Oct 13 2014

Despre cum ne-a invrajbit Jancis Robinson cu fratii nostri de peste Prut…

Published by at 10:02 AM under Diverse,Marketing,Opinii

 

Astazi o sa va spun doua cuvinte despre identitatea unor soiuri autohtone sau mai exact cum apare ea in carti, in teorie si cum sta treaba pe teren.

La capitolul carti, referinta in materie la ora actuala este lucrarea “Wine Grapes” a lui Jancis Robinson (da, cea care vine la Timisoara la Salonul ROVINHUD). Bineinteles ca nimeni nu este perfect si sunt informatii pe acolo, mai ales la soiurile din est, care se mai bat cap in cap cu ceea ce stim noi prin zona.

De fapt soiurile estice sunt prea putin cercetate, profilele DNA sunt extrem de scumpe de realizat din ce stiu, iar literatura de specialitate ori nu exista (pe la noi mai usor cu cercetarea si finantarea acesteia) ori nu este tradusa competent in limba lui Shakespeare. De altfel si sursele mentionate in cartea amintita mai sus in materie de soiuri romanesti sunt in general lucrari ale unor autori romani, pentru ca in vest nu cred ca o sa faca nimeni vreo pasiune nebuna pentru a ne cerceta soiurile autohtone. Au ei destule… Despre subiectul soiurilor romanesti asa cum ele apar in carte am mai scris aici.

 

Dar ce este foarte important si ce trebuie retinut, este ca in materie de struguri orice cetatean/pasionat din vest iti va da cu ceaslovul in cap ori de cate ori o sa incerci sa ii spui ca ce e acolo comporta si o latura experimental/intuitiva si ca cercetarile ampelografice, mai ales pentru soiurile de struguri din est sunt cvasi-inexistente. Daca in cartea respectiva scrie asa, atunci pentru ei e litera de lege….

 

Sa trecem acum la partea de practica, asa cum o simtitm noi pe teren.

 

Rara Neagra

Inculpata Rara Neagra aka Babeasca Neagra

Am fost saptamana trecut in Moldova la Purcari dupa cum bine ati citit (si o sa mai cititi). Acolo toate bune si frumoase, ne-au omenit gazdele, distractie, vinuri bune, companie placuta, etc. Toate lumea zambitoare si binevoitoare, singurele momente in care se mai ridica cate o spranceana, era atunci cand gazdele ne prezentau in vie Rara Neagra, soiul autohton, mandria nationala si noi in cor: “Da, stim, e Babeasca Neagra, avem si noi”. NU!!!! Venea raspunsul prompt, hotarat si fara echivoc. Aia de la voi e altfel, are altfel frunzele, boabele, ciorchinii, nu e acelasi lucru, etc

 

Bineinteles ca din eleganta si spirit de conservare m-am abtinut sa le aduc la cunostinta ca in cartea lui Jancis amintita mai sus la capitolul “Rara Neagra” scrie negru pe alb ”See Babeasca Neagra”. Soc si groaza probabil… Si colac peste pupaza la Babeasca Neagra, scrie tot negru pe alb ca e soi romanesc. Probabil ca daca as fi facut imprundenta sa afirm acest lucru as fi lipsit la cateva activitati social-oenologice ce urmau sa vina. Glumesc…

 

Revenind tot la cartea lui Jancis, aflam de acolo ca Feteasca Neagra (si Alba de fapt) sunt soiuri din Republica Moldova.

In acelasi timp, tot in vie la Purcari ni s-a adus la cunostinta ca este primul an in care ei vinifica Feteasca Alba (chiar am gustat un tulburel promitator din ea) si ca au deja pe rod o plantatie proaspat infiintata de Feteasca Neagra, dar nota bene pentru cei de la noi, nu o vinifica inca, mai asteapta sa mai creasca via si sa se maturizeze.

Adica pe scurt Feteasca Neagra acum intra prin viile lor si cu titlul experimental, de soi aflat la (re)inceput, abia acum (re)introdus in plantatii pe scara larga. De altfel la targul organizat de Ziua Nationala a Vinului dintre aproximativ 45 de producatori moldoveni, doar vreo 2-3 aveau vinuri din Feteasca Neagra. De fapt ei si la capitolul Fetesti albe am observat nu prea fac diferenta: Alba sau Regala, trec pe eticheta generalist “Feteasca” (bine in general e Alba).

 

Asadar, pe scurt avem asa:

 

Teorie (conform Jancis):

Rara Neagra = Babeasca Neagra = Soi romanesc

Feteasca Neagra = soi din Moldova

 

Practica:

  1. Rara Neagra ei zic ca nu e acelasi lucru cu Babeasca Neagra si ca e soiul lor national (l-au pus si in noul lor vin, Freedom Blend ca atare).
  1. Feteasca Neagra de abia acum au inceput sa (re)planteze, pe cand noi avem mii de hectare si vinificam de o groaza de ani asa ceva.

 

Pana sa ne lamurim noi cum e cu teoria si cu practica, eu vad doua solutii rapide la problema:

1. Sa discutam frateste, sa le dam Babeasca (bine, Rara Neagra) si sa ne dea Fetestile. Ia Babeasca, da Feteasca Neagra si banii pe Alba! Cam ca aici:

 

 

2. Unirea! Si atunci vor fi toate soiurile si toata lumea unde trebuie. Adica in Uniunea Europeana…:D

 

5 responses so far

5 Responses to “Despre cum ne-a invrajbit Jancis Robinson cu fratii nostri de peste Prut…”

  1. I Georgeon 13 Oct 2014 at 10:49 PM

    Eu chiar sper ca Rara Neagra sa fie un soi de de sine statator, originar din Moldova. Ar da o nota de autenticitate peisajului viticol de peste Prut. Ori cum ar fi, Rara Neagra de la Purcari mie imi place.
    Asa cum spuneai si tu in post-ul precedent despre soiurile de struguri, cei din Vest nu cred ca o sa-si bata capul cu partea asta a e Europei, deci sper ca cineva de aici sa promoveze soiurile locale, altfel o sa ramanem in anonimat si e pacat.

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @I George, Din pacate nu cred ca mai avem infrastructura de cercetare necesara pentru a sprijini dezvoltarea soiurilor autohtone. Bine in afara de cele cunoscute…pe care oricum le trimitem la “curatare” si selectie prin Italia sau Franta..

    [Raspunde]

  2. Cristian. E.on 14 Oct 2014 at 9:18 AM

    Cam ciudat ca ei acum planteza feteasca alba si neagra, dar sunt percepute ca soiuri ale lor. Sunt convins ca si J Robinson face confuzie intre cele doua state romanesti, dar nu e de condamnat. De feteasca neagra se stie clar ca are originea in jurul localitatii Uricani- IAsi unde s-au gasit seminte vechi de 2000 de ani. Oricum pe export si carecunostere internationala putem iesi cu cele doua fetesti si cu babeasca+tamaioasa…restul nu prea au sanse (sarba,plavaie, galbena de odobesti, etc)

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Cristian. E., E o confuzie geografica probabil…Moldova, Republica Moldova, etc…

    [Raspunde]

  3. Alinaon 14 Oct 2014 at 9:08 PM

    Am avut onoare sa discut problema originii soiului Feteasc? Neagr? cu profesori ai Institutului Stiintifico-Practic de Horticultura si Tahnologii Alimentare, din Chisinau.
    Au fost de acord ca originea este neclara si ceea ce gasim in literatura de specialitate la nivel international nu este sustinut si de realitate.

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply