Dec 20 2013

Excesul de testosteron dauneaza grav portofelului: Cabernet Sauvignon Domeniile Samburesti 2010

 

Zilele trecute mai toata lumea analiza pe Facebook intr-o postare destul de lunga si cu comentarii destul de acide noua reclama pentru Cabernet-ul de Domeniile Samburesti. Totul a plecat de la un post al lui Cristi Pitulice pe care il puteti citi aici.

Daca la reclama despre femei si Chardonnay nu a sarit multa lume, probabil din delicatete (sic!), la ultima “creatie” s-au gasit ceva comentatori. Pentru ca nu e asa, la vinuri, fotbal, publicitate, branding, mancare, etc ne pricepem cu totii. Si simtim oricum nevoia sa ne dam cu parerea.

 

Acum sa va mai spun ca printre comentatori s-a numarat si subsemnatul care a precizat ca reclama seamana izbitor cu cea de la berea Neumarkt (adica pe sistemul „puternic si amarui” si daca nu iti place gustul respectiv nu esti barbat adevarat; e o problema cu tine, nu cu produsul nostru). Doar ca aici atributele “puternic si amarui” au fost inlocuite cu “ferm, sec si barbatesc” ca sa priceapa “barbatul” mai bine despre ce este vorba in propozitie: despre masculinitatea lui, care ar fi in legatura directa cu preferinta pentru respectivul vin. Conceptul imi aduce cumva aminte de celebrul Macho de la Vincon. Bine, intr-o alta prezentare…dar ideea de baza este aceeasi.

 

Cu “ghidusiile” de  PR ale celor de la Samburesti m-am mai confruntat si in trecut. De exemplu cand au “lansat” Rouge de Roumanie si se faceau ca aleg asamblajul castigator cu tam-tam si juriu mare, iar vinul era imbuteliat si se vindea deja Carrefour de vreo luna. Epic Fail!

 

Una peste alta in cazul meu  declar ca reclama de mai sus a functionat! Nu neaparat ca m-a facut curios cum este vinul (aveam asa o intuitie, bazata pe experientele trecute si nu tocmai faste cu vinurile celor de la Domeniile Samburesti) cat pentru faptul  ca m-a determinat sa ma “sacrific” sa il cumpar. Totul pentru ca sa va spun cat mai exact si voua cum este.

 

 In fine, sa nu va mai tin in suspans, ca barbatii adevarati au rabdare putina si le sare tandara repede, nu? Asadar:

 

Cabernet Sauvignon SamburestiAspect(Culoare): visiniu deschis, cu usoare tente caramizii, semitransparent, diluat si usor apos in margini; pare un Pinot Noir cu ceva ani la „bord”.

 

Nas: intensitate medie spre scazuta, rudimentar, prafuit, inexpresiv, cu fruct copt si in tente oxidate, madeirizate si usor dulceag – alcoolice de lichior ieftin de fructe. Usoare adiere de doaga, impresii metalice si de grafit.

 

Gust: atac agresiv, evolutie descarnata, cu vagi adieri de fruct obosit, supracopt, oxidat. Pare un gem de fructe care a fermentat peste vara pe balcon si care tocmai a fost diluat cu apa. Aciditate iesita din corp (care corp?). Aceleasi nuante de butoi si doaga se pastreaza si pe palatin; fructul trebuie cautat in mod profesionist ca sa il puteti gasi. Final cu tanini verzi, duri, postgust scurt, arzator, alcoolic, cu ceva gemuri invechite.

 

Pe scurt un vin Slab, dezechilibrat, oxidat, din care fructul lipseste aproape cu desavarsire. Lipsit de prospetime, a trecut demult de perioada optima de consum (daca a existat  vreodata asa ceva).

 

Vinificat in 2010, imbuteliat in octombrie 2013 probabil ca a fost tinut prin recipiente de lemn mai vechi sau sunt ceva probleme de igiena prin crama. RPC-ul este sub zero si chiar ma simt inclinat si indreptatit sa imi cer cei 23.99 lei inapoi de la Mega Image. Am un sentiment de „pagubit la FNI” iar cu banii respectivi luam doua vinuri frantuzesti corecte de acolo.

 

Da, teoretic Samburesti-ul da vinuri din Cabernet Sauvignon mai „ferme si barbatesti”, dar nu e cazul celui de fata. Pentru mine e la limita potabilitatii. Daca vreti neaparat pentru Sarbatori Cabernet Sauvignon de Samburesti, mai puneti 5-6 lei peste cel de fata si luati Castel Bolovanu, fratele mai mic al lui Soare de la Vinarte. Este, in opinia mea, Cabernetul cu cel mai bun raport pret calitate de pe piata. Nu sufera comparatie cu cel de fata, acela chiar e vin si o sa il intelegeti mult mai bine. Si el pe voi…

Daca va da mana si vreti sa vedeti cum arata cu adevarat un Cabernet Sauvingon de Samburesti ferm si barbatesc, care a confirmat in timp, luati Soare. Dar atentie ca s-ar putea sa dea dependenta…:)

 

Apoi, daca nu tineti mortis sa beti de Samburesti, luati CS Castel Huniade de la Recas. E si mai ieftin si mai bun. Si rosiile lor de pe Schwaben Wein sunt mult peste cel de fata, chiar daca sunt la jumatate de pret. Daca nu vreti neaparat CS pur, luati un Bon Ventos portughez din Mega sau incercati-va norocul cu ceva rosu fratuzesc de prin Lidl sau Mega Image…scutiti o caciula de bani si oricum primiti “mai mult vin” in schimb. Si iata pe scurt si un mic ghid despre ce  Cabernet (sau vin) bem zilele acestea la mesele imbelsugate…

 

In incheiere, de Sarbatorile acestea, stapaniti-va testosteronul si incercati sa demonstrati ca sunteti barbat prin alte metode decat cumparand vin sub impulsul reclamelor “cu mesaj” de la TV. Mai bine luati un buchet de flori doamnei de banii respectivi…

Oricum cei Domeniile Samburesti se pare ca pot face reclame “provocatoare”, chiar daca acestea functioneaza practic in aceleasi clisee clasice. Dar pana sa faca si vin le mai trebuie probabil ceva timp. Dupa parerea mea…

 

25 responses so far

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply