May 13 2014
Unii care stiu sa faca Shiraz: Budureasca Shiraz Premium 2012
Acum cateva zile am avut ocazia sa ma intalnesc in contextul unei mese de pranz cu vinul mentionat mai sus, asociat (fericit dupa cum veti vedea) cu ceva coaste de porc caramelizate si cartofi la cuptor cu rozmarin. Bine, precedate de o ciorba de pui ala grec si urmate de o tarta de zmeura. Cred ca v-am facut deja pofta, ma opresc aici. Bucurati-va ca nu am obiceiul sa pozez mancarea prin restaurante. Doar vinurile…:D
Despre respectivul producator din Dealu Mare am mai vorbit; au vinuri curate, in stil Lume Noua (dar nu exagerat) cu un raport pret/calitate in general bun. Ce ii trage in jos din punctul meu de vedere este partea de “back-office”, adica promovarea, etichetele (mult prea negre si sobre) si imaginea usor prafuita, cu un aer de firma condusa de contabili. In ziua de astazi doar faptul ca ai vin bun nu mai este suficient, trebuie sa te si “risti” sa il vinzi si sa il impui in piata. Cred ca o improspatare vizuala a gamelor si o agresivitate mai mare in promovare ar fi binevenite, mai ales ca au vinuri chiar bune prin ele.
Dintre acestea va voi vorbi astazi despre Shiraz-ul “premium” 2012, vin cu care m-am intalnit si in anii de productie anteriori si care mi se pare ca este soiul rosu care “le iese” cel mai bine. Asadar:
Aspect (Culoare): Visiniu cu puternice tente violet, tanar, opac, concentrat
Nas: Plin de fruct negru (cirese negre, afine, mure, coacaze) si ceva fructe rosii (visine), alaturi de tonuri de piper, cuisoare, scortisoara si vanilie. Echilibrat, curat, in stil Lume Noua cu o buna tipicitate in acest sens. Fruct copt, note de carne maturate si usor afumate. La aerare fructul devine mai proaspat si expresiv, dominand clar notele de baric care par mai armonios integrate.
Gust: Atac fructat, corp plin, prezent, cu vinozitate si fruct bine aspectat si in gust. Notele de condiment se simt preponderent in partea a doua a evolutiei, in aceleasi tonuri de piper negru, cuisoare si aspecte vanilate. Evolutie bine echilibrata, alcool foarte bine ascuns. Final cu tanini prezenti, moi si un postgust mediu in note de dulceturi si gemuri de fructe plus tuse “spicy”.
Un vin Bun spre Foarte Bun, carnos, tanar, impetuos, plus un baric judicious si corect aplicat, cum rar se vede pe la noi. In stil Australia de segment mediu, se intuieste relativ usor ca cel care la vinificat se pricepe la soiul respectiv si stie ce sa faca cu el. RPC Bun la tipicitatea si echilibrul pe care il afiseaza pentru aprox. 40 de lei prin comert. O surpriza placuta!
Dealtfel in Dealu Mare, Shiraz-ul (atentie, nu Syrah-ul, da?) cred ca are potential de exprimare si tipicitate mult superior Pinot Noir-ului, fiind soiul international care ar furniza suprize frumoase in zona respectiva. Vinul de fata o dovedeste…
P.S. In spiritul celor mentionate in deschidere: nu e tocmai indicat sa folosesti aceeasi identitate grafica (si cromatica) de pe gama Premium care umbla prin HORECA pe Bag-in-Box-ul din marele retail. Trage inutil vinul inapoi…
In alta ordine de idei chiar sunt curios cum e BiB-ul de mai jos…l-a baut cineva?
Cand va astfe de imagini nu pot decat sa stau pe ganduri si sa ma intreb, oare cat de vechi poate fi cel mai vechi vin, am auzit de vinuri de o suta de an, dar ma gandesc ca poate mai si exagereaza lumea…
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 14th, 2014 at 10:52 PM
@Dariuss, De 100 de ani exista, fara probleme…sunt destule Chateau-uri din Bordeaux care faceau vinuri si acum 100 de ani….
[Raspunde]
Curiozitatea este, care e cel mai vechi vin si cati ani are nu cand s-a produs primul vin, si cel care este in prezent cel mai vechi.
Daca imi puteti raspunde la aceasa curiozitate v-as ramane recunoscator, multumesc anticipat.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
June 4th, 2014 at 9:40 PM
@Targoviste, Nu exista raspuns la intrebarea aceasta…de fapt nu exista concept de cel mai vechi vin…
La nivel mondial nu exista un etalon recunoscut, cu “cel mai vechi”…
[Raspunde]
Aici gasesti detalii despre cel mai vechi vin din lume inca pastrat, sec XVIII, in Bremen:
http://www.finestandrarest.com/german.html
[Raspunde]