Dec 13 2013

Bule cu personalitate: Deutz Brut Classic NV

Published by at 8:00 AM under Champagne,Foarte Bun,Franta,Sec

 

Nu am mai vorbit de multisor de ceva bule si cum se apropie sarbatorile m-am gandit sa va povestesc de o sampanie degustata in urma cu ceva timp pe care nu am avut insa timp sa v-o prezint.

Provine de la o casa controlata de aceeasi proprietari ca mult mai titrata Loius Roederer si care produce in jur de 2 mil. de sticle pe an. Respectiv Deutz. Este asamblata in procente egale din cele trei soiuri de struguri clasice in Champagne: Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier. Asta inseamna ca are doua treimi “struguri rosii” in componenta ceea ce o face cumva speciala, destul de rar intalnindu-se o proportia atat de ridicata prin asamblajele din Champagne. Iar asta se vede si in gust:

 

 Deutz Brut Classic2Aspect (Culoare): Galben intens, cu un perlaj generos, bogat, consistent chiar agresiv vizual.

 

Nas: Elegant, cu impresii de briose vanilate si biscuiti cu unt. Aspecte usor florale si suprinzator de fructate cu note de fruct copt (mere, pere chiar o urma de fruct rosu in fundal) destul de intense pentru o sampanie. Tuse lactice, usor drojdioase completeaza un ansamblu complex, dar in acelasi timp prezent.

 

Gust: Atac proaspat, cu o spuma catifelata si o aciditate taioasa asociata unor impresii dulci. Aceeasi fructuozitate si vinozitate din nas este dublata in mod fericit si pe palatin. Fructul copt domina evolutia cu un corp evident, in tandem cu aciditatea electrica, care il echilibreaza perfect. Nu este o sampanie lejera, diafana, cat mai degraba una plina si prezenta, pastrandu-si insa eleganta. Finalul este crocant, dominat de aciditate si urmat de un postgust lung care evolueaza de la impresii de tarta cu fructe la biscuiti vanilati si popcorn cu unt.

 

O sampanie Foarte Buna, (pentru o NV chiar excelenta) diferita de marea masa de Moet sau Mumm care domina si formeaza gusturile pietei la ora actuala. Un stil mai plin, mai mult de gastronomie decat de aperitiv, vazandu-se “dominatia” strugurilor rosii peste Chardonnay. Eu cu siguranta o prefer celor doua de mai sus si pentru cei care vor ceva diferit le-o recomand cu caldura.

 

P.S. Site-ul producatorului mi s-a parut unul dintre cele mai “curate” si bine realizate din cate am colindat pana acum…o placere de frunzarit si un exemplu de urmat!

 

Deutz Brut Classic 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply