Jan 06 2014

Plagiat de imagine: “paralela” intre Bordeaux si Dealu Mare…

Published by at 8:00 AM under Diverse,Marketing,Opinii

 

Acum ca au trecut sarbatorile (apropo v-am spus ca ianuarie e una din lunile mele preferate?) si am scapat (cred) de poze cu mese intinse cu mancare pe Facebook,  sa revenim la realitatile autohtone. Care o sa vedeti pe final ca nu sunt tocmai roz…

  

Probabil ca m-ati auzit de multe ori pe parcursul timpului exprimandu-mi mai mult sau mai putin vehement dezaprobarea fata de asocierea zonei viticole Dealu Mare cu Bordeaux-ul frantuzesc. Dar acum mi-am dat seama ca nu am explicat niciodata ce am impotriva conceptului respectiv si de ce cred ca asocierea este cel putin nefericita. Probabil de aceea mai zice lumea ca fluier in biserica doar de dragul de a face zgomot si am eu ceva personal cu producatorii autohtoni. Nimic mai departe de adevar…

Pentru a-mi lamuri pozitia o sa incerc sa explic in continuare de ce cred eu ca Bordeaux-ul nu prea are foarte multe puncte comune cu Dealu Mare si ca cele doua sunt la fel de paralele ca paralela de 45 de grade pe care se afla. Cu cea de 44 sau 46. In acest sens am folosit date din caietele de sarcini ale celor doua zone (le gasiti aici si aici) si ceva simulari simple de soft climatic.

 harti

 

In primul rand o clarificare: desi toata lumea vorbeste de Dealu Mare ca fiind o singura entitate exista doua zone destul de distincte sub aspectul solului si climei, asa cum precizeaza si documentatia DOC-ului. Este partea de vest (Valea Calugareasca, Urlati, Ceptura), la ale carei caracteristici ma voi referi in continuare si partea estica, cam de la Tohani incolo (Tohani, Merei, Zoresti).

 

1. Sub aspectul factorilor naturali cele doua zone stau cam asa:

 

DEALU MARE (EST)

BORDEAUX

Climat

Continental moderat fara mase de apa importante

Maritim moderat, influentata de oceanul Atlantic si estuarul Gironde si vaile raurilor Dordogne si Garonne

Sol

Calcare sarmatice

Argile,

Gresii,

Tufuri,

Nisipuri fine cu pietris din roci cristaline

Trei tipuri:

– argilo calcaroase

– siliciu cu calcar si argila

– solurile lejere din siliciu

– pietroase, cu pietris, pietre de cuart, nisip grosier pe terase bine drenate

Precipitatii medii pe an

587.7 ml /AN

700-800 ml /an

Temperatura medie anuala

10.8

12.7

Temperatura medie in sezonul de coacere

17

16.5

Continentalitate (diferenta de temperatura intre iarna si vara) Indice Gorczynski

38.5

14.1

 

Penrtu o imagine completa, care spune cat o mie de cuvinte, aveti mai jos ciclul de vegetatie pe cele doua zone realizat cu ajutorul softului de aici:

 comparatie

 

Pe scurt, Dealu Mare are o clima continental-moderata pe cand Bordeaux are un climat maritim-moderat. Diferenta intre cele doua? Foarte mare, dupa cum se vede si mai sus.

 

Dealu Mare are o continentalitate (ecart de temperatura dintre cea mai calduroasa si cea mai rece luna din an) mult mai pronuntata, cu o probabilitate mai mare de aparitie a fenomenelor extreme. Procesul de coacere se realizeaza de obicei mult mai accelerat, intr-un mediu mai uscat si calduros, cu insolatie superioara afectand insa nivelurile aciditatii si impingand spre un stil mai greu si incarcat.

 

Bordeaux-ul fiind un climat maritim are o continentalitate redusa, cu precipitatii mai mari, dar distribuite mai normal de-a lungul anului si care au tendinta sa modereze temperaturile si nivelulrile de insolatie (lumina). Strugurii se coc teoretic mai lent, fara puseuri si socuri termice, isi pastreaza mai bine aciditatea, iar vinurile sunt, in general, mai elegante si expresive. Toate acestea cand vremea nu este potrivnica, pentru ca amandoua zonele sunt capricioase.

Bordeaux-ul este mult mai umed si temperatura medie mult mai mult moderata de prezenta oceanului. Vedeti raporturile inverse intre temperatura la nivelul intregului an si la nivelul sezonului viticol.

 

Pe scurt, sa spui ca Dealu Mare e Bordeaux e ca si cum ai spune ca balta din parcul Bucov e oceanul Atlantic si da asa o influenta maritima importanta.

 

 

2. Sub aspectul soiurilor care se califica pentru vinuri cu denumire de origine controlata situatia arata asa:

 

La soiurile albe:

 

DEALU MARE

BORDEAUX

Chardonnay, Semillon Blanc,Sauvignon BlancSauvignon GrisMuscadelleAccesorii (pana in 30% in podgorie):ColombardMerlot blanc

Ugni blanc

Pinot gris,
Pinot blanc,
Riesling de Rhin,
Riesling italian,
Sauvignon,
Feteasca alba,
Feteasca regala,
Muscat Ottonel,
Tamaioasa romaneasca,
Viognier,
Aligote
Traminer roz,
Grasa de Cotnari,
Cramposie selectionata,
Trebbiano.

 

La cele rosii:

 

DEALU MARE

BORDEAUX

Busuioaca de Bohotin, Cabernet SauvignonCabernet FrancMerlotMalbec,CarmenerePetit Verdot
Cabernet sauvignon,
Cabernet franc,
Pinot noir,
Feteasca neagra,
Merlot,
Burgund mare,
Syrah,
Novac,
Negru de Draga?ani,
Negru aromat,
Sangiovese,
Grenache,
Mourvedre,
Petit verdot,
Nebbiolo,
Barbera,
Babeasca neagra.

 

Destul de rar vezi pe DOC-uri din Lumea Veche, (cu care suntem “asimilati”) o asa varietate de soiuri ca in Dealu Mare. Practic avem bagate la gramada in DOC cam toate soiurile importante ale Europei. Adica o varza totala, in stilul clasic, sa vedem ce iese. La rosii mai lipseste Tempranillo si Touriga Nacional, dar probabil nu s-a gandit nimeni sa le cultive pana acum, ca le-ar fi “impins” si pe ele in DOC fara probleme.

 

As fi foarte curios cum s-a decis includerea soiurilor respective in DOC si care a fost cronologia fenomenului. Si am eu o mica banuiala ca in loc sa aiba loc un proces de decantare si selectie or sa mai apara niste aberatii in timp. Deja pe IG avem  Zweigelt, Oporto sau Barbera. Iar Blaunfrakisch cred ca e deja in drum spre DOC. Sic!

La albe e cam acelasi lucru. Avem la un loc o ciorba cu Riesling de Rin, Trebianno, Viognier, Traminer, Sauvignon Blanc, Chardonnay plus varietatile locale.

 

Daca ne uitam pe pomelnicul de soiuri de mai sus, sunt doua variante: fie Dealul Mare e raiul pe pamant si poti sa obtii rezultate exceptionale cu orice strugure de pe fata planetei ori avem in fata un exemplu tipic de lipsa de identitate clara a zonei.

Dealul Mare pare o gradina de zarzavat in care pui de toate, in functie de chef si toane si vezi apoi ce iese si cum vinzi.

 

Daca ar fi sa o luam climatic Dealu Mare s-ar asemana mai mult cu nordul vaii Ronului, AOC Saint-Joseph spre Cornas, asa. Dar nu insist prea mult pe ideea asta pentru nu vreau sa inlocuiesc o tampenie cu o alta. Respectiv sa perseveram in compararea profund aleatoare si subiectiva a doua zone viticole doar de dragul de a ne face mai usor imagine in fata consumatorilor mai putin avizati.

Pe scurt: Dealu Mare este doar Dealu Mare si asa este bine sa fie si sa ramana! Haideti sa terminam o data cu plagiatul asta de imagine si sa punem mana sa construim o imagine proprie. Macar la intern

 

P.S. I: Ultima “duda” pe care au auzit-o, pe acelasi sistem de facut parelele pentru consumatorii creduli si damele care dau usor ochii peste cap, este ca zona Tarnave este pentru Romania un fel de Alsacia…:D Really?

 

 P.S. II: Si daca tot suntem in context international, sa va mai dau o veste “buna”, asa de inceput de an:  (si) la Prowein-ul de anul acesta, o sa stam tot la etaj. Standul D01 din sala 06.1 (.1 inseamna la “galerie”). Se pare ca o sa ne ia ceva timp sa dam purceaua (ahhh, scuze vinul romanesc) jos din copac (etaj, galerie).

Priceless… Despre ce vorbim pana la urma?

 

19 responses so far

19 Responses to “Plagiat de imagine: “paralela” intre Bordeaux si Dealu Mare…”

  1. philip coxon 06 Jan 2014 at 9:29 AM

    Dan,
    Nu vad de ce ti se pare o varza daca incercam in Romania diverse soiurile, toate tarile care au avut o crestere puternic pe piata de vin mondial in ultimii 2O de ani au adoptat o attitudine mai flexible si plurala despre plantare diverse soiurile. Evident ma refer in principal la tarile lumea noua- australia, sud africa , america , china, chile e.t.c, dar chiar si in zonei mai putin cunoascut in lumea vechi sa practica o extindere mare al diversitatea de soiurile plantat- zonei precum la mancha in spania si sudul frantei au plantat multe soiurile care nu exista acolo acuma zece ani. motivatie este la fel ca si in Romania,- sa planteaza ce crede fie care producatorul ca poate vinde.
    Nu suntem in pozitie tarile precum Italia care au o bogatia de soiurile autohton regional , sau o istoria ca franta si spania,- trebuie sa incercam sa vedem ce se poate creste aici si ce se poate vinde si nu vad nimic rau in asta. Din punctul viticultural- Romania nu are o istoria care este relevant la piata in ziua de azi, asa ca practic incepem de la zero. Noi avem o singura soi locala de potential mondial , si asa total neconoscut in afara tarii asa ca trebuie sa adoptam alte soiurile sa o facem in stilul nostru- cum a facut foarte bine chile si argentina cu soiurile francezi care au devenit port drapel al lor- carmanere si malbec, sau australia cu chardonnay si shiraz.
    Referitor la Prowein, este intradevar o situatie trist, dar nu avem ce sa o fac- pana la urma reflecta locul nostru actuala in lumea de vin mondial. Targul este vandut/solcitat peste capacitatea lui si a devenit in timp scurt cel mai important si aproape singura targ de vin internationala care mai conteaza. Spatii sunt prea putin si sa aloca pe unele criterii care nu stiu dar banuesca ca sunt legat de importanta economica al fie care tara in lumea de vin. Trebuie sa fim acolo si asta a fost singura solutie disponibila.

    Philip Cox

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @philip cox,
    Buna ziua! Multumesc pentru feedback!

    1. din punctul acesta de vedere aveti dreptate, daca suntem inca la faza “experimentarilor” atunci in principiu sa ne-o asumam si sa o declaram. Pana la urma problema nu este ca avem multe soiuri pe DOC cat faptul ca nu cadreaza chestia respectiva cu ce vor unii sa promoveze ca imagine. Nu poti dupa ce insiri toate cele soiuri pe DOC sa vii sa te declari Bordeaux-ul Romaniei…

    2. stiu ca Prowein este overbooked masiv de cativa ani. Ma asteptam insa ca dupa participarea de anul trecut sa stam mai ok. Stiu, de exemplu, ca Rep. Moldova o sa isi lanseze la Prowein “brand”-ul de tara producatoare de vin. Si cred ca au si un stand mai bine amplasat. Deci pana la urma ei pot, iar noi nu. Este cumva frustrant…

    [Raspunde]

  2. George Miteaon 06 Jan 2014 at 12:22 PM

    E doar nevoia de a te conecta la ceva mai mare si mai cunoscut, in lipsa unei traditii bine inradacinata si atestata documentar. E la “latitudinea” fiecaruia, ca sa zic asa. Ideea generoasa a unei tari pline de babesti, majarca, negru de sarichoi si alte din acestea este o iluzie. E bine ca macar feteasca regala mai are ceva de spus, ca tot trebuie felicitat Philip Cox pentru recentul succes din Decanter.

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @George Mitea, Dap, semnele unei industrii care inca isi cauta drumul si locul…

    [Raspunde]

  3. philip coxon 06 Jan 2014 at 12:45 PM

    Dan
    La Prowein si noi producatorii suntem si am fost foarte superat, si chiar le am certat cu organizatorii, dar fara resultat. Anul asta discutile sau facut chiar din timp, dar organizatorii targului au prioritatile lor si din pacat foarte multe tarile producatori mult mai mic ca Romania au captat spatii si locatii mult mai bune ca noi. Este adeverat ca in 2O13 am fost tarziu dar in 2O14 chiar nu stiu care a fost motiv, dar va asigur ca nu este ce am dorit noi,- pentru iubitorii de vin romaneasca este o lovitura la mandria tarii, dar pentru noi producatorii ne costa bani ca nu vine nimeni sus pe balconi acolo decat fumatorii si rataciti!

    George,
    multumesc pentru apreciere. Din pacat nici in Romania soi-urile autohton nu prea au un interes pentru consumatorii de vin decat foarte academic. In afara de Fet Regala si Neagra, restul de soi-urile local sa vand foarte foarte greau chiar si in Romania, sa nu mai zic in afara Romania. Si sa fim sincer – nici nu sa descoperit pana acuma vreau un soi pierdut Romaneasca care este super interesant si calitativ. Eu cred ca trebuie sa focusam pe Feteasca Neagra si sa vedem cum putem sa o valorificam si sa crestem ca imagina internationala.
    Philip

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @philip cox, Si eu am fost cumva suprins ca anul acesta nu s-a putut mai mult. Dar probabil ca “am iesit din joc” si ca sa intram la loc trebuie un efort financiar consistent.

    George are dreptate: bun rezultatul la Decanter cu FR. Mai ales ca il vindeti cu brandul propriu, romanesc si pretul este dublu fata de cel de la noi. Macar se impunem FR si FN la extern si apoi mai vedem.

    Daca am avea inca vreo 3-4 producatori care “sa traga” la fel ca Recas la extern probabil ca nu am mai sta pe la etaj la Prowein. Dar asta este…deocamdata atat putem.

    [Raspunde]

  4. philip coxon 06 Jan 2014 at 4:10 PM

    Neamti probabil ne au tratat conform cu reputatie care o are tara noastra in lumea vinului in Germania care este cam cel mai scazut imagina al Romania in tot planetul datorita multor vinurile rosii dulce,ieftin si foarte prost care au fost vandut in Germania timp de decenii.
    Pretul la castel huniade in anglia nu e dublu in realitatea din pacat- doar englezii au achiza foarte mare la vin- mai mare decat pretul vinului!
    Ca sa incep sa conteaza la nivel mondial, Romania trebuie mai mult de 3-4 firmele care export mult, trebuie 2O-3O si trebuie sa fie prezent constant pe 5-6 piete care conteaza la nivel mondial- anglia, germania, America, olanda, scandinavia, canada. Pe exemplu portugalia are sute de cramei care exporta si inca sunt perceputi ca tara noua si cam la inceputul drumului!!!! Si chiar au vinurile cu ce sa lauda si la preturile in general decent.
    Astfel de presenta al cramele romaneasca la export ar face mult mult mai mult decat orce eforturile comun de promovare sau brand de tara etc, dar din pacate suntem departe. Producatorii Roman nu sau orientat spre export pana acuma, find ca a fost o exedent de consum fata de productie, dar eu prevad ca asta sa terminat acuma, si situatie sa va schimba in timp scurt. In 2O13/14/15 intra in productie cca 3O,OOO de hectare de vie plantat cu bani european dupa 2OO7 care vor avea un effect pe termen scurt sa dubleaza productie de vin in Romania in perioada 2O13-2O15. (nu va uitati la cifra absolut, 3O,OOO de hectare noi produce cat 9O,OOO de hectare de vie vechi(.
    Sa simte deja ca este mult mai mult vin in 2O13 fata de anii anterior si eu cred ca aceasta situatie de fapt va avea un profund effect la enthusiasm producatorii local pentru export, mai ales ca piata locala de vin nu da semne ca vrea sa ajung nici macar la nivel din 2OO8 nicidecum sa dubleaza.
    philip

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @philip cox, Da, portughezii se misca foarte bine la capitolele export si imagine de tara de cativa ani. Bine, beneficiaza si de foarte mult know-how extern, au traditie si o legatura istorica cu piata din Uk la care noi nu putem nici macar sa visam.

    Intr-adevar si mie mi se pare ca intram intr-un ciclu de supraproductie de vin in Romania, fata de cererea interna. Acest fapt coroborat si cu importurile agresive pe care le fac unele lanturi comerciale pe paliere din ce in ce mai mici de pret va acutiza nevoia producatorilor romani sa iasa cu vinul propriu la extern.

    Eu totusi sunt sceptic ca se vor gasi asa multi producatori romani sa faca export si sa poata intra pe pietele mature din afara. In primul rand pentru ca au o problema de mentalitate si apoi pentru ca foarte multi nu au viziune si nu inteleg business-ul de vin la nivel international.

    M-as bucura sa ma insel, timpul imi va arata daca am avut dreptate sau nu. Dar la cum stau lucrurile acum, premisele nu ne sunt deloc favorabile…

    [Raspunde]

  5. philip coxon 06 Jan 2014 at 8:15 PM

    Si eu mi asi bucura sa orienteaza mai multi producatorii la export, ar face treaba mai usor pentru toti producatorii, dar am si eu dubii daca o sa vor, si daca mare parte din producatorii pot sa o fac.
    Daca nu, singura sansa ramas este sa valorifica mai mult vin pe piata intern,- care nu vad posibila decat in conditii reducere semnificativ al nivel medii de pret al vin in vrac, in astfel in cit imbuteliatorii mare sa fie atras sa foloseasca vin Romaneasca in loc de vinurile de import care au o pozitie important acuma, dar si alte produse ‘tip’vin bfl e.t.c si piata neagra/gri care are o pondere foarte mare al piata la ora actuala.

    [Raspunde]

  6. I Georgeon 06 Jan 2014 at 10:29 PM

    Dan, foarte intersant articolul. Mi-a placut comparatia intre cele doua zone in ceea ce priveste clima, fiind un fan al geografiei, am observat din start o diferenta enorma, care clar are impact asupra strugurilor si anume diferentele de temperatura! Asa cum era de asteptat extremele sunt in Dealu Mare, deoarece avem un climat temperat continental. Bravo!

    P.S. Pe bune se ca se cultiva Grenache si Nebbiolo in Dealu Mare?

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @I George, Salve! Si mie imi place, iar la vin conteaza mult sa stii geografie daca vrei sa il intelegi. Eu oricum am memorie vizuala si am dat geografie cand am intrat la ASE..:D
    Dap…cele doua soiuri sunt in DOC, deci cineva pe acolo le cultiva sau cel putin poate sa le cultive.

    [Raspunde]

  7. Cristian. E.on 07 Jan 2014 at 9:26 AM

    Si uite asa s-a mai destramat un mit ce cred ca provine din timpul “epocii de aur” cand romania era cea mai, cea mai…De fept in subconstientul nostru stiam bine ca nu ne putem compara cu Franta si ca tarile noastre de comparatie sunt cele din juir…recent cei am citit un articol gen Romania tigrul europei la vin ca am avut o productie in crestere cu 80% , cea mai mare crestere din lume…asta vine cam cat produce ungaria si dublul Bulgariei (dupa spusele lor) si vom depasi portugalia..vezi articolul din linkul de mai jos
    Oricum dupa spusele dl. Cox de mai sus productia se se va dubla in viitor deci stocurile vor creste si urmeaza exportul..sperc ca nu in China sau Bielorusia..Mi-as dori europa de nord, japonia, germania, sua etc…

    …daca tot ai facut aceasta paralele intre aceste regiuni, excelenta scrisa de altfel, poate mai faci una gen zona Dragasani – Toscana ca si aici exista aceleasi credinte populare de invincibilitate…
    P.S. Si eu am dat geogra la ase…ce vremuri ca era omor la ase atunci si la poli salile goale…
    si articolul Romania – Tigrul european al productiei de vin..
    http://agricultura-ro.ucoz.ro/news/romania_tigrul_european_al_productiei_de_vin_in_anul_2013_i/2013-10-29-233

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Cristian. E., Da..cand am dat eu la Finante erau vreo 4-5 pe loc..:D Ca nu se bagasera inca locurile cu taxa. Ori intrai ori ramaneai pe afara…

    Mai greu sa exporti afara cand nu ai imagine de tara si stai pe la etaj la cel mai important targ de vin, unde teoretic trebuie sa te promovezi si sa aduci clienti.

    Articole de astea de PR platite sunt o groaza…de fapt 99% din ce se scrie despre vin pe la noi in presa mainstream cam genul acesta sunt. Gen Fermierul vesel.

    Mai la Dragasani nu am auzit pe nimeni sa aduca vorba de Toscana…inca…:D

    [Raspunde]

  8. I Georgeon 07 Jan 2014 at 3:28 PM

    Si eu am dat geografie la ASE 🙂
    Domnul Cox spune ca s-a inc
    eput de la zero si ca inca suntem im cautari, ceea ce este adevarat. Atunci de ce producatorii nostrii nu isi asuma rolul de experiment, de perioada de tranzitie catre ceva mai bun? Daca s-ar intampla acest lucru cred ca am avea si noi niste preturi mai corecte ptr vinurile autohtone, deci vom fi cu totii mai impacati si poate mai toleranti cu producatorii nostri.

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @I George, Pentru ca producatorii nostri, in marea lor majoritate, vor sa experimenteze pe banii nostri nu pe banii lor. Si profita de lipsa de cultura in materie de vin a pietei.
    Dar chestia asta se va intoarce la un moment dat impotriva lor cand lumea va deschide ochii.
    Si atunci cand chiar vor avea ce sa vanda si vor avea preturi corecte, s-ar putea sa nu mai gaseasca consumatori dispusi sa le bea vinurile. Din motive de fronda…

    [Raspunde]

  9. lucianon 08 Jan 2014 at 10:02 AM

    Dan, the Mythbuster!

    Se pare ca producatorii nostri considera ca toate experimentele lor sunt reusite. Eu unul n-am nimic impotriva experimentelor, pentru ca doar asa mai facem un pas inainte sau lateral si ne rupem de rutina. Deranjeaza intradevar RPC-ul dar asta e o meteahna generalizata (de contabil ajuns patron sau director, care stie ca trebuie sa traga tare, ca prost e cel care da nu cel care cere) care n-are legatura numai cu vinul.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @lucian, Mda, adevarul e ca nu te simti foarte magulit si apreciat ca si consumator de vin cand unii te iau de fazan si experimenteaza pe banii tai…

    [Raspunde]

  10. Alinaon 21 Jan 2014 at 12:31 AM

    Cred ca putem sa oferim si vestului o parte din Dealu Mare! 🙂
    ”Este partea de est (Valea Calugareasca, Urlati, Ceptura), la ale carei caracteristici ma voi referi in continuare si partea estica, cam de la Tohani incolo (Tohani, Merei, Zoresti)”

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Alina, Corect, corect..:D

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply