Dec 27 2013

Razboiul bulelor Bendis de la Petro Vaselo

 

Cum se apropie Revelionul si probabil interesul pentru spumante se manifesta la cotele cele mai inalte din an, m-am gandit sa va spun doua cuvinte despre doua noi aparitii de gen pe piata autohtona.

 

Cele doua spumante se numesc Zenith (realizat din Chardonnay) si Nadir (obtinut din Pinot Noir) si vin sa insoteasca Rose-ul existent deja in portofoliul producatorului respectiv. Prima fermentare facuta in Romania, partea de „bule” si imbutelierea realizate in Italia, pe metoda Charmat; toate vinurile sunt „vintage”. Bine fiind la primul „vintage” era si greu sa fie asamblaje..:D

 In treacat fie spus, Rose-ul Bendis este vinul care mi-a placut cel mai mult de la ei. Cel putin varianta 2012, pentru ca 2013 nu am  apucat sa o incerc. Bine si Ovas-ul este un vin reusit. Daca nu ar fi pretul cam mare, ar fi si mai reusit.

 

Doua cuvinte despre denumirile celor doua vinuri si a gamei. Avand cele doua sticle in fata eu am revenit cumva in copilarie, cand ma duceam la cinema sa vad Razboiul Stelelor si vedeam cum apar planete indepartate pe consola navelor spatiale. Bendis? Nadir? Zenith? Cred ca, pe cale de consecinta, exista o destul de generoasa sursa de inspiratie pentru urmatoarele aparitii din portofoliu….

 

Sa mai notam ca denumirile acelea SF sunt in total antagonism cu cele traditionale, cu diacritice si de „tezaur folcloric” gen Ovas sau Otarnita folosite pe vinurilor lor rosii. Dar probabil ca Melgis si Malentine (care mie imi suna a onomastici de Cavaleri Jedi sau Lorzi Sith ) sunt acolo ca sa faca legatura. Ah, si sa nu uitam celebrul “Gran Cru” PV. Proces Verbal? Nu doar Petro Vaselo…get it? Inspiratia se pare ca s-a terminat brusc in partea “low”  a gamei, unde gasim doar cate un simplu si banal, Alb si Rosu de Petro Vaselo.

Pe scurt, se ascunde un intreg microcosmos in etichetele respective…

  

Desigur denumirile respective reprezinta diferite parcele cu vii ale producatorului, asa cum arata si site-ul acestuia. Dar consumatorul nu este interesat de explicatiile elaborate si denumirile ciudate, cat mai ales asociaza o eticheta cu primul lucru care ii vine in minte. Si mai sus ati citit ce mi-au amintit mie denumirile respective.

 Sunt sigur ca in timp, dupa vreo cateva recolte, cand ne vom afla in fata unor verticale de pe plaiurile respective, vom recunoaste probabil calitatea acestora si asocierile toponimice de pe eticheta vor parea mai normale. Pana atunci, totul pare un pic  SF. Bine, eu iubesc SF-ul, dar nu la vinuri…

In rest, site-ul este destul de descriptiv cu privire la vinuri, oamenii sunt “profi”, pusi pe fapte mari si le doresc succes in continuare. Chiar avem nevoie de mai multi producatori de calitate pe zona respectiva. Ah, si sa nu uitam ca au si bun simt. Chestie care sare in evidenta pe la noi, unde mai toti isi pun fustele in cap si suduie abitir daca cutezi sa le atragi chiar si tangential atentia, cum ca nu ar fi tocmai niste Kotler sau Ogilvy in materie de branding si marketing si ar cam calca in strachini.

Acum, dupa aceasta „scurta” divagatie, sa revenim la subiectul postarii de fata, bulele. Avem doua albe, cum am spus mai sus:

  

Bendis Zenith 2013 Extra Dry 12%

 

Bendis Zenith 2013Aspect (Culoare): galbena, cu un perlaj corect, abundent, fara persistenta, specific spumantelor obtinute prin metoda Charmat

 

Nas: intensitate medie, cu impresii de fructe exotice, strugure copt si usor drojdios. Popular, aromat, modern si „in your face”.

 

Gust: Rotunda, prezenta, cu o corpolenta medie si impresii zemoase, dulcege, desfasurand pe palatin aceleasi note de fruct ca si in nas. Aciditate corecta, liniara, care reuseste sa echilibreze corpul, senzatia de prospetime lipsind insa. Final usor picant, tonic si un postgust scurt cu impresii de struguri copti.

 

  

Bendis Nadir 2013 Brut 12%

 

Bendis Nadir 2013Aspect (Culoare): asemanator celui de mai sus, usor mai inchis la culoare

 

Nas: elegant, cu fructe de padure (fragi, zmeura), ceva “stone fruits” coapte si note picante. Expresiv si mai retinut decat Zenith-ul.

 

Gust: Aciditatea se manifesta mult mai plenar decat la cel de sus, acesta parand chiar usor “grippy”. Structura de aciditate prezenta pe tot parcursul evolutiei il face cumva mai retinut si sobru in arome, dar mai focusat si citric in exprimare. Final in note tonice, la fel de proaspat ca si evolutia, postgust scurt spre mediu cu note citrice si ceva fruct copt.

 

Pe scurt doua spumante Bune, reusite, alternative valabile la clasicele Zarea, Cricova sau Panciu care bantuie comertul autohton. Le gasiti in jur de 40 de lei mai ales pe online, RPC Acceptabil, chiar Bun pentru Nadir.

Cred v-ati dat deja seama ca, asemenea lui Bogdan si Mihai, in calitate de “winegeek”,  prefer Nadir-ul. Dar daca sunteti amfitrionii vreunei petreceri, Zenith-ul are sanse mai mari sa fie “crowd pleaser”-ul de care aveti nevoie. Mai ales pentru publicul feminin de pe la noi. Nu va mai pun de ce pentru ca intuiti deja…

 Bendis Back 

2 responses so far

2 Responses to “Razboiul bulelor Bendis de la Petro Vaselo”

  1. I Georgeon 28 Dec 2013 at 7:33 PM

    “cand ma duceam la cinema sa vad Razboiul Stelelor si vedeam cum apar planete indepartate pe consola navelor spatiale. Bendis? Nadir? Zenith?” … Foarte tare, chuiar m-a amuzat, mai ales ca am fost mare fan Star Wars.
    Sincer eu nu stiu ce sa spun despre Petro Vaselo, adica au vinuri corecte, unele chiar f reusite (Otarnita sau Ovas), dar preturile … sa ma ierte Dumnezeu. Nu pot sa uit cand am baut la o degustare in orb FN Melgis, care nu prea ne-a placut, iar cand am auzit ca este din 2012 si ca ar costa 99 de lei, deja am pus eticheta :((
    Am baut Rosu de PV (am zis!), care este by the way un hit la femei si pot sa spun ca este intersant. E f catifelat si nu se simte deloc alcoolul de 15%, doar ca numai Cabernet nu este vinul ala 🙂

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @I George,
    Oricum cand ai plantatii noi nu prea poti sa scoti vinuri “stelare” decat sub aspectul preturilor…:)

    Eh George, sunt Cabernet-uri si Cabernet-uri…:D Daca ai vreme calda, expozitiune buna si intarzii destul de mult recoltarea ajungi la asa ceva.
    Uite-te ce face Recas (ca sunt acelasi DOC) pe Uberland,care uneori mai lasa si strugurii la uscat si are 15% alcool …rezulta un vin care trage spre Amarone si care e un hit pe piata de la noi. Si nu numai pentru femei..:D
    Asta se cere, asta produc…business is business.

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply