamaioasa Romaneasca (desi Jancis spune ca celalalt parinte al soiului este necunoscut). Dar probabil ca asa am fi vorbit si despre (acum) celebra Cramposie daca nu era Oliver Bauer sa ne (le) deschida ochii..:D Asadar despre vin:
Aspect (Culoare): Galben deschis, stralcutor, clar, irizatii verzui, corect
Nas: intensitate medie cu impresii florale, citrice (mandarine, clementine) si de “stone fruits” (caise si piersici usor verzi). Aluzii minerale, de strugure usor copt si de mere verzi in fundal. Curat, modern, fara probleme.
Gust: Direct, initial rotunjit, cu o evolutie liniara, fara dezechilibre evidente. Impresii verzi, proaspete, citrice cu o aciditate corecta, bine definita si vioaie. Final cu o tusa tonica, urmat de un postgust scurt, citric si vag mineral.
Un vin Bun, de cursa lunga, corect realizat, lejer si perfect alaturi de ceva peste mai slab, antreuri usoare sau chiar de unul singur. M-a adus aminte de albele de la Averesti, cu care impartaseste un RPC Foarte Bun la cei 14 lei cat am dat pe el din Metro.
Cum spuneam si cu alte ocazii, de genul acesta de vinuri are nevoie marea masa a consumatorilor romani: sincere, abordabile, directe, usor de inteles, apreciat si cel mai important accesibile. Ca dupa ce bei cateva sticle din acestea, greu te mai intorci la Grasa, Fata in iarba sau Zestrea.
Educatia in materie de vin se face cu practica, nu cu teorie, oricat de bine ar suna aceasta…
As fi curios cum privesc alti distinsi producatori romani preturile celor de la Girboiu. Oare dansii nu se confrunta cu aceleasi probleme pe care le ‘ofera’ mediul de afaceri din Romania?
Din cate am citit eu pe ici pe colo, au inceput sa se extinda si pe piata externa si la rpc-ul pe care il au, au toate sansele sa aiba succes.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 5th, 2014 at 3:29 PM
@Razvan Bunea, Da, se misca destul de bine si sunt destul de maricei…Bine au si niste vinuri overpriced pe Bacanta, dar asta e, tre sa fii in ton cu piata…:D
[Raspunde]
Peste tot exista si vinuri mai scumpe ale aceluiasi producator, ce imi place la ei e faptul ca vinurile pe care si le poate permite mai oricine, au rpc-uri f bune, si nu vad in prea multe locuri in industria romaneasca de profil, lucrul asta.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 5th, 2014 at 5:40 PM
@Razvan Bunea, Intr-adevar…asa cum spuneam si in postare putini producatori de la noi fac vinuri corecte si accesibile…
Scump poate oricine si dupa parerea mea e mult mai greu sa faci un vin ieftin si corect, de volum decat unul superpremium, in editie limitata de micro-vinificatie si overpriced…
[Raspunde]
Intr-adevar, un vin foarte bun, corect, si, pana la urma un soi autohton de struguri realizat la Cotesti din cele doua amintite. Recomand tuturor, pretul si el foarte rezonabil. Mie mi s-a parut ca are si o nota de ananas. Si inteleg ca are si o medalie de aur tot din 2014 din Germania.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
July 31st, 2015 at 11:45 AM
@Sorin T, Ananasul si alte fructe exotice vin si de la drojdiile folosite in fermentatie. Vinul este facut in stil modern, sa placa publicului.
Si este intr-adevar un vin bine facut la banii care se cer pe el!
[Raspunde]
Multumesc pentru raspuns, va urmaresc si o sa mai postez din cand in cand ce am mai incercat.
[Raspunde]