Aug 28 2014

Schlossgut Diel Riesling Nahesteiner 2012

Published by at 8:00 AM under 2012,Alb,Foarte Bun,Germania,Rheinriesling,Sec

 

Avem astazi un Riesling de la un producator din Nahe: Schlossgut Diel. Crama este detinuta de unul dintre cei mai renumiti critici de vin din Germania, Armin Diel, acum retras din activitate (a fost pana in 2009 unul din editorii ghidului Gault&Millau pentru vinurile germane). Deci aviz colegilor amatori (dar si profesionisti) care se viseaza proprietari de crame. Oricum din ce am inteles proprietatea este in familie de mai multe generatii, deci “critica” a venit probabil dupa “meserie” si „practica”.

 

La noi de la meserie la critica e mai greu de trecut, mai ales in contextul pietei autohtone, iar invers, probabil imposibil. Dar niciodata sa nu spunem niciodata: astept prima eticheta de vin scoasa de vreun confrate sa ii aplic Constitutia. Divaghez, glumesc, revin:

 

De partea de vinificare la Schlossgut Diel se ocupa acum fata lui Armin, Caroline Diel. Vinurile sunt fermentate intr-o abordare neinterventionista, cu drojdii naturale in tancuri de inox. Cel de fata face parte din gama medie a producatorului respectiv. Asadar:

 

Aspect (Culoare): Galben deschis spre transparent, cu irizatii verzui

 

Nas: Mineral, auster, citric, cu aluzii de mere verzi, agrise si caise. Usoare tuse condimentat-verzi in fundal. Lasat sa se incalzeasca dezvolta adieri vagi de fruct tropical, dar se mentine in “tabloul” initial.

 

Gust: Pe palatin pastreaza aceleasi impresii din nas: aciditate sustinuta, mineralitate bine evidentiata si note de mere padurete, pere, caise si citrice (lime, gref alb). Evolutie compacta, “stransa”; structura bazata pe combinatia mineralitate/aciditate, cu un alcool inexistent si un fruct pur si clar exprimat. Final crocant, citric, usor condimentat, piperat, cu aluzii tonice de migdale, lime si ardezie in postgust.

  Schlossgut Diel Nahesteiner

 

Un Riesling sec clasic, cu aciditatea si mineralitatea in prin plan, care argumenteaza foarte bine conceptele de transparenta si claritate atat de des asociate acestui soi si rar intalnite la alte varietaluri sau in alte zone viticole.

In concluzie, (inca) un Riesling Foarte Bun, cu un RPC Bun la cei 11 € cat a costat la Belvini.

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply