Nov 14 2013
Eu in cautarea pasiunii: Episodul 2, WSET
Citeam acum ceva timp un editorial intr-o revista de specialitate de la noi care descria foarte exact situatia sumbra din industria autohtona, lipsa de perspectiva si destramarea relatiilor umane. Este acelasi sentiment pe care il incerc si eu de ceva vreme. Si cred ca nu numai eu…
Intr-adevar, asa este: vremurile sunt grele, iar oamenii sunt sub vremuri. Dar asa cum va spuneam si in incheierea postarii de aici, nu tin neaparat sa ma adaptez “vremurilor” si cred si sper ca voi apuca si timpuri mai bune pentru vinul romanesc.
Cu aceasta speranta, dupa ce am trecut testul de intrare direct la “Level 3 Award in Wines and Spirits”, m-am inscris la cursurile organizate de cea mai veche institutie de formare WSET din Franta si singura din Hexagon care formeaza cursanti pentru toate cele 5 nivele agreate de WSET: “Esprists de Vins” in Macon.
Cine este WSET?
Wine & Spirit Education Trust (WSET) a fost fondat in 1969 la Londra si este la ora actual leaderul mondial in programe de formare pentru domeniul vinului, certificarile oferite de acestia fiind recunoscute pe tot mapamondul.
De ce am ales tocmai Franta?
Pentru ca vinul se simte si se traieste. Si unde in alta parte il poti simti mai bine decat in Franta? Si unde in Franta poti sa fii mai aproape de vin si de terroir decat in Burgundia? Eu sunt mai “old school” de formatie si consider ca daca esti cu adevarat interesat de un anumit subiect si vrei neaparat sa inveti despre el, te duci direct la sursa.
Asa ca in urmatoarele zile ma voi afla la nord de Lyon, in inima si terroir-ul Burgundiei, consumand si lasandu-ma consumat de pasiunea pentru vin.
Daca ma intrebati ce m-a determinat sa fac pasul acesta acesta, nu cred ca as putea sa va raspund exact. In mod sigur nu perspectiva unor sticle gratis, vizite la crama sau mici ciupeli de la producatorii autohtoni. Daca asta vroiam era mult mai simplu, mai lejer si mai ieftin sa stau acasa. Cred ca raspunsul este acelasi ca la intrebarea ce m-a determinat sa imi fac blog: simpla si pura pasiune pentru vin.
In plus, facand un efort introspectiv este posibil sa fie la mijloc si putina exasperare, de cate ori am auzit sintagma “Ce pregatire ai tu ca sa iti dai cu parerea despre vin? Ce mare filozofie blogger de vin! Lasa specialistii sa vorbeasca!”
Si cum la noi sa intri in Academia Romana este mai usor decat sa accezi in ADAR (la un moment dat cred ca si un MW ar avea probleme in acest sens), iar abilitati de somelier nu cred ca am, am ales sa ocolesc elegant problema. Sa zicem ca vreau sa elimin argumentele care pun hartiile si pregatirea formala in fata pasiunii autodidacte, obiectivitatii si impartialitatii opiniei.
Chiar si in pofida ”vremurilor”, piata si consumatorul autohton de vin trebuie sa mearga inainte, sa creasca, sa scoata capul in lume, sa se maturizeze. Iar daca piata este acum intr-un moment in care da inapoi sau se indreapta cu toata viteza spre un aisberg potential, aceasta nu inseamna ca eu nu pot incerca sa merg inainte. Demersul de fata il puteti foarte bine considera ca fiind mica mea contributie personala la dezvoltarea pietei de vin autohtone.
In concluzie, nu stiu sa va spun acum unde ma va duce si cum se va incheia drumul pe care am pornit, dar deocamdata “ma bucur la maxim de peisaj”. Asa ca:
“Au revoir et a bientot”…:D
Exista curs de degustator in noiembrie la ADAR. Dar intotdeauna ne place ce au altii, ce e strain e mai bun! Mare diferenta nu este intre WSET 3 si ceea ce se invata la cursul de somelier organizat de Marian Timofti si OSR2011. Daca vrei tu pentru tine si pentru fala, n-ai decat! Dar nu vei avea vreun ascendent fata de cei scoliti pe noi! Bafta!
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 14th, 2013 at 11:31 AM
În primul rând bun venit pe blog ?i mul?umesc pentru comentariu.
A?i în?eles gre?it, nu are nici o leg?tur? cu “fala”.
Iar despre cursurile de la noi, “no comment”. Pentru c? nu le ?tiu. Dar sunt sigur c? sunt foarte bune…D-voastr? a?i participat la cele organizate de cei de la WSET?
Sa zicem c? a fost alegerea mea personal?.
[Raspunde]
Anghel Radulescu Reply:
November 14th, 2013 at 4:09 PM
Daca e alegerea personala, nu trebuie sa improscati cu noroi in alte institutii precum ADAR sau cei care formeaza somelieri. Dar asta tine deja de alte aspecte sau mai ales interese. Sper sa judecati cu mai multa condescendenta dupa ce veti fi absolvit cursurile respective. In primul rand pentru ca v-ati asumat un rol de formator, prin blogul pe care-l gestionati. Mult noroc si cumpatare!
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 14th, 2013 at 6:38 PM
Faptul ca am afirmat ca se intra greu in ADAR si este cumva o organizatie inchisa, doar pentru cei din “industrie”, nu inseamna ca am improscat cu noroi. Pur si simplu asa mi se pare mie. Si nu numai mie. De exemplu si Cosmin Grozea stiu ca face cursul WSET in urma demersurilor nereusite de a intra in ADAR.
In plus sa stiti ca nu fac cursurile acestea pentru a putea apoi critica ADAR-ul sau alte organizatii. Am facut-o si pana acum cu sau fara cursuri. Dar nu este locul si momentul acum sa va enumar reprosurile mele la adresa ADAR. Oricum cred ca le banuiti…
Poate vom avea ocazia sa discutam personal la un pahar de vin…
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 14th, 2013 at 6:41 PM
Ah iar despe somelieri doar am afirmat ca nu am abilitatile necesare. Atat…Nu cred si nu a fost intentia mea sa jignesc pe cineva ;e mai mult o autocritica….
[Raspunde]
Bun? alegere! Vom fi mai boga?i!
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 15th, 2013 at 10:49 AM
Cel putin la nivelul cunostintelor si sufleteste…:)
[Raspunde]
Felicitari si bafta Dane!
Ti-o spune un absolvent de WSET Level 3 🙂
Vei invata multe lucruri interesante.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 15th, 2013 at 10:51 AM
Multumesc! Sa fie!
Chiar sunt curios cati WSET romani sunt…
[Raspunde]
Eu acum ceva vreme le-am scris celor de la ADAR pentru ca mi se parea mult mai natural sa caut initial un curs in Romania, dar nu mi-a raspuns nimeni 🙂
Tocmai din aceeasi perspectiva, ca mi se parea ca mi se potriveste mai mult un curs de degustator decat unul de somelier.
Oricum, bafta!
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 15th, 2013 at 11:21 AM
Multora li s-a intamplat asta nu numai tie Andreea…
ADAR probabil ca nu vrea noi membrii.
In plus conditiile de admitere sunt de asa natura pentru a nu permite “oricui” sa se inscrie. Vezi cerinta cu pregatirea de specialitate si partea cu lucratul in domeniu. Au mai incercat si altii si degeaba…
[Raspunde]
Stimate domnule Anghel Radulescu,
dupa absolvirea cursului WSET va pot spune cu cea mai mare siguranta ca nu exista nici un fel de asemanare intre cursul WSET si ce am invatat acolo si orice curs organizat de vreun somelier din Romania. Fie acela dl Timofti sau dl Sergiu Nedelea. Persoane fata de care am mare respect.
Va doresc si d-voastra sa urmati cursul WSET Level 3 si sa discutam dupa aceea.
Cosmin Grozea
[Raspunde]
Nu am facut WSET, dar intentionez. Pe de alta parte sunt absolvent a mai multor cursuri de specialitate de peste ocean si in momentul de fata al unuia din Romania.
Domnule Radulescu, hai sa nu fim mai catolici decat Papa, pentru ca nu exista comparatie, iar ce ati scris dv mai sus e ori din pura invidie or necunoastere.
[Raspunde]
[…] sa prezint astazi cateva dintre vinurile frantuzesti pe care le-am degustat in cadrul formarii WSET la care am participat luna trecuta. Sistemul de abordare a cursului era destul de simplu: se prezenta zona, particularitatile […]