Nov 28 2013

IACOB Feteasca Neagra 2010

 

Pana acum cateva luni “toata lumea” se intreba “De ce dom’le  gama Ceptura de la Davino (bine Unicom Production) face nota discordanta la nivel de branding si eticheta cu restul portofoliului producatorului?”.

Ca sa nu lase consumatorii cu ochii in ceata si incercati de dileme existentiale, producatorul a auzit carcotelile acestora si de curand au luat masuri lansand gama Iacob. Cu un brand si eticheta care se inscriu in linia coerenta trasa de Faurar, Domaine Ceptura, Flamboyant, Purpura, Alba…etc. Adica in sfarsit sunt toate din acelasi film.

 

Daca vreti sa patrundeti mai bine sensurile din spatele etichetei puteti arunca un ochi la postarea lui George de azi, care se deschide cu asa ceva si continua cu prezentarea variantei albe de pe aceeasi gama. Cum Mos Nicolae a venit mai devreme anul acesta, am luat-o pe carari diferite unul in sus spre albe , altul in jos spre infernul rosiilor..:)

 

Asa ca iata cum mi s-a parut Iacob Feteasca Neagra 2010:

 

Iacob Feteasca NeagraAspect (Culoare): Rosu inchis, de visina coapta, cu accente tinere, purpurii in borduri. Concentrat si opac, probabil filtrat mai lejer, coloreaza efectiv paharul in tente sangerii.

 

Nas: Intensitate medie spre superioara, curat, dominat initial de note de baric, cu tuse de vanilie, scortisoara, ceva piper alb si mult fruct copt din categoria dulceturilor de visine, prunelor si coacazelor (chiar spre “creme de cassis”). Note picante, usor condimentate completeaza  peisajul olfactiv si aduc aminte de caracterul Fetestii Negre. Un nas tanar, cu fruct concentrat si cu un pronuntat caracter de “ripe Bordeaux”, gen Left Bank, virat usor spre Lumea Noua.

 

Gust: Dupa incarcatura de fruct din nas si nivelul alcoolului de pe sticla (14,6%, atentie cu excesele) ma asteptam la ceva greu, cremos, rotund si “jammy”. Dar supriza! Pe palatin evolutia, desi catifelata si corpolenta, este extrem de bine echilibrata de aciditate. Chiar socant de bine tinand  cont de nivelul de alcool. Pe de alta parte Davino sunt maestri la echilibrat niveluri mari de alcool si la oferit vinuri all-inclusive la granita dintre stiluri (Old World cu New World). Asadar corpolent, catifelat, chiar onctuos, extractiv, cu fruct bine exprimat, chiar proaspat si expresiv. Final cu tanini “ripe”, moi, neagresivi si un postgust mediu spre lung, initial savuros, tonic-condimentat, dominat ulterior de note de fruct copt si coaja de paine.

 

Per ansamblu un vin Foarte Bun, in jur de 85 de puncte care ofera de toate si se echilibreaza la cote superioare: alcool mult ca baza generoasa de constructie, aciditate excelenta, extract masiv si fruct in consecinta. “Tortul” e complet si are gust bun. Vinul este perfect abordabil inca de pe acum, dar va mai evolua cativa ani fara probleme in sticla tinand cont de dozajul componentele enumerate de mai sus. Cine a mai baut Feteaca Neagra de pe (acum fosta) gama Ceptura nu o sa fie dezamagit, ba din contra…asteptarile o sa ii fie perfect confirmate.

 

Mie imi aduce aminte de un Grenache (mai degraba Garnacha) bine facut si iata ca mai avem un nou stil de Feteasca Neagra. Se vede ca Davino stie ce vrea consumatorul roman la ora actuala si ofera exact ce trebuie cu o precizie de invidiat.

Pentru fanii Feteasca Neagra extractiva si concentrata, nu e nevoie sa dati aproape dublu pe unele variante care nu sunt foarte departe de cea de fata (pe alocuri chiar sub, la bani mai multi). Iar mai ieftin de 40-50 lei cat o sa fie cea de fata prin comert, nu cred ca gasiti la acelasi stil. Pe scurt RPC Bun.

 

In concluzie: Davino “did it again”. Un vin care arata chestia clasica pe care o face: intelege ca piata e dinamica, in schimbare si stie cum sa stea un pas inaintea ei. Atat prin calitatea intrinseca a vinului cat si prin branding si etichete.

 

 

8 responses so far

8 Responses to “IACOB Feteasca Neagra 2010”

  1. Ionuton 28 Nov 2013 at 4:17 PM

    salut Dan!
    oarecum off topic, am un faurar rosu 2010. l-ai incercat? nu am gasit nimic pe bloguri.multumesc

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ionut, Mai trecut prin fata la un moment dat. Bun, mai ales la banii respectivi.
    De fapt rosul e cel mai bun RPC la Faurar in general, dupa parerea mea. Iar gama Faurar are unul dintre cele mai bune RPC din piata…:D
    Se vand foarte repede si se gasesc destul de greu. Acum cred ca sunt deja la 2011…

    [Raspunde]

  2. Ionuton 28 Nov 2013 at 6:24 PM

    ok, multumesc. am gasit una la 24 de lei intr-un magazin necunoscut in 13 septembrie. si o FN terra romana 2009 la 35 lei, si le-am luat

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Ionut, Cu Terra nu cred ca o sa ia probleme. Am baut de curand una din 2008 ireal de buna. Nu credeam de cate ori am baut-o ca o sa ajunga sa evolueze asa frumos.
    Si nici cu Faurar-ul nu o sa ai probleme…

    [Raspunde]

  3. Bogdan Bocseon 28 Nov 2013 at 6:32 PM

    Faurar 2010 ? uite-aici: http://printrevinuri.ro/2012/10/seara-italiana-cu-vinurile-unicom-production-kings-land-ineu-de-cris.html

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Bogdan Bocse, Bine tu Bogdan…:D

    [Raspunde]

    Ionut Reply:

    @Bogdan Bocse,
    multumesc Bogdan!

    [Raspunde]

  4. […] este cel putin o clasa peste Feteasca Neagra de pe aceeasi gama, in primul rand la structura si constructie, Cabernet-ul spunandu-si cuvantul. […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply