Mar 14 2014

Un Cabernet Sauvignon tipic? Paganus Cabernet Sauvignon 2009

 

Va prezint astazi un Cabernet din Dealu Mare, produs de Domeniile Dealu Mare (sic!), din Urlati. Pe numele de brand Paganus; eticheta este cumva cunoscuta pe la noi, pe aceeasi gama mai exista o Feteasca Neagra destul de variabila (2007 si 2011) dar buna si un Merlot. Il gasiti cred prin marile hypermarketuri sau prin online, eu l-am primit din partea producatorului. Productie 2009, vii vechi din ce am inteles. Mai intai cum s-a prezentat:

 

Aspect (culoare): visina putreda, inchis si usor opac, o idee “hazy”, fiind nefiltrat.

 

Nas: Intensitate medie, initial cu fruct negru pur (coacaze negre, in ceva adieri concentrate de cassis)  plus aluzii de vanilie si condiment din categoria scortisoara si piper. Direct, expresiv, destul de pur si tipic pentru un Cabernet.

 

Gust: Atac acid, “fresh”, cu tanini vizibili inca din debut care ii dau o nuanta rigida si sobra. Evolutie pe partea lejera, cu aciditate evidenta si tanini usor verzi. Dupa ceva aerare vinul se rotunjeste si aduce in prim plan fructul rosu (compot de visine, cirese coapte) si negru (coacaze, afine) plus tuse usoare de baric, in special cu vanile si piper negru. Taninii se integreaza, iar aciditatea este acolo cat sa confere prospetime si o nuanta de puritate fructului.  Posgust mediu cu dulceturi proaspete de fructe si usoare nuante condimentate si de coaja de paine.

 

Una peste alta un vin Bun, cu un fruct bine exprimat, pur si o evolutie pe partea supla, acida, insotita de tanini mai barbatesti, tipic pentru un Cabernet. Un vin versatil si cu personalitate. Costa in jur de 30-35 de lei prin online si magazine, RPC Bun la banii respectivi.

 Paganus Cabernet Sauvignon 2009

 

Are tipicitate de soi, dar nu tipicitate de zona. Asta daca ar fi sa il compar cu cel de la Budureasca si in general cu majoritatea Cabernet-uri din Dealu Mare care se incadreaza in categoria rotund spre catifelat, cu fruct copt, usor gemos si concentrat.

Deci pana la urma care ar putea fi tipicitatea unui vin? E un concept foarte relativ: tipicitate de soi sau de zona?

Si e ok sa vorbim in cazul nostru de tipicitate de zona? Avem destule date sa o definim sau mergem pe cele “istorice” care la noi stim cum sunt (sau nu sunt). Probabil ca la soiurile  foarte raspandite in podgoriile autohtone ar mai merge sa trasam cateva idei de tipicitate ale fiecarei zone.

Dar si aici as avea rezerve pentru ca vedemcu totii cat de disputata este tipicitatea Fetestii Negre care poate lua “n+1” fete in aceeasi podgorie in functie de viziunea si interpretarile producatorului.

  

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply