Aug 26 2014

Fluturele, prietenul Ratei din Mega Image: Sauvignon Blanc Pays d’Oc 2013

Published by at 11:43 AM under 2013,Acceptabil,Alb,Franta,Languedoc,Sauvignon Blanc,Sec

 

Acum vreo cateva luni scriam vreo doua postari (aici si aici) despre un vin de supermarket, starnind un lung sir de polemici si controverse cu privire la viitorul si contextul industriei viti-vinicole autohtone.

 

Cred ca era cel mai ieftin vin despre care scrisesem vreodata (8.99 lei) si ceea ce m-a “incantat” la el nu a fost calitatea in sine (corecta de altfel pentru un un vin de supermarket, care nu e destinat sa produca revelatii) cat pretul la care era vandut.

 

La banii respectivi devenea un fel de minune pe piata romaneasca “overpriced”, din categoria ”vin baubil la banii astia…Nu se poate dom’le!“. Ba uite ca se poate si in general industria autohtona nu a evoluat foarte mult in directia oferirii de vinuri corecte la preturi asemanatoare de atunci. Deci ce scriam atunci despre piata de la noi, ramane perfect valabil si acum.  Bine e si greu sa recuperezi in cateva luni decenii de ramaneri in urma la mai toate capitolele, de la productie la mentalitate si politici de stat.

 

Ceea ce spuneam, in esenta, este ca genul acesta de vinuri vor deveni aparitii obisnuite pe rafturile marelui retail de pe la noi, pe masura ce occidentalii vor cauta debuseuri pentru vinurile proprii. Chestie devenita chiar mai „arzatoare” de cand cu embargourile pregatite Rusiei&stuff; deci sa ne asteptam la o precipitare a fenomenului.

 

Oricum acesta s-a desfasurat dupa cum ma asteptam: Lidl a listat in cadrul saptamanii spaniole vinuri de 9 lei cu medalii de aur la Bruxelles, iar Mega Image si-a completat gama Ratei cu inca trei specimene: un Sauvignon Blanc (Fluturele), un rose (Melcul) si un Merlot (Calutul de Mare). Preturile sunt un pic mai mari decat la Rata (in jur de 12 lei), dar oricum cam sub ceea ce ofera pe segmentul acesta industria autohtona.

  

Mega Image Pays d'Oc  

Am cumparat din curiozitate toate cele trei vinuri (ce naiba costa toate cat o sticla de vin mediu de pe la noi. Mediu, nu premium…din pretul de premium iti iei un bax). Din ele nu am apucat sa beau decat Sauvignon-ul din motive de agenda de degustare si lipsa de “tragere de inima” spre genul acesta de vinuri de mare retail. Dar probabil ca sunt vinuri corecte si promit sa le acopar in curand si pe celelalte doua.

  

Asadar  Fluturele a zburat la noi tot din Languedoc, pe filiera Delhaize:

  

Aspect (Culoare): galben deschis, clar, in nuante verzui, tanar

  

Nas: intensitate medie, cu un spectru aromatic complet si corect, cu note tipice de flori de soc, corcoduse, aluzii citrice si impresii de fruct copt, exotic (mango, fructul pasiunii).

  

Gust: corp mediu, usor diluat, cu tuse verzi, citrice si usor fructate. Evolutie marcata de aciditate, dura in partea a doua si cu un final amarui, usor deranjant, vag alcolizat si cu ceva izuri de acetona in fundal. Postgust scurt, in note verzi, citrice si vagi impresii de “doaga”.

  Sauvignon Blanc Pays d'Oc Fluturele

 

Una peste alta un vin Acceptabil spre Bun, corect, de volum. Nasul este peste gust (deh “selectionatele” lucreaza mai bine acolo), vinul este mai spre partea acida si tonica, deci aviz amatorilor de dulcegarii sau vinuri corpolente si  fructate. RPC Foarte Bun la 12 lei in Mega Image.

 

La degustarea de Sauvignon Blanc-uri romanesti de acum cateva saptamani ar fi ocupat unul dintre primele locuri la categoria 15-25 lei, desi nu s-ar fi calificat din cauza pretului. “Prea putin dom’le”. Si asta in sine spune multe despre stadiul de dezvoltare al industriei autohtone.

 

P.S. Interesant alcoolul care pentru producator e 13% si pentru importator e 12,5%. Probabil ca au etichetat in dulcele stil autohton atat de folosit si de ai nostri,  unde se pun din start minus -0.5% la toate vinurile, legea permitand acest lucru. Uneori se scade chiar mai mult; prietenii stiu de ce…;)

 

 

10 responses so far

10 Responses to “Fluturele, prietenul Ratei din Mega Image: Sauvignon Blanc Pays d’Oc 2013”

 1. VladBon 26 Aug 2014 at 9:16 PM

  Prin lege, 12.7% alcool are voie sa fie 12.5 dau 13% pe eticheta dar nu 12.7 in Franta. Deci ramane la latitudinea distribuitorilor. Si oricum la noi strica piata cu pretul. Nu trebuie si cu alcoolul 🙂

  [Raspunde]

 2. Cristian. E.on 27 Aug 2014 at 8:32 AM

  Asa am vazut si eu pe “Rata”…in franta era 13% si al noi era 12,5….

  [Raspunde]

  Dan Reply:

  @Cristian. E., Noua ne cam place sa ne furam singuri caciula…

  [Raspunde]

 3. burebistaon 28 Aug 2014 at 6:02 PM

  care caciula ? noi ne-am furat de mult caciula . ba chiar tot sifonierul .:))
  si daca ne-am stradui sa scoatem un la acelasi pret si calitate tot nu ne-ar iesi fluturele . ar iesi fluturili .:d .asta ca sa mai si zambim , chiar daca zambim amar
  .

  [Raspunde]

  Dan Reply:

  @burebista, O luam mai usor, cu rabdare… ca ne facem sange rau degeaba…:D

  [Raspunde]

 4. Mariuson 28 Aug 2014 at 10:53 PM

  Au aparut si pe emag supermaket :). La 11.99, SB, Rose-ul din Syrah, CS si Merlot-ul.

  [Raspunde]

  Dan Micuda Reply:

  @Marius, Foarte tare…:D Sunt in parteneriat cu Mega Image.
  Cred ca in curand vor intra singuri pe segmentul vinuri…

  [Raspunde]

 5. EugenFon 31 Aug 2014 at 10:31 PM

  Odata cu aparitia celor trei vinuri (melcul, fluturele si calutul de mare) si rata acum costa 11,99 ron

  [Raspunde]

  Dan Micuda Reply:

  Or fi actualizat pretul la presiunile industriei.. 😀

  [Raspunde]

 6. burebistaon 05 Sep 2014 at 3:25 PM

  daca ploile asociate cu grindina din aceasta vara au distrus culturile de vita de vie din Romania , vinuri din acestea o sa bem .sau din portugalia .sau altele pe care urmeaza sa le descoperim . tare mi-e teama ca la recas vor fi probleme pentru ca pe acolo a plouat mult , vremea a fost mai rea . din cate stiu in oltenia deja sunt probleme . asa ca , stiti reclama , viitorul NU suna bine .

  [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply