Jul 07 2014
WSET Level 3 checked….with Distinction
Zile trecute am primit intr-un final apoteotic, la aproape 2 luni si jumatate de cand am sustinut examenul WSET Advanced, rezultatul acestuia. Impreuna cu certificatul care atesta promovarea lui. Pana la urma se pare ca in pofida unor subiecte mai ciudate de gen stiluri de Sherry, Madeira si Muscat de Rutherglen m-am descurcat onorabil si nu am facut tara de ras..:D Mai ales ca din 5 candidati cati am dat examenul, restul au picat teoria.
Onorabil in cazul meu inseamna “with Distinction”, adica am obtinut punctaj de peste 80% (cat exact nu stiu) atat la teorie cat si la partea de blind tasting (unde apropo am avut un Valpolicella de la Cesari si un Chardonnay de la Penfolds) asa cum rezulta si din scrisoarea care a venit cu certificatul.
Pentru examenele de Level 3 nivele de trecere sunt practic trei: “Pass”, “Pass with Merit” si “Pass with Distinction” cu procentele din tabelul de mai jos.
Cam acesta ar fi finalul aventurii mele de la cursul de WSET din Franta. “Happy ending” pana la urma. Nu cam m-ar fi deranjat foarte tare sa mai trag o fuga in Burgundia daca mai era de dat testul o data…:D Una peste alta sunt blogger de vin cu patalama…Yey!!!
In rest va asigur ca am ramas perfect cu capul pe umeri ca si pana acum si imi dau seama ca exista o groaza de oameni care nu au nevoie de hartii pentru a-si justifica cunostintele si experienta in domeniul vinului. Dealtfel m-as minti singur sa ma cred superior lor doar pentru ca am o hartie care sa certifice ce am acumulat eu pana la ora actuala. Ar insemna sa ma opresc din invatat si atunci cand te opresti din invatat incepi sa mori cate putin. La figurat. Pe scurt, intotdeauna am evitat si o sa evit pe cat posibil sa fiu sclavul “hartiilor” si al propriei mele minti. Atunci:
De ce am facut-o?
Cred ca am mai precizat cu alte ocazii. Cam trei sunt motivele pe care le-am identificat la o introspectie mai atenta:
- 1. Romania are nevoie de mai multi oameni cu certificari recunoscute international daca vrem sa scoatem capul in lume. Daca tot ma lamentez cu privire imaginea Romaniei vini-viticole pe plan extern (de fapt de lipsa ei) considerati efortul de fata ca un aport personal.
Este unul din punctele slabe care ne lipseste si in acest sens chiar as fi curios cati oameni cu certificari WSET Level 3 exista la noi. Eu stiu cu totul cam pana in 10 si asta spune multe. Nu mai are rost sa va comunic cati Master of Wine avem ca stiti cu totii. Zero. De altfel nici nu cred ca avem prea multa nevoie la ora actuala de un MW roman. E ca si cum am pune un sofer de Formula 1 intr-o Dacie din 79. Daca nu ai masina bine pusa la punct si performanta, ce poate face soferul? Iar ca sa faci “masina” iti trebuie o multitudine de oameni pregatiti, cu viziune internationala, conectati la realitatile de pe plan mondial din lumea vinului. - 2. Eu unul m-am cam saturat de cohorta de nea Ionel si nea Fanel de prin industrie care adesea din postura de vag initiati in lumea vinului aruncau cu o voluptate orgasmica, demna de cauze mai bune celebra intrebare: “Da’ ce pregatire ai matale ca sa iti dai cu parerea despre vinurile noastre?” Din categoria comunista “Cine va recomanda?” Ii anunt pe aceasta cale pe genul acesta de indivizi care umbla cu toporul prin piata ca astept cu cea mai mare placere de acum incolo tipul acesta de intrebari si sunt dispus sa le explic ce si cum. Si sa le intorc serviciul…
De altfel piata de la noi e plina de ei, un alt semn cat de inapoiati suntem din punct de vedere al mentalitatilor. In afara si daca vine un client oarecare si iti spune ca vinul tau i s-a parut ca are ceva, incerci sa vezi daca nu cumva are dreptate, il tratezi cu respect si nu il pui la respect. Dar deh…repet: sunt in postura de raspunde cu aceeasi moneda asa ca “Watch out! I have a certificate and I intend to use it”…:D
De altfel de astazi am modificat si Disclamer-ul din partea de stanga jos a blogului si sectiunea cu “Despre Mine” in concordanta cu noile realitati.
In rest ramane cum am stabilit mai sus. Cred ca am o doza sanatoasa de simt al realitatii si consider ca in primul rand ma reprezinta principiile dupa care scriu si traiesc si apoi hartiile si titlurile pe care le am. De altfel pe la noi mania formei fara fond si alergatul dupa titluri si hartii e sport national…iar eu foarte “sportiv” nu am fost niciodata. Daca imi aduc bine aminte la sport luam scutire “cu clasa” in liceu si faceam matematica. Cat de bine mi-a prins, ramane de vazut…
- 3. Pur si simplu am vrut sa aflu mai mult, sa gust mai mult sa experimentez mai mult si sa ies un pic din paradigma autohtona a vinului. Am vrut perspectiva, am fost si sunt curios cum procedeaza si altii si nu in ultimul rand am facut totul din si cu pasiune. Adica “I enjoyed every minute” cum ar spune englezul. Doar asta a si meritat cu prisosinta efortul de timp, bani si stres.
Cam acestea ar fi argumentele mele. Celor care cele de mai sus nu li se par plauzibile pot sa spuna ca am facut-o din aroganta. E cea mai simplista si facila abordare si le va asigura pe mai departe confortul interior caldut atat de cautat si necesar pe la noi.
Ce urmeaza?
In primul rand “business as usual”. Asa cum spuneam mai sus ma consider acelasi si cu hartie si fara hartie. Iar “hartia”, desi are rostul ei si iti poate aduce recunoasterea unor anumite abilitati si cunostinte, din fericire (sau din pacate pentru unii) nu iti poate aduce comportament etic, respect, obiectivitate, bun simt si ponderare. Pe care incerc sa le cultiv si sa le pastrez in continuare.
Apoi, in mod normal ar urma WSET Level 4 Diploma. Insa un lucru care ma trage in spate este gandul la cate vinuri interesante as putea cumpara de banii respectivi, care nu sunt putini.
Bine, presupunand ca i-as avea la dispozitie…:D
Fain si felicitari!
Pentru mine cel mai important a fost sa am un termen de comparatie. Si vad încotro se îndreapta lumea si cam la ce ar trebui sa ne raportam.
Plus ca una este sa înveti orice singur în mod autodidact si alta e sa ai pe cineva (mai multi cineva:) ) care sa te îndrume si sa îti arate diversele carari.
Parerea mea ca toti care traiesc din vin (într-un fel sau altul) ar trebui sa faca scoala WSET. Acum bineînteles nu toti au nevoie de nivel 3 sau 4 dar este un punct de referinta.
Dar e clar ca lucrurile facute din pasiune sunt cele mai faine! 🙂
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
July 7th, 2014 at 12:02 PM
@Zoli, Perfect de acord Zoli , perspectiva este extrem de importanta, mai ales intr-o piata si industrie cvasi-inchise si usor retrograde ca ale noastre.
Si da, cei care traiesc din vin, ar trebui sa capete perspectiva pe care doar un curs international ti-o poate oferi.
[Raspunde]
Zoli Reply:
July 7th, 2014 at 12:09 PM
mersi ca ai corectat semnele de intrebare din comentariu 🙂
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
July 7th, 2014 at 12:24 PM
@Zoli, No problem, tema mea de WordPress nu accepta diacritice din pacate…
[Raspunde]
Felicitari!Bravo!Continua!Hartille pe care ti le dau sunt aprecieri ale efortului depus.
No te justifiques nunca,el camino es tuyo.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
July 7th, 2014 at 12:08 PM
@Eduard Murgeanu, Gracias!
[Raspunde]
Felicitari Dane!
Sincer ma bucur pentru tine.
Mare dreptate ai cand spui ca “Romania are nevoie de mai multi oameni cu certificari recunoscute international daca vrem sa scoatem capul in lume.”
[Raspunde]
Trebuie sa fie mai multi de 10 WSET 3 in Romania, doar in Cluj sunt cel putin 8, plus unul in Satu Mare..
In ce priveste MW, nu trebuie sa ne simtim aiurea, in toata Europa centrala si de est nu exista nici unul.. In general, trebuie sa existe o masa larga de oameni educati si preocupati ca sa produci in MS.
In ce priveste Diploma, inr-adevar, nu este o distractie ieftina. Cu acesti bani poti sa cumperi multe vinuri bune, in schimb ramai fara educatia, subtilitatile pe care ti le poate oferi un MW. Ca si in orice domeniu, poti sa fii autodidact sau poti sa beneficiezi de indrumariile unui mentor..
Pe de alta parte, sunt colegii de clasa, e o mare sansa sa poti discuta despre vin cu oameni la fel de dedicati ca si tine..
Un alt aspect este ca, vrand, nevrand ajungi sa parcurgi si sa te adancesti in subiecte care la prima vedere le-ai fi ocolit, dar uneori constati cu surprindere ca-ti plac. De exemplu Madeira…
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
July 7th, 2014 at 9:17 PM
@K.Zoli, Perfect de acord, sunt doua cai de abordare a vinului care nu se exclud ci se completeaza. Mai ales partea cu networking-ul este un avantaj cert. Oricum succes cu track-ul de Diploma; sunt curios sa stam de vorba pe subiectul asta!
Chiar ma bucur ca sunt asa multi…mi-ar placea sa fie mai implicati in promovarea vinului, dar probabil ca nu toti au atat timp la dispozitie. Si oricum sunt si alte modalitati pe langa un blog de vin de a promova vinul…cum ar fi educatia si formarea…:D
Sunt curios ce cerere si feedback aveti pentru formare pe partea de cursuri WSET?
P.S. Pentru mine subiectul surprinzator a fost sherry… o schimbare majora de optica fata de ce parere aveam eu despre stilul respectiv de vin.
[Raspunde]
K.Zoli Reply:
July 8th, 2014 at 3:45 PM
@Dan Micuda, feedbackul este amestecat, conform asteptarilor.. Daca pornim de la faptul ca in Cluj sunt deja peste 100 de oameni care au terminat nivelul intai, peste 40 care au terminat nivelul 2 si cel putin 8 cu nivelul trei, atunci situatia este foarte buna.. In schimb, cu vreo cateva exceptii, toti sunt pasionati amatori, nu au nici o treaba cu breasla, caci interesul comerciantilor si al celor din HoReCa tinde catre zero..
Din toamna incepem cursurile periodice si la Bucuresti, sa vedem cu ce rezultat.
[Raspunde]
Dan Reply:
July 8th, 2014 at 9:45 PM
@K.Zoli, Chiar sunt curios pentru Bucuresti.
La noi cred ca “industria” se chinuie sa isi tina oamenii departe de genul acesta de formare care i-ar putea acomoda cu vinul international. De teama ca le va afecta vanzarile…
[Raspunde]
Felicitari! Chiar si faptul ca te-au cunoscut este important pentru România. S-a rostit numele România, ai adus în discutie vinurile si realitatile de la noi, ai demonstrat ceva calitati din moment ce te-au apreciat cu diploma respectiva.
Sa fie cât mai multi ca tine!
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
July 7th, 2014 at 11:41 PM
@max, Multumesc! Sa fie!
[Raspunde]
Felicitari! 🙂 Eu mi-am dat nivelul 2 asa pentru mine si l-am luat cu aceeasi “nota de trecere” ca si tine si a fost foarte placuta experienta. Plus ca e foarte instructiv cursul.
La cursul de nivel 2, precum stii deja, Romania nu exista mentionata absolut deloc.
Bafta la 4 si spor la scris in continuare! Imi place foarte mult vocea constructiv-critica din blogul tau.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
July 8th, 2014 at 8:45 AM
@Andreea, Multumesc! Stai linistita ca nici la 3 nu existam ca tara…
[Raspunde]
Felicitari Dane!
Diploma e o treaba mult mai serioasa! Iti trebuie timp, bani si dorinta de a invata 🙂 La un moment dat si eu cochetam cu aceasta idee, dar m-am intors in tara si din diferite motive (obiective & subiective), am renuntat.
Dar, pe cat imi permite timpul, invat si citesc mereu.
Felicitari!
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
July 8th, 2014 at 8:47 AM
@Marius Feier, Multumesc Marius! Diploma este deja pentru cei care chiar se gandesc serios la o cariera internationala in domeniu sau chiar la MW…:D
[Raspunde]
K.Zoli Reply:
July 8th, 2014 at 3:52 PM
@Dan Micuda, cel putin in grupa mea de 22 de persoane, situatia este cu totul alta. Cel putin jumatata sunt manageri de magazine de specialitate, cam un sfert sunt sommelieri de meserie, iar restul sunt doar pasionati de vin.. Cel putin in UK, este de la sine inteles ca daca vrei sa lucrezi ca si simplu vanzator intr-un magazin de specialitate, trebuie sa treci cel putin de nivelul 1. In fond, aceasta este o mesierie, nu doar o ocupatie..
[Raspunde]
Dan Reply:
July 8th, 2014 at 9:02 PM
@K.Zoli, Cred ca si costurile trag inapoi pe multi de la noi. Dintre pasionati vorbesc…
La salariile din Uk e o placere sa faci cursuri despre vin…:D
[Raspunde]
Felicitari!!! acum sper sa nu mai primesti intrebari de genul: “Da’ matale ce pregatire ai?” Probabil vor schimba placa ca “acel certificat nefiind promovat in romania nu este recunoscut de ministerul invatamantului, academia de stiinte agronomice” etc…
Cum spunea cineva mai sus e important ca ne facem si noi cunoscuti ca nici macar nu suntem perceputi ca tara viticola ci doar la capitolul “si altele”
[Raspunde]
Dan Reply:
July 8th, 2014 at 9:00 PM
@Cristian. E., Mersi Cristi! Ehhhh..cascotasi vor fi tot timpul… si daca eram MW tot ar fi fost ceva de comentat.
Ca nu am sapca verde…:D
[Raspunde]
Felicitari Daneeeeeeeee !
PS
Ai uitat sa multumesti :
– “famigli-ei” care a reusit sa te supermotiveze si care a fost tot timpul “alaturi” de tine;
– prietenilor mai mult sau mai putin apropiati care au incercat, se pare ca fara scucces, sa te deturneze de la ambitia ta de a construii un nou gen de bloger de vin si nu numai…..
– hahahA
[Raspunde]
Dan Reply:
July 8th, 2014 at 8:59 PM
@Cornel Dan, Multumesc, multumesc!
Sa construim societatea multilateral vinificata…:D
[Raspunde]