Jun 23 2014

Baiete! Mai sabreaza una, nu fi chitra…

Published by at 8:00 AM under Diverse,Opinii

 

Presupun ca toata lumea care are legatura cat de cat cu lumea vinului stie ce e aceea o sabrare a unei sticle de spumant. Sincer, nu o sa va fac inca o data descrierea amanuntita si nici partea de istorie si “traditie” (sic!) nu ma intereseaza foarte mult. Pentru ignoranti exista Google. Pe scurt se loveste gatul sticlei cu o sabie “speciala” (sic!) cu scopul de a-l determina  sa se desprinda cu dop cu tot. Yey!

 

In general se sabreaza sampanie cu pedigree, dar pe la noi numarul sabrarilor este invers proportional cu pretul sticlelor respective. In general se sabreaza tot ce pica in mana, mai ales spumantele cat mai ieftine. Si apoi se bea cu frenezie din sticlele sabrate. Chestie total interzisa in mod normal din motive evidente legate de siguranta alimentara. Bine, teoria spune ca presiunea din sticla arunca si cioburile o data cu partea sabrata, dar eu unul nu m-as incumeta sa beau din asa ceva, mai ales sa servesc pe altii.

 

sabrageOperatiunea in sine pe langa faptul ca iroseste inutil o parte din vin, e si o modalitate de a scoate rapid bulele din el. Bule pe care pretentiosul sistem de vinificare se chinuie sa le bage inauntru si sa le faca evolutia cat mai eleganta si persistenta. Rezultatul operatiunii de mai sus este asadar un spumant mai plat decat in mod normal. Yey, ce bucurie nenea somelieru’…

 

Sabrarea este, din punctul meu de vedere, o chestiune de un bun gust indoielnic, din sfera manelariei (rimeaza ciudat de bine cu somelarie, nu?). Eu zic ca putem sa ne abtinem si sa ne gasim hobby-uri mai serioase in legatura cu vinul. Cum ar fi de exemplu sa citim despre el si sa stim macar zonele importante din Champagne, ce soiuri domina acolo si de ce.

Bine nu e atat de spectaculos cat sa dai cu sabia intr-o sticla sub privirile perplexe si oftaturile simandicoase ale partii feminine a audientei. Eu unul insa as fi mai socat de un somelier bine pregatit, decat de multimea de spadasini care se invart prin piata.

 

Insa daca tot se insista cu sistemul pitoresc de mai sus propun imbunatatirea actului artistic cu mici adaugiri de mare efect, cum ar fi:

  1. un nas rosu
  2. un numar de jonglerie cu sticle inainte si dupa
  3. o dresura de caini sau pisici
  4. un numar de echilibristica pe sarma cu sabrare simultana
  5. sabrare din diferite pozitii (asta deja a vazut ca se practica)
  6. sabrarea cu ravas cu diferite mesaje (o sa castigi la loto, te vei intalni cu Salam, etc.)
  7. in loc de sabie sa se foloseasca cardul, lantul de aur, tocul de la pantof, o moneda de 1 euro, o cheie (musai franceza), cutitul de taiat porcul, etc…sau nu mai bine o lingurita, cum face fata asta aici?
  8. in cazul in care avem mai multi somelieri in incinta (fapt care se intampla destul de des, sa recunoastem) se pot organiza jocuri de rol pe teme medievale sau chiar reconstitui batalii celebre, cum ar fi Rovine, Podul Inalt, Selimbar, Calugareni, Mall Militari, Fane Spoitoru, etc…

Pana la urma daca e circ, macar sa facem circ profesionist.

 

credit @www.serranossa.com.br

credit @www.serranossa.com.br

Recunosc insa ca datorita conditiei precare a consumatorilor de pe la noi, partea cu sabratul a ajuns la noi un “must” pentru un somelier. Asa cum un clovn are trecut probabil in fisa postului ca trebuie sa stie sa faca diverse animalute din baloane, asa un somelier trebuie sa stie sa sabreze. Cel putin in Romania. Ma gandesc ca ar trebui sa fie proba de examen pentru cohortele de absolventi ale diferitelor cursuri de profil.

 

Pentru piata autohtona, daca esti somelier si refuzi sa sabrezi, practic nu existi. In afara, in tarile cu traditie, e exact invers: un somelier care sabreaza cu frenezie, practic nu exista din punct de vedere profesional. Deci se naste cumva o dilema Shakespeare-iana pentru cei din bransa: “A sabra sau a nu sabra? Aceasta este intrebarea…”

Trebuie spus ca desi majoritatea producatorilor de spumante de calitate nu privesc cu ochi tocmai buni procedeul respectiv, sunt destui care nu au nimic impotriva acestuia. Pe principiul “un produs sabrat/ e un produs de care am scapat”. Si daca faci spumante de o calitate mai mult sau mai putin indoielnica, cu probleme de comercializare, e si asta o metoda sa scapi de ele…

 

Apoi, ma gandesc ca tinand cont de istoria, traditiile si obiceiurile poporului roman, incurajarea aceasta a asocierii armelor albe, taioase, cu alcoolul (vinul) nu stiu daca e tocmai fericita. Bine, stiu, o sa imi spuneti ca sabiile respective nu taie, nu sunt ascutite, dar pe la noi daca vezi pe unul imbracat in negru din cap pana in picioare ca vine spre tine cu o sabie in mana nu cred ca stai sa il intrebi: ”Sefule nu e asa ca tu esti de fapt somelier si sabia aia nu taie, e doar la misto? “

 

Credit @ www.sabreachampagne.com

Credit @ www.sabreachampagne.com

Ce e interesant ca febra aceasta a sabrarii a inarmat (la propriu, cu sabii, nu la figurat cu informatii si cunostinte) in mod accelerat mai toti somelierii de pe la noi. Bine in unele cazuri cred ca s-a trecut direct de la sisu de la ciorap la sabia de sabrat, cu oprire de 3 zile pentru cursuri si patalama ca sa nu te ia politia pe strada.

E o cursa a inarmarii mai ceva ca SUA si URSS in timpul razboiului rece. Probabil ca nu va trece mult pana cand vom vedea la televizor la stirile de la ora 5 cativa vajnici reprezentanti ai breslei incercand sa convinga organele de ancheta ca nu fac parte din vreun clan interlop, ci pur si simplu se duceau linistiti la un eveniment (fericit) si nu la recuperat de creante.

 

Faptul ca mai au si obiceiul sa umble in grupuri nu cred ca ii ajuta. Sa ne gandim logic: ce ar indica pentru un aparator al legii bautor de bere, un grup de indivizi imbracati in negru si inarmati cu sabii si iatagane? Bineinteles, bataie intre clanurile interlope…clanul sportivilor si clanul somelierilor…:D Ce explicatii cu Sauvignon Blanc si Viognier…la sectie!
Si apoi chestia cu sabia poate fi un punct important de atractie pentru cei care vor sa se apuce de minunata meserie de somelier: “Uite bah iti da si sabie si poti sa o tii dupa tine in portbagaj si nu te intreaba nimeni ce faci cu ea. Daca te opreste politia zici ca te duci la o sabrare!” Asistam astfel la nasterea unei nou segment profesional: somelierul-interlop…

 

Apoi, vorbind serios, e o chestiune de timp pana cand un somelier manuitor de sabie sau vreun amator care “a vazut el cum se face de la varu’ somelier” o sa plaseze un dop cu un inel de sticla in ochiul cuiva din audienta. Si atunci sa te tii stirile de la ora 5 cu interviuri cu tanti doctora de la spitalul de oftalmologie si cu nea Butoi sau nea Hanibal despre psihologia infractorului cu spada! Va fi un deliciu…

 

Una peste alta, constat ca sunt foarte multi oameni maturi si altminteri seriosi si cu capul nesabrat (adica pe umeri) care probabil nu au avut in copilarie ocazia sa se joace indeajuns cu sabii si tind sa compenseze la maturitate. Bine si mai sunt cei “clasici” care ar folosi orice metoda care poate scoate un oftat de admiratie de la sexul slab sau ceva bani de la cei cu ceafa groasa.

Altfel nu imi explic febra aceasta a sabrarii care bantuie cu atata voiosie prin Romania….

 

In concluzie: recunosc, procedeul este spectaculos si da bine la “prostime”, dar poate incercam sa si educam nitel prostimea, nu sa ii dam petarde, fumigene si apoi vinuri proaste. Zic si eu asa, ca idee…

 

P.S. Mai stie cineva cum se deschide corect o sticla de spumant? Cam asa se procedeaza, in antiteza totala cu elucubratia cu sabia:

 

 

14 responses so far

14 Responses to “Baiete! Mai sabreaza una, nu fi chitra…”

  1. Zolion 23 Jun 2014 at 10:35 AM

    Ai pus-o! Si nu te miri daca îti iei o sabie între coaste 🙂
    Eu le-am scris doar câteva recomandari si mi-au sarit la gât.

    Faza e ca în întregul sector al ospitalitatii este mult spectacol si putin continut.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Zoli, Da, trebuie sa imi iau pistol..:D

    Sectorul ospitalitatii de la noi seamana ciudat mult cu lumea interlopa…chiar si sub aspectul din postarea de mai sus…:)

    [Raspunde]

    Cornel Dan Reply:

    @Dan Micuda,
    Danee nu a incercat inca nimeni sa “pistoleze ” o sampanie asa ca dupa ce achizitionezi pistolul treci la fapte – hahahA
    PS asta ca sa fi tu primul macar in aceasta activitate……….

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Cornel Dan, Asa sunt multe lucruri care nu s-au incercat cu sticla de sampanie.

    Prefer insa sa dau intaietate “specialistilor” si “pasionatilor”…:D

    [Raspunde]

  2. Adrianaon 23 Jun 2014 at 11:00 AM

    Fain articol ! Faina lectie!
    Dar mult prea englezeasaca vis-a vis de gustul romanului care se-nghesuie, pe la Targuri de vin de exmplu, sa fie cat mai aproape”de spectacolul sabrarii si sa fie “cat mai primul”care gusta din vinul ce da pe de laturi din tocmai sparta sticla! ( Ca-n final….tot ai e – sticla sparta)
    Si, romanul stie clar: sticla de sampanie, trebuie bine scuturata! Sa-i sara dopul cat-colo, sa gaureasca tavanul, sa ajunga la vecini daca se poate! Ca “sampania”la sarbatoare se bea! Bairam sa fie!
    Dar…parca te poti pune cu gustul omului? Mai ales in conditiile in care romanul este un maaare cunoscator intr-ale vinului, cu traditie, cu…alea…alea…

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Adriana, Asa este…
    Din pacate profesionistii din domeniu nu fac nimic sa educe publicul.
    Mai degraba se ocupa de circ … pentru paine offcourse…

    [Raspunde]

    Adriana Reply:

    Dan, eu sunt de acord cu tine referitor la datoria profesionistilor de a educa publicul. Dar , personal, cred ca mai este o problema: ramane ca si publicul respectiv sa se vrea-lase educat! Ori, la noi, exista si o mare retinere vis-a vis de asa ceva. ( cel putin ce am remarcat eu) Exista un segment destul de subtirel ( deocamdata, cel putin) interesat cu adevarat de ce inseamna vinul in totalitatea lui (civilizatie, istorie, cultura si, de ce nu, arta). La noi consumatorul majoritar se bazeaza pe cateva crame pe care le stie de zeci de ani – indiferent de “calitatile” vinurilor respective si pe “sampanie” ( spumant, spumos ( mai exista?) toate sunt “sampanie” )
    Si, ce cred eu ca este ingrijorator in domeniul asta ( si nu numai in asta) este ca nici nu se poate face nimic pentru ca, macar cei tineri sa inteleaga si sa trateze altfel vinul. Nu ca nu s-ar vrea dar, nu exista interes pentru asa ceva! Interes din partea consumatorului!
    Uite, ca exemplu, articolul tau : cati neprofesionisti sau simpli necunoscatori il citesc?
    Cati dintre ei il inteleg sau aproba? Cati vor renunta la spectacolul “sampaniei”de dragul folosirii corecte a acesteia?
    Dar, cel putin, tu ti-ai facut datoria: ai informat.

    [Raspunde]

  3. Florin Ispirescuon 23 Jun 2014 at 12:29 PM

    Ce sabrare, domnule, vorbesti de lucruri sfinte. Si pentru ca am citit si comentariile, sa povestesc:
    Am dus o sampanie (vin spumant, ca sa fim corecti) zilele trecute la o aniversare. Gazda mai avea una, pe a mea a uitat sa o puna la rece (sau credea ca e buna si asa, cine stie), si in timp ce eu scoteam elegant dopul uneia dintre cele doua sticle, gazda a lansat o torpila ce a trecut milimetric pe langa capul sotiei mele. Noroc ca nu stia de sablare, cine stie ce trasnaie mai facea. Si omul parea foarte mirat, ca uite ce era sa se intample. D’oh !
    Se pare ca in memoria colectiva a ramas faptul ca dopul sampaniei trebuie sa zboare. Chiar si intr-un apartament.
    Sa mai zic ? Omul a servit musafirii cu un vin de tara, “netratat” – ceea ce a incantat nespus ceilalti invitati – dar un pic indulcit cu miere pentru ca era, citez, “un pic acru”.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Florin Ispirescu, Trist, dar asta este realitatea…
    Te-ai riscat cu sampania…daca afla omul de sabrat data viitoare nu va vad bine. La propriu si la figurat!

    Pentru cazuri de genul asta chiar e nevoie de o sabie de sabrat…:D La propriu…

    [Raspunde]

  4. Sommelieron 23 Jun 2014 at 6:30 PM

    Ce s? spun…stima greu cucerit? a unui blogger (care poate avea, curios, rim? cu cancanier) se pierde la fel cum se pierd bulele unei sticle de champagne sabrat?(pentru prostime) de îndoielnica tehnic? a unui sommelier. Ce mai putem comenta Dan?e? Noi s?racii indivizi îmbr?ca?i în negru ce sabr?m tocmai c? nu avem ce face, pe la prezent?rile de vin…morituri te salutant!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    Prestigiul meseriei pe care o practicati nu tine de mine si de ce scriu eu. Tine de ce alegeti sa faceti d-voastra.
    Argumentatia preluata de la Tv cu “asta se cere” va va duce in acelasi punct in care se afla acum piata media de la noi…

    Iar de stima mea nu aveti nevoie, desi sunt cativa somelieri de la noi pentru care recunosc ca am stima pentru felul in care isi fac meseria, uneori contra curentului.

    P.S. puteati sa faceti comentariul de mai sus si fara protectia anonimatului. Nu sunt razbunator si imi place polemica…

    [Raspunde]

  5. Cristian. E.on 24 Jun 2014 at 8:01 AM

    La noi practica sabrarii adevenit snobism social. Nu conteaza ca avem doar Dorato sau cea colorata pentru copii (Robby Bubble). Oricum indiferent de modalitatea de deschidere a sticlei se lasa intotdeauna cu niste cucuie in frunte, variate tipuri de echimoze violacee, tumefactii sau chiar cu vizite la spitalul de oftalmologie…

    [Raspunde]

  6. Sommelieron 24 Jun 2014 at 5:44 PM

    Polemica este la fel de utila ca si articolul tau, daca prestigiul meseriei de sommelier nu tine neaparat de ceea ce se scrie despre el. M-a deranjat modul prin care ai abordat subiectul (asemanarea cu manele). Un profesionist din lumea vinului, cum te consider, nu trage in toate directiile fara sa-l intereseze pe cine nimereste.
    P.S.
    Anonimatul meu este relativ in acest caz. Consider ca am vorbit in numele colegilor ce s-au simtit deranjati.

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Sommelier, Multumesc pentru consideratie, nu cred ca sunt un profesionist, mai degraba un amator initiat.

    Asemanarea cu manelele nu este vina mea si nici rezultatul actiunilor mele. Mai degraba a majoritatii celor care practica meseria aceasta. Bineinteles ca nu ii bag pe toti in aceeasi oala dar numarul celor care fac cinste acestei profesii la noi este destul de mic si din pacate in scadere.

    Din punctul meu de vedere rolul unui somelier nu este sa faca circ, sa faca figuratie la evenimente sau show-uri de sabrat. Ca piata cere si asta este consumatorul de la noi este altceva si inteleg. Ce nu inteleg este de ce nu incearca somelierii sa ridice nivelul consumatorilor de la noi si se complac in practici de genul acesta.
    Ce este mai trist este ca unii chiar cred ca acesta este rolul lor in piata, iar partea cu sabratul face parte din fisa postului. Si aceasta ignoranta si lipsa de pregatire este cu adevarat periculoasa…

    Eu am ales sa imi expun punctul de vedere si din acest motiv…poate modul mai acid si pamfletar in care am facut-o i-a deranjat pe unii. Dar macar am tras un semnal de alarma si pana la urma si indignarea este o forma de reactie si de actiune.
    In final nu eu sunt cel care trebuie sa definesc codul etic si limitele profesiei ..eu doar pot sa va spun cum percep eu anumite aspecte ale acesteia. Si nu sunt singurul care vede in acest mod lucrurile…

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply