Oct 01 2014

La Salonul ROVINHUD, va invit la Workshop…

Published by at 9:56 AM under Degustari,Diverse,Manifestari si targuri

Cred ca majoritatea dintre voi ati aflat deja de evenimentul din noiembrie de la Timisoara: Salonul de vinuri ROVINHUD organizat de Zoltan Szoverdfi-Szep in scopul caritabil de a achizitiona un microbuz pentru tinerii cu dizabilitati de la Asociatia “Ceva de Spus”.

 

In afara de participarea unor producatori de traditie de la noi (mi-ar fi placut sa vad mai multi) ne vom bucura de prezenta lui Jancis Robinson MW personalitate de prim rang in lumea vinului. Ca sa inteleaga si profanii mai bine cum sta treaba, venirea acesteia in Romania echivaleaza pentru  domeniul vinulu cu un concert Pink Floyd sau Enrique Iglesias + Beyonce + Madonna la un loc.

Pe scurt, una din personalitatile de prim rang la nivel mondial in materie de vin (pentru mine e pe primul loc, in fata zeului punctelor din America) vine pentru prima oara in Romania la un eveniment de profil. De ce pentru prima oara? Aceasta e alta discutie care tine mai mult de contextul deplorabil al vinului romanesc la extern.  Sa trecem peste ca facem depresie… Oricum aceasta participare va aduce mai multa vizibilitate vinului autohton decat zece campanii mioritice de tip “Frunza” si 101 de participari la targuri promiscue din China si Tailanda pe bani europeni. Dar bineinteles ca nu vom fi in stare sa capitalizam aceasta vizibilitate, ca asa e in tenis. Sa revenim…

 

Poster  ROVINHUDLa evenimentul mai sus amintit pe langa targul propriu zis se vor organiza o serie de masterclass-uri pe diferite teme de vin. De fapt asa este normal la un eveniment de profil unde nu te duci sa bei ca sa-ti scoti banii pe bilet si sa te pozezi cu fetele de la standuri facand glume de Las Fierbinti cum se practica pe la noi, ci mai degraba vii sa te informezi (mai bine zis educi) despre vin.

 

Daca ati vazut afisul postat de Zoli probabil ca ati observat ca sunt si eu trecut pe el cu un workshop. De aceea va sunt dator cu cateva informatii despre acesta si cu o invitatie.

 

Despre ce este vorba si cum a luat nastere:

 

Ca sa o luam cu inceputul, dar in acelasi timp sa fim scurti (pe cat posibil), cred ca stiti din postarile mele de pe blog (cine le citeste) ca sunt pasionat de vinurile portugheze si mai ales de soiurile traditionale ale Portugaliei.

Pentru ca sunt un wine-geek prin definitie mintea mea face „click” de fiecare data cand aud de vreun soi indigen pitoresc si ciudat. De ce? Pentru ca ele dau toata “sarea si piperul” lumii vinului mult prea dominata de clasicele si adesea monotonele “varietati internationale”.

 

„Click” am facut si cand am fost la Porto si mi-au povestit cei de acolo ca exista mai la sud de Douro exista o regiune (Bairrada) si un soi ciudat si capricios, adesea cu aciditate si tanini in exces (Baga), dar care atunci cand este vinificat cum trebuie da nastere la vinuri deosebite, complexe si cu mare potential de invechire. Cand am auzit primele descrieri mi-au sunat extrem de interesant  si de atunci vinurile obtinute din Baga au devenit pentru mine un “must try”.

 baga

Asa ca intors din Portugalia m-am pus pe studiat sa vedem unde gasesc un vin din Baga bine facut. A devenit in timp un fel de „quest” personal. Am incercat cateva la Prowein, de la rosii linistite la spumante si toate mi s-au parut deosebite si cumva aparte fata de stilul comercial din ce in ce mai des intalnit.

 

Din documentarile mele am aflat insa ca cele mai bune vinuri din Baga, referintele pe plan mondial, vinuri care se pot compara cu marile vinuri ale Lumii Vechi sunt vinificate de Luis Pato. Acesta este de fapt cel care a inceput sa lucreze cu acest soi dificil si capricios reusind sa il „imblanzeasca” si sa il transforme in vinuri excelente, unanim apreciate de critica mondiala. Un mic „search” pe Google va va convinge ca am dreptate. De altfel Luis Pato este supranumit in Portugalia „Mr. Baga” si cand am aflat toate acestea am zis ca trebuie sa fac rost neaparat de un vin de al lui.

 

Si cum in Romania te costa o caruta de bani sa aduci vin din Portugalia (deh transportul), am apelat la dl Gavril Butuc de la Premium Drinks, importator de vinuri portugheze in Romania, pentru a-mi facilita intalnirea cu cateva sticle de Baga vinificate de Luis Pato.

 

credit@http://mesadeanateresa.blogspot.ro

credit@www.filipapato.net

“Mana destinului”, am aflat cu aceasta ocazie ca dl Butuc il cunoaste personal pe Luis Pato, drept urmare la prima deplasare in Portugalia se duce la el, ii explica  ca e un blogger nebun in Romania care moare de curiozitate sa ii deguste vinurile si ma anunta ca a facut rost de cam toate vinurile din portofoliul acestuia.

In plus a luat si cateva vinuri vinificate de fiica lui Luis Pato, Filipa Pato care, conform principiului „aschia nu sare departe de trunchi” lucreaza de cativa ani cu succes cu soiul respectiv, vinurile ei fiind unanim apreciate de critica internationala.

 

Asadar de unde pana unde vroiam o sticla-doua de Baga sa imi satisfac curiozitatea, m-am trezit cu vreo 18 de vinuri si cu o problema: ce fac cu ele?

 

Luis Pato 2

O parte din vinuri…

 

Fiind fidel principiului ca un vin este mai bun atunci cand il bei in compania potrivita, cea mai buna solutie la care m-am gandit a fost sa le impart cu alti pasionati care ar dori sa le incerce in cadrul unui eveniment/degustare.  Si aici intervine Salonul ROVINHUD care a venit ca o manusa, fiind prilejul ideal pentru acest lucru. A fost un chin sa aleg dintre vinurile de mai sus, asa ca va exista si “o parte a doua” in viitor, cu restul de vinuri…

 

Si asa s-a nascut un workshop cu vinuri portugheze de top, bazate pe Baga (si nu numai), vinificate de Luis si Filipa Pato:

 

 

1 Vinha Formal Louis Pato 2011 Alb
2 Nossa Calcario Filipa Pato 2012 Alb
3 Baga Natural Louis Pato 2012 Rosu
4 Baga + Touriga Louis Pato 2011 Rosu
5 Vinhas Velhas Louis Pato 2009 Rosu
6 Nossa Calcario Filipa Pato 2011 Rosu
7 Vinha Bario Louis Pato 2001 Rosu
8 Vinha Bario Louis Pato 2008 Rosu

 

 

O precizare importanta: nu i-am zis masterclass pentru ca am considerat ca nu pot sa fac un masterclass cu vinuri pe care nu le-am baut inainte si nu le cunosc in amanunt sub aspect de filozofie, vinificare si evolutie. V-am mai zis ca am un simtul al ridicolului destul de dezvoltat care m-a ferit de multe situatii jenante. Asa ca se va numi „workshop” cu vinuri portugheze si o sa il facem impreuna.

 

Workshop inseamna conform DEX „grup de Lucru” ceea ce in cazul de fata se traduce  prin a degusta impreuna cu voi vinurile respective. Rolul meu va fi mai mult de facilitare a discutiilor, introducere a zonei, a soiului si a vinurilor. Apoi o sa ne dam cu parerea, o sa discutam stiluri, o sa descoperim o tara (Portugalia), o regiune (Bairrada), un soi (Baga) si doi oameni pasionati care au dus vinificarea lui spre excelenta (Luis si Filipa Pato). Adica o sa ne jucam, o sa degustam si o sa ne largim universal cunoasterii in materie de vin impreuna.

 

Deci, pe scurt:

  • Unde? In Timisoara, la Salonul ROVINHUD
  • Cand? Sambata 15 noiembrie intre orele 13:30 -15:00
  • Ce? 8 vinuri de la Luis si Filipa Pato, degustate doua cate doua
  • Cati? 25 de locuri, cate 50 de lei fiecare.
  • Discutiile vor fi in romana (engleza daca va fi cazul)
  • Prezenta mea agreabila va fi “pro bono”. Banii care vor rezulta din eveniment vor ajunge in contul organizatorilor dupa acoperirea costurilor vinurilor la preturi de producator.
  • Vinurile nu fac parte din portofoliul Premium Drinks, niciunul nu se importa oficial la noi. Workshop-ul de fata nu este un eveniment de promovare/plasare de produse. Este doar un prilej pentru pasionatii de vin sa incerce niste vinuri deosebite.

 

Cam asta ar fi, cine stie ca ajunge la Salon si vrea sa participe se poate inscrie la Zoli (mail:  salonul@rovinhud.net). Deja o parte din locuri am inteles ca s-au ocupat.

Pentru orice alte detalii va stau la dispozitie; de vazut ne vedem la Timisoara!

  

P.S. Si uite asa „dintr-o pasiune” am ajuns pe afis cu Jancis Robinson MW! Trebuie sa il pun in rama…:D

  

23 responses so far

23 Responses to “La Salonul ROVINHUD, va invit la Workshop…”

  1. lucianon 01 Oct 2014 at 10:36 AM

    Nu pui si tu o poza!?

    [Raspunde]

    Premium Drinks Reply:

    @lucian, La ce poza te referi?

    [Raspunde]

    lucian Reply:

    @Premium Drinks,
    Poza cu materialul …care a aparut deja!

    [Raspunde]

    Premium Drinks Reply:

    @lucian, Domnul Dan Micuda vad ca a facut-o.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Premium Drinks, Poza cu vinurile de mai sus, am adaugat-o eu ulterior…

    [Raspunde]

    Premium Drinks Reply:

    @Dan Micuda, OK 🙂 Eu nu aveam voie…

    [Raspunde]

  2. Premium Drinkson 01 Oct 2014 at 10:45 AM

    Felicitari pentru initiativa si in special felicitari maxime, Dan Micuda, pentru pasiunea profunda pentru Baga si vinurile speciale vinificate de Luis Pato si Filipa Pato.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Premium Drinks, Multumesc…:)

    [Raspunde]

    Premium Drinks Reply:

    @Dan Micuda, Cu toata consideratia si respectul pentru “curajul” de-a va “indragostii” de Baga!

    [Raspunde]

  3. Marian Gheorgheon 01 Oct 2014 at 10:50 AM

    Dan, cum se face rezervarea? prin mesaj direct catre tine?

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Marian Gheorghe, Buna Marian!
    Mail la Zoli: salonul@rovinhud.net

    [Raspunde]

  4. Razvanon 01 Oct 2014 at 1:17 PM

    Dane, ca tot esti tu straight forward: eu inteleg componenta caritabila, dar nu sunt totusi cam piperate biletele? Eu unul as merge, desi sunt super aglomerat in Nov, dar ma costa aventura venind de la Bucuresti vreo 1700 RON, in 2 (macar vreo 600 pe bilete si masterclass, doua plinuri, plus doua nopti de cazare)…
    Pentru ca vad initiativa de interes national totusi, cu masterclasses si restul, nu doar zonal. Iar pentru muritorul de rand, chiar si cei 70 de lei pentru vizitare sunt cam multi, ei mai au acolo si Vinvestul unde intra cu 15-20 de lei si o buna parte din expozanti sunt comuni.
    Eu de fapt veneam pentru tine, nu pentru Jancis, dar asa mai bine vin pana la Pitesti, cumpar niste vinuri portugheze, iti platesc o ora de ‘meditatii’ si ies mai ieftin :)))

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Razvan, Razvan, te inteleg! Si eu suport cam aceleasi costuri, in afara de bilete de intrare la targ.
    Eu nu am absolut nici o legatura si nici o implicare in stabilirea preturilor la bilete si la masterclass-uri. Este 100% decizia echipei de organizare din care eu nu fac parte.

    Pentru cineva din Bucuresti e un efort destul de mare. Nu ca Pitestiul ar fi mult mai aproape..:D Dar probabil pentru cei din zona (Arad, Timisoara, Oradea, etc.) e mai simplu.

    Vino tu pana la Pitesti si nu e nevoie sa cumperi nimic…:D
    Eventual sa platesti o noapte la hotel daca nu are cine sa conduca dimineata la intoarcere…;)

    [Raspunde]

  5. Marian Gheorgheon 01 Oct 2014 at 6:18 PM

    Inteleg ca workshop-ul deja e overbooked. Sunt totusi primul pe lista de asteptare …

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Marian Gheorghe, Cred ca da, mi-a zis Zoli.
    Stai linistit ca daca ajungi acolo nu ramai pe afara…am eu grija…:D

    [Raspunde]

    Premium Drinks Reply:

    @Dan Micuda, Mi-a spus si mie Zoli de domnul Marian Gheorghe este primul inscris pe “lista de asteptare”. Asa cum v-a spus domnul Dan Micuda, va rog sa nu va faceti grija caci facem noi efortul necesar sa suplimentam locurile in caz de necesitate. Va asteptam cu drag!

    [Raspunde]

  6. Marian Gheorgheon 01 Oct 2014 at 10:44 PM

    Super! Multumesc 😀

    [Raspunde]

  7. Marius Feieron 02 Oct 2014 at 8:17 PM

    Eu deja mi-am rezervat la Zoli bilete pentru 4 masterclass-uri: Alkonyi László, Németh Ágnes, al tau si al lui Jancis Robinson.
    Poate ca biletele sunt un pic scumpe, dar merita efortul. Am norocul ca locuiesc aproape (Deva), si costurile sunt mai mici.
    Si eu sunt un fan al vinurilor portugheze, am citit mult despre Luis si Filipa Pato, despre Baga & Bairrada si abia astept sa degust aceste vinuri.
    Sa fiu sincer, cand am vazut ca si tu vei avea un “workshop” – cum il numesti tu – ma intrebam ce vei prezenta 🙂

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Marius Feier, Te astept sa le bem impreuna!
    Am lamurit suspansul..:D

    [Raspunde]

  8. Zolion 24 Oct 2014 at 11:42 PM

    Buna seara tuturor,

    Ma bucur ca s-a adus în discutie pretul biletelor. Si ca acestea ar fi piperate. Nu am intentia sa ma justific, dar pentru ca blogul lui Dan este citit de oameni inteligenti as vrea sa spun câteva lucruri.
    Pretul de intrare pe o zi este de 70 lei, care din start include un pahar de degustare Schott&Zwiesel, cu valoarea de 20 lei/buc, dar pe piata din România l-am vazut în comert cu 30lei.
    Ramân 50 lei care includ caietul de buzunar al evenimentului, un caietel de aprox 50 pagini cu fiecare producator + vinurile expuse pentru a va putea lua notite.
    NU stiu prin celelalte parti ale tarii cum sunt preturile, La TImisoara 50 lei costa o degustare obisnuita de 5-6 vinuri. La Salonul ROVINHUD cu 50 de lei puteti alege din 200 plus puteti participa la cursuri DEMO WSET plus aveti ocazia sa participati la masterclassuri (cu un bilet suplimentar).
    România: Alira, Corcova, Liliac, Oprisor, Vinarte, Halewood, SERVE, REca?, Petro Vaselo, Avincis, Stirbey, Crama R?te?ti (azi am degustat mostrele trimise, ca nu pot participa doar crame cu vinuri cel putin corecte)
    Ungaria: Kaláka, Attila, Demeter
    Importatori: Premium Drinks, Heinrig Distribution, Crama Borha
    Altele: Senneville (brutarie), Wine in Business (Scoala WSET)

    Cu siguranta am putea avea o lista mai completa, dar pentru început zic ca nu e rau.

    Intrarea este 70 de lei pentru ca merita cel putin atât, pe de alta parte vreau sa evit demidulcistii de rosu, respectiv pe cei care vor sa se îmbete pe gratis.

    Si eu sunt curios cât de multa lume va veni, dar prefer 300 de iubitori de vin de calitate pe zi, decât 3000 de demidulcisti.

    Nu doresc sa fie comparat evenimentul acesta cu altele din tara, deoarece are alt scop: educatia publicului si profesionistilor, respectiv sprijinirea uneai cauze sociale (www.cevadespus.ro). Întreg evenimentul este organizat de voluntari, nimeni nu încaseaza niciun ban, nici macar Jancis Robinson care studenta fiind a tranzitat prin anii 70 ROmânia (m-a corectat dupa ce am scris pe site ca este pentru prima data în RO :))
    Si daca toate ies bine, si Jancis va degusta vinurile românesti eu zic ca mi-am facut datoria fata de aceasta tara 🙂

    Va astept cu drag pe toti, sper sa fie cel mai de calitate eveniment vinicol de dupa revolutie ai sper sa fie doar începutul. 🙂

    ps: sunt constient ca drumul, cazarea, mâncarea sunt costuri suplimentare. Si eu petrec 3 zile pe an la Budapesta, la VInCE Budapest, evenimentul pe care doresc de fapt sa-l replic la scara mai mica la Timisoara. Sper sa fie frumos si lumea sa fie multumita pentru ce primeste.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Zoli, Stai linistit…va fi bine.
    Si daca nu va fi, o sa facem sa fie bine…:D

    [Raspunde]

    Zoli Reply:

    @Dan Micuda,
    Dan, linistit nu pot sta pâna nu e gata si pâna nu am vazut ca lumea pleaca multumita.
    De facut încercam cu totii sa facem sa fie bine. Vom vedea daca reusim. 🙂

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    Lume multumita pe la noi nu prea ai sa vezi…:D

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply