Jul 03 2014
Influenta schimbarilor climatice asupra Rose-urilor: Chateau Puech Haut Prestige Rose 2013
Hotarat lucru vara asta e profund atipica din punct de vedere al climei. Si cam tot anul a fost asa. Oricum pentru viticultorii de la noi este parca un cosmar care nu se mai termina. Se stie ca prima parte a ciclului viticol determina cantitatea de recolta dintr-un an, iar partea a doua calitatea acesteia. Eh, eu zic ca la cantitate putem sa ii cam punem cruce anul asta in anumite zone. La cate ploi am avut in mai, la cate tratamente au trebuit sa fie facute (si la cate boli s-au instalat, daca nu au fost facute la timp si de n ori) situatia nu sta tocmai roz. Daca vremea nu se incalzeste cat mai curand putem sa spunem adio si calitatii.
Dar anul acesta nebun nu afecteaza doar producatorii ci si consumatorii dupa cum veti vedea mai departe. Acum sa tot fie vreo doua-trei saptamani m-am aprovizionat cu ceva licori rose de prin Provence, stiut fiind faptul ca este stilul care imi place. Lejer, mineral, proaspat, crocant, cu personalitate,de vara. Dar ia vara de unde nu-i. In afara de vreo 2-3 zile in care mercurul din termometre (ce imi place cliseul acesta de buletin meteo rostit cu buzele tuguiate) a trecut sovaielnic de 30 grade, in rest am avut parte numai de ploi si de de temperaturi anormal de scazute pentru luna iunie.
Asa ca am lasat rose-urile in stand-by si m-am pus pe asteptat vremuri mai caniculare. Weekend-ul trecut insa rabdarea mea a atins limita, stocul de Riesling-uri era aproape epuizat (da, eu beau Riesling pe orice vreme) si am cedat psihologic, desfacand o sticla de rose. Asta in pofida faptului ca axioma personala spune: “orice rose este mai bun la temperaturi de peste 30 de grade afara si de pana in 10 grade in pahar”. Dar sincer va spun ca nu am mai putut…pur si simplu am clacat…:D
Am ales totusi singurul Rose din ce comandasem care nu era din Provence, ci un pic mai de la vest, din Languedoc. Ce mi-am zis? Acolo e mai caldut, o fi iesit mai greu, mai corpolent. Da’ de unde…prejudecati!
Avem de a face cu un Prestige de la Chateau Puech Haut un producator de marca in zona Languedoc, recunoscut (printre altele) si pentru Rose-ul din portofoliu, cotat cu 91 de puncte de catre zeul vinului, Parker (punctele cred ca vin de la Wine Advocate, pentru puristi).
Prezentarea este extrem de comerciala, reusita, atrage instantaneu privirea: sticla sablata la exterior, care pare si la 30 de grade ca fiind proaspat scoasa din frigider si inchidere Vinolok cu capison transparent (solutie excelenta la rose-uri, dar nu tocmai ieftina). Un asamblaj de Grenache si Cinsault, in stil Provence. Asadar:
Aspect (Culoare): un roze pal, o tentativa de nuanta de cupru aruncata parca peste o stralucire alba.
Nas: proaspat, mineral complex, cu cirese de mai, capsuni abia coapte, caise si piersici verzi, impresii citrice si aluzii usor dulcege de pepene galben si banane. O combinatie savuroasa si extrem de reusita intre mineralitate, senzatii verzi, citrice si tusele usor coapte.
Gust: Atac vioi, cu aciditate bine definita, dar care nu “taie” si care imprima vinului un caracter zglobiu si jucaus. Evolutie ludica, cu un corp diafan marcat de note verzi, minerale si vag dulci, suculente. Echilibrul olfactiv excelent intre componentele aparent antagonice se mentine si la nivel gustativ sugerand o senzatie de puritate si gingasie. Final gurmand, crocant, in adieri fine, saline si minerale de briza usoara de mare, care se pastreaza si in postgust.
Un vin Foarte Bun (spre Excelent), delicios, o surpriza foarte frumoasa pentru un exemplar de Languedoc, unul dintre cele mai reusite rose-uri pe care le-am incercat. Cred ca Languedoc e usor “underrated” (si) la capitolul rose-uri. Cu siguranta fata de Provence este.
Are filozofia de Provence in spate, dar in mod ciudat mi s-a parut mai gingas si abordabil fata un Provence autentic. Parca ar fi un stil mai comercial si intelegator cu publicul mainstream. Probabil ca nu au de unde sa obtina coloana de aciditate a Provence-urilor clasice si de aceea au tras tot ansamblul mai in spate ca sa nu para incarcat si plat. Oricum, frumoasa lucratura!
Extrem de versatil in asocieri culinare, ridica minim o treapta orice preparat culinar bazat pe peste si fructe de mare (paella anyone?). RPC Foarte Bun la cei 10 € cat am dat pe el de pe Vinatis.
Vinul de fata invoca parca plajele, soarele, caldura, mirosul si feeling-ul Mediteranei. Dar schimbarile climatice au actionat de data aceasta impotriva lui. Nu a vinului in sine, cat mai ales asupra consumatorului. Cu siguranta o temperatura ambianta mai ridicata l-ar fi facut sa para Excelent.
Dupa ce m-am trezit din visare si m-am uitat in sus la norii de ploaie care acopereau amenintator si implacabil soarele, parca mi-a parut rau pentru un moment ca l-am desfacut pe frigul asta.
E pacat…. Asta e vreme de roseuri romanesti…
Am trecut azi prin Carrefour si este invazie de rose-uri. Am infascat urmatoarele: Frunza- roze, Domeniile Nicoresti – Roze (sec), Boierul Bibicu- roze (sec, zona Zoresti_buzau) si crama Ceptura Roze-sec. Au intrat deja la rece. Am mai luat un bax de roze de la Domeniiel Blaga la oferta cu 15 lei doua sticle, tot sec. Nu stiu Frunza daca este sec ca se zgarcesc sa scrie. Nivelul de alcool variaza intre 11-13,5 maxim si asta am cumparat-o cu indulgenta ca eu albe si rozeuri trecute de 13,5% nu ma intersdeaza. LA rosii merg catre 15, dar sa fie iarna. ));
MAi ma intereseaza roze de la rotenberg si Vinarte chiar daca e demisec…, pentru azi e deajuns…
[Raspunde]
Dan Reply:
July 4th, 2014 at 1:49 PM
@Cristian. E., Eu nu stiu de ce nu faci tu o comanda de Provence-uri afara…pe la 5-6-7 €/sticla…
Vrei neaparat sa te chinui…:D
[Raspunde]
Dan, vreau o parerea sincera in ceea ce priveste urmatoarele rose-uri:
1. Leat 6500 the Origin – crama M.Atelier
2. Rose Purcari – crama Purcari
3. Liliac Rose – crama Liliac
4. Iacob Rose – crama Davino
5. Sole Rose – crama Recas
Este topul preferintelor mele in materie de Rose. Sunt curios cum le vezi si tu, deoarece pentru mine chiar conteaza parerea ta.
[Raspunde]
Dan Reply:
July 5th, 2014 at 6:15 PM
@I George, Daca tie iti plac nu conteaza ce parere am eu…gusturile nu se discuta.
Acum:
1. LEAT e un rose bun, care bate in Provence cand e foarte proaspat. Incearca sa il bei cat mai proaspat (adica din anul respectiv). Cam scump, dar deh este un vin romanesc, de banii respectivi iei Provence Cru Clase.
2. Nu il stiu, nu ma pronunt.
3. Liliac are RPC bun si pana acum nu am vazut un Rose de la ei sa nu imi placa. Ii ajuta zona sub aspectul aciditatii naturale a vinurilor.
4. Bun, pentru banii care se cer pe el e rose-ul pe care as merge eu de la Davino. Are alcoolul mai sus (deh e Dealu Mare), dar corect integrat. Merge si ingur si de gastronomie, e versatil si corect executat. Davino a vrut un all inclusive pe gama medie si il are acum.
5. Recas face Rose-uri in stil Lume Noua. Si albele de pe Sole tot la fel sunt. Mie mi se par uneori intoxicant de fructate, dar in rest sunt vinuri corecte.
[Raspunde]
I George Reply:
July 5th, 2014 at 6:29 PM
@Dan, E normal sa ne bem ce ne place, doar eram curios cum le vezi si tu, deci multumesc pentru feedback.
Adevarul e ca intreaga gama Leat 6500 este una f buna, cu un pret pe masura.
Iti recomand Rose-ul de la Purcari, are un RPC redutabil si se gaseste mai peste tot. Este un cupaj de Merlot, Cabernet si Rara Neagra si are aciditate foarte buna, fructul nu este bombastic, iar nivelul calitatii este constant de la an la an … cel putin asa vad eu lucrurile 🙂
Sole-ul este intra-adevar f fructat, iar daca nu estre bine racit poate parea greoi. Acelasi stil il are si Rose-ul de la Alira, care este super parfumat si care te duce cu gandul la vata pe bat, un rose bun dealtfel, dar baut doar in anumite conditii.
Eu zic ca exista potential in Romania pentru rose-uri, mai ales ca avem si Busuoaica strugure din care se face doar rose, iar acum mai nou vad ca se experimenteaza cu acest soi si pe gama demisec si sec. Oricum ptr mine Busoaiaca de Bohotin din 2011 la sticla de 500 de ml de la Basilescu ramane cel mai bun vin dulce rose pe care l-am baut … pacat ca nu se mai face.
[Raspunde]
Dan Reply:
July 5th, 2014 at 6:40 PM
@I George, chiar sunt curios de cel de la Purcari….probabil ca de la Rara Neagra (Babeasca) are aciditate.
Busuioaca respectiva e mai mult stil vin de desert decat rose. Rose e doar la culoare, in rest nu are nici o treaba cu un rose. Joaca in liga cu vinurile dulci de la noi: Nectar de la Liliac, Desert de la Stirbey, acum vad ca are si M1 un Late Harvest. Bine ar mai fi Sirena Dunarii dar acela e un stil aparte. Asa Basilescu au rose pe Ingeri si pe Eclipse care nu ma incanta foarte mult. Sunt stiluri mai grele, cu alcool (Ingeri) sau cu rest de zahar (Eclipse) de care pot sa iti spun ca e un hit de vanzari pe la noi…:)
Leat sunt vinuri New World de gama medie, foarte bine realizate.
Mie in general imi palc rose-urile usoare , minerale si cu aciditate, fara mult fruct. Cele de climat cald facute pe la noi mi se par grele, iar daca se incalzesc sunt dificil de baut si “par” artificiale.
Un Rose bun se bea la fel de bine si la 5 grade si la 12 grade. Cand trebuie sa racesti un vin ca sa il poti bea, e o problema cu vinul nu cu tine, contrar a ceea ce vor altii sa te convinga…:D
[Raspunde]