Nov 29 2013
Romania si vinul romanesc. De atunci si de acum…
Poimaine e Ziua Nationala. A tuturor romanilor. Ziua Unirii. 1 Decembrie. Nu ca as vrea sa va stric sarbatoarea, dar m-am gandit sa fac o mica paralela de tip “atunci si acum” care sper sa va descreteasca putin fruntile. Sau sa va puna pe ganduri cu privire la ce s-a schimbat in domeniul vinului in tarisoara noastra draga in ultimii aproape treizeci de ani.
Probabil ca nu ne putem da acum seama foarte bine cum arata piata vinului romanesc in anii ’80. Decat eventual din ce ne povestesc cei mai in varsta. Si adesea ei ne induc o imagine idilica, in antagonism cu capitalismul exploatator, incarcata de traditie si realizari pe linia intrecerilor socialiste, cu productii enorme la hectar si de o calitate recunoscuta international. E bine totusi ca memoria peliculei, probabil cu exagerarile si licentele artistice de rigoare, pastreaza totusi mult mai fidel atmosfera vremurilor.
Asadar, sa incepem:
Degustarile erau la fel de profesioniste, sunau la fel ca acum si erau organizate cam in aceleasi scopuri, de “scolarizare” a eventualilor critici fara cunostinte in domeniu. Pentru ca, nu e asa, cum putem “scri stiintific despre calitatile unor vinuri, daca nu le degustam stiintific”. Imi suna bizar de familiar…Cunoastem, cunoastem…mesteca, mesteca…
In plus, descoperim ca ocupatia de “blogger”, de scriitor despre vin, exista si pe atunci. Bine avea alte forme de manifestare efectiva, dar metehnele si practicile de gen “scris la comanda” erau cam aceleasi. Nici aici nu am evoluat foarte mult de atunci. Practic am (re)descoperit apa calda. “50 de kile e bine?…Aveti recipient?”.
Iar vinul domnilor, ca lui ii suntem toti servitori (eh, v-a placut?) si de el o sa va bucurati zilele acestea cu ocazia “evenimentului national”, ei bine vinul, se face cam la fel si acum. Doar s-au mai schimbat din “aditivi”. Nici aici nu am evoluat semnificativ, decat eventual la nivel de gargara si infierat muncitoreste, ca la scoala de partid, elementele reactionare care mai “fluiera in biserica”.
Bine diferenta este ca acum baza, “piquette-ul” vine de prin Spania, Italia, Franta. Calitatea a “paispea”, cat mai ieftin. Cel putin la vinul de “mase”, de consum. Iar al nostru, cel demn de baut, e inca prohibitiv oamenilor muncii. De ce? Pentru ca “suntem umanisti, ce dracu’”…:D
In concluzie, celor pasionati de vin si nu numai lor le recomand sa se uite la tot filmul. Este de o dureroasa actualitate. O sa va destindeti sau o sa ramaneti cu impresia ca in afara de o perdea de fum si de PR (da asta ne-a adus capitalismul, fardul PR-ului) noi, in esenta, ca oameni, mentalitati si practici, nu ne-am schimbat foarte mult. Aproape deloc as zice.
Ceea ce s-a schimbat sunt decorurile, masinile, viile, amantele, etichetele, dar noi suntem cam tot pe acolo ca mod de operare si in mare aceleasi “personaje” le puteti identifica cu usurinta si acum. Si vorbesc aici de societatea de ansamblu, nu doar de industria vinului.
Asa ca de Ziua Nationala, eu zic ca pe langa sarbatoririle, defilarile, decorarile, mesele, chiolhanurile, petrecerile, bairamurile, urarile traditionale ar fi nimerit sa ne rezervam timp si pentru un mic si efemer moment introspectiv.
La Multi Ani, Romania! La Multi Ani Vinului Romanesc!
Istoria…., doar se repeta, nu se schimba. Chiar si cea a vinului.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 29th, 2013 at 2:50 PM
@Marian, Corect, dar am putea face ceva eforturi sa ne prinda mai “pe val” fata de data trecuta…:)
[Raspunde]
eu unul nu imi mai aduc aminte chiar asa de bine cum era . adica nu prea dadeam mare importanta acestor amanunte . stiu bineinteles de zestrea murfatlar , sau de vinurile de jidvei sau din zona dealu mare etc . e adevarat ca aveam acasa vin de la tara care nu era chiar rau , si nu consumam vin imbuteliat decat la restaurant sau vin spumant la ocazii . si asta spumant era mereu demisec .rar luam de la magazin , era atunci , in 1989 , deci ultimul an , 42 de lei sticla de CS ZESTREA MURFATLAR . de fapt toate la 0.75 care erau facute mai bine costau atat .exista la 0.75 si cu 22 de lei dar era alta calitate , daca pot sa spun asa .acuma zestrea e 13.5 lei , si , impreuna cu beciul domnesc -16 lei , ocupa o zona mare la standul cu vinuri . bine ca nici alea aduse de prin franta , spania , italia sau portugalia la pret mic nu sunt bune , chiar daca sunt seci . probabil ca exista si unele care merita banii , dar rar le gasesti . si sunt soiuri necunoscute in romania .de exemplu bobal . cine se incumeta sa ia asa ceva ? eu .si cu regrete . adica poti sa dai 5 euro pe un vin de 3 euro . asta daca nu e cumva trecut si nu mai valoreaza nimic . cred ca trebuie sa mai asteptam 10 ani ca sa observam o schimbare in bine a pietei vinurilor in romania . adica sa se planteze vita de vie cu fonduri europene , iar viile sa fie si mai mature . pana cand nu va disparea putregaiul comunist rezidual , nu vom vedea multe vinuri cu raport calitate-pret bun . adica sa se pensioneze aia cu productii record la hectar . pentru ca ei asa au crescut si nu vor sa se schimbe , pentru ca le e teama .
[Raspunde]
Dan Reply:
December 14th, 2013 at 5:52 PM
@burebista, Cele de prin Lidl sunt chiar ok la banii aia…in comparatie cu ce avem la noi la aceeasi bani (adica 15-20 lei) nu sufera comparatie…:D
Cei vechi nu vor sa se schimbe pentru nici nu stiu sa faca vin mai putin si mai calitativ. Stiu doar varianta cu productie mare. E zicala aia: daca ai struguri prosti (prod. mare) nu poti sa faci vin bun oricat ai vrea, dar daca ai struguri buni (productie mica) poti sa faci vin prost daca nu te pricepi. Asa ca aleg varianta cea mai safe pentru ei…
[Raspunde]