Sep 15 2014
Vinca Wines: locurile, oamenii, vinurile
Pentru cei care m-au dat disparut le spun ca am tras o fuga saptamana trecuta prin Transilvania profitand de ultima saptamana de concediu. Bineinteles ca nu am pierdut ocazia sa fac si un mic si din pacate foarte scurt tur de crame. Mai ales ca nu stiu cand imi va mai permite programul sa ii vizitez si chiar vroiam sa trec prin zona pentru ca e un colt de tara cu potential viticol ridicat din punctul meu de vedere. Din pacate este destul de greu accesibil pentru cei din sud, datorita minunatei infrastructuri rutiere si feroviare de pe la noi care este sublima, dar pe alocuri lipseste cu desarvarsire.
Primul producator vizitat este si o premiera pe piata de la noi, probabil ca ati mai auzit despre vinurile lor prin blogosfera de la noi. Crama si viile se afla in judetul Salaj, la Carastelec, iar producatorul se numeste Vinca Wines.
Vinca vine de la “Vin+Ca”-rastelec si de la floarea stilizata de pe etichete care creste in padurea de la marginea viilor si care se numeste pe romaneste saschiu sau pe latineste Vinca Minor. Apropo de etichete, mie unul imi plac pentru ca au un aer proaspat, vesel si tineresc care da bine mai ales in marea de „creatii” autohtone care mai de care mai tenebroase, inchise, sobre si adesea mult prea serioase in raport cu ceea ce gasim prin sticle. Si aici ma opresc cu divagatia…
Sa revenim si sa va prezint punctual datele din CV-ul cramei:
- investitie ungureasca din fonduri europene. E detinuta in parte de cei de aici care asigura in parte si know-how-ul necesar vinificatiei.
- Amplasarea viilor a fost aleasa excelent de Tibor Gal, celebrul vinificator maghiar: un amfiteatru perfect cu deschidere spre satul din vale si expunere excelenta. Solul este argilos.
- Detin in total 22,4 ha cu greu comasate din 68 de parcele cumparate de la propietari diferiti (traiasca retrocedarea in stilul legilor napoleoniene de la noi) si plantate cu vii noi din fonduri europene in 2011.
- Crama construita tot din fonduri europene, investitie de 2,7 mil euro, cu tot ceea ce presupune o vinificatie moderna, la standardele lui 2104: prese de ultima generatie, linie de imbuteliere completa, giropaleti pentru remuage-ul automat al spumantelor, echipament de degorjat, baricuri unguresti cu „medium si light toast”, etc
- In portofoliu au in principal soiuri albe (Pinot Gris, Feteasca Regala, Riesling de Rin) si Pinot Noir. Oricum la rosii eu zic ca e de ajuns unul si bun..;)
- Se vor axa in principal pe productia de spumante si petiante, pe metoda Asti (Feteasca Regala in stil vin petiant) si pe metoda traditionala (Pinot Noir alb si rose) care vor fi cel mai probabil Brut (pentru piata din Ungaria) si Sec (pentru piata de la noi)
- Vinurile linistite sunt DOC-CMD Crisana si sunt destinate preponderent pietei autohtone. In afara de cele trei prezentate mai jos si existente deja pe piata, vor mai aparea un alb baricat (majoritar Pinot Gris, din selectiile cele mai bune de la asamblajul Alb) si un Pinot Noir. Amandoua arata destul de bine; le-am incercat din butoaie. Mai ales Pinot Noir-ul, erau vreo 3 baricuri din cele 10 destul de promitatoare. Si daca tot suntem la capitolul intentii viitoare, se incearca anul acesta un Riesling Late Harvest daca vremea va ajuta; deja o parte din struguri erau atacati de botrytis cand am vizitat via. Le tin pumnii pentru ca sunt curios cum ar arata un exemplar autohton…
In rest, la momentul la care vorbim pe piata se gasesc trei vinuri linistite si unul petiant. Cu ele ma mai intalnisem in saptamanile precedente, prin intermediul unor mostre primite din partea producatorului, iar degustarea de la crama mi-a reconfirmat impresiile initiale. Asadar:
Vinca Feteasca Regala Friza 2013
Este un vin petiant demisec facut pe metoda Asti (adica cu dioxid din propria fermentare, fara a doua fermentare). Datorita lipsei cele de a doua fermentari (la sticla sau la tanc) vinul pastreaza mult din aroma si fructozitatea soiului, venind in plus cu un rest de zahar sesizabil si cu bulele din fermentatia primara, nu foarte agresive. Rezulta o presiune in sticla mai mica, fapt care permite inchiderea cu screwcap; o alegere fericita dupa parerea mea. Rezultatul arata cam asa:
Aspect (Culoare): Galben intens, cu perlatie mutipunctuala, lenesa, semn al restului de dioxid mai redus. Nu va asteptati sa faca „fas” sau “poc” la deschidere…:D
Nas: aromat, mai fructat decat un spumant, cu impresii salbatice, verzi, de flori de gradina, aspecte de “stone fruits” bine coapte in fundal si aluzii citrice, de coaja de gref. Este pe tipicul unei Fetesti Regale cu rest de zahar, aromata si suculenta.
Gust: atac rotund, dulceag, cu note de fruct copt, urmat de o aciditate tonica, usor dura in partea a doua a evolutiei, dar care, ajutata de restul de dioxid, taie brusc senzatiile dulcege de fruct copt din prima parte. Perlatia arunca ace in papile si imprima o senzatie fresh, usor picant-minerala. Final proaspat, chiar usor crocant si postgust scurt in note curate, tonic-minerale.
Un petiant competent, simplu, direct, unidimensional Acceptabil spre Bun (pentru mine), care isi merita banii. RPC Bun la cei 25 de lei. Bine racit, eventual asociat cu caldura de afara, isi face bine treaba si cu siguranta va fi un hit pe la noi datorita intalnirii fericite dintre bule si zaharul rezidual. Ma gandesc ca nu are cum sa dea gres la publicul feminin.
Vinca Feteasca Regala 2013
Aspect (Culoare): Galben deschis, clar, impresii verzui in margini
Nas: tipic, intensitate medie, cu caise si piersici coapte, insotite de note de flori de camp, ierburi proaspat cosite si aluzii vioaie, mineral-citrice
Gust: Atac fresh, urmat de o aciditate ferma, bine pusa in evidenta si care confera vinului un sentiment de coloana si rigiditate structurala destul surprinzator pentru niste vii tinere. Note preponderent citrice, de lime si gref alb alaturi de fructe (caise, piersici, mere) verzi si tuse ierboase. Alcool excelent integrat, final curat, mineral si postgust proaspat si verde.
Un vin care surprinde prin coloana de aciditate care trece prin el ca un curent electric. Nu e stilul greu si incarcat de fruct (pe alocuri chiar exotic) practicat prin sud; este un exemplar mai citric, verde si retinut, dar altminteri expresiv si echilibrat. Un vin Bun spre Foarte Bun pentru gusturile mele si mai ales tinand cont ca este la prima recolta. RPC Bun, 25 de lei pe site. La banii astia nu stiu cate Fetesti Regale care sa imi placa as gasi…
Vinca Vin Alb 2013
Asamblaj de Feteasca Regala, Pinot Gris si Riesling de Rin.
Aspect (Culoare): Galben pronuntat, spre spic de grau
Nas: direct, modern, cu fruct copt, pepene galben, fructe tropicale, gref rosu alaturi de tuse florale si usor condimentate in fundal.
Gust: corp mediu, chiar plin, spre stilul “pinot gris”, cu fruct redutabil din categoria citricelor, a caiselor si piersicilor coapte, suculent, copt, in tuse rotunjite. Aciditatea medie, in crestere pe final, echilibreaza corect constructia; postgust scurt spre mediu cu tuse usor fructate si citric-condimentate.
Un vin Bun, direct, asezat, cu aciditatea sub control fata de Feteasca Regala, care curge lejer si in care soiurile se inteleg destul de bine. Destul de versatil; ca orice asamblaj corect realizat va impaca multe gusturi. RPC Acceptabil spre Bun la 30 de lei pe site.
Vinca Rose 2013
Obtinut din Pinot Noir, folosit ca baza pentru spumantul rose ce va veni; are toate caracteristicile unui vin destinat spumantelor:
Aspect (Culoare): Somon deschis, cu impresii de cupru
Nas: intensitate medie, cu impresii elegante, fine, care amintesc de un melanj de fructe negre si rosii, note verzi de agrise, corcoduse si aluzii usor ierboase. Expresiv, interesant si destul de focusat.
Gust: Atac mediu, corpolenta prezenta, un vag rest de dioxid urmat de aluzii dulcege, de fruct copt, dar proaspat, savuros, suculent. Usor tonic in partea a doua a evolutiei si vag reductiv pe final. Aciditate buna care ii confera prospetime si grad inalt de baubilitate. Postgust in note fructat-dulcege si impresii tonice, placute, nederanjante.
Un vin Bun, care m-a surprins placut atunci cand l-am incercat prima data si mi-a (re)confirmat senzatiile si la crama. Ma asteptam la clasicele vata pe bat, skitells si acetona specifice rose-urile de pe la noi, dar cel de fata nu are nimic din toate acestea. Curge foarte bine si nu agreseaza deloc palatinul. Un Rose corect, direct, echilibrat. RPC Acceptabil spre Bun la cei 30 de lei de pe site. Astept cu nerabdare spumantul realizat pe baza lui!
Ca o concluzie, vinurile se prezinta foarte bine pentru o prima sarja din vii tinere ale unui producator care inca se obisnuieste si se acomodeaza cu noua „jucarie” (crama si via). Se vede ca cine se ocupa la ei de vinuri (au un oenolog tanar, Bereczki Csaba plus un consultant din afara) stiu ce au de facut. Vinurile le gasiti deocamdata la ei pe site, inca se lucreaza la partea de distributie.
Pentru mine ordinea preferintelor este: Feteasca Regala, Rose, Alb si Friza. Dar sunt sigur ca aceasta se poate inversa cu usurinta mai ales tinand cont de gusturile consumatorilor de la noi.
Ceea ce conteaza insa, dincolo de topuri, clasamente si preferinte personale este faptul ca o zona care disparuse din peisajul viti-vinicol autohton a fost readusa la viata cu succes si asteapta sa isi depene povestea in anii care vor veni.
Deocamdata prefata (sau “cuvantul inainte” cum vreti sa ii spuneti) suna interesant si este datatoare de sperante!
Oare scoala WSET ar fi de vina Cam la fel am vazut si eu ordinea. 🙂
Petiantul sigur va fi hit datorita restului de zahar, însa aici balanta înclina un pic spre zahar.
Dar e bine si tare promitator!
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
September 16th, 2014 at 2:07 PM
@Zoli, Scoala si experienta…:D
Am inteles ca cel de anul acesta va fi mai acid si echilibrat din acest punct de vedere…un lucru bun dupa parerea mea!
[Raspunde]
Anul acesta cu siguranta va fi cu aciditate mai ridicata si mai putin zahar. La cat de mult a plouat… 🙂
Dar e bine. Plus crama mama este una buna in Ungaria, deci nu-mi fac griji pt calitate.
E de bine. Cu cat sunt mai multi producatori cu atat creste mai mult si calitatea. Nu au de ales!
[Raspunde]